Wilgoć na folii i wełnie
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Wilgoć na folii i wełnie
Witam. Wiem że temat był już poruszany, jednak mimo poszukiwań nie udało mi się znaleźć konkretnej odpowiedzi rozwiązującej mój problem. Niedawno skończyłem ocieplać poddasze wełną mineralną. Nie położyłem jeszcze folii paroizolacyjnej i nie wiem co mi strzeliło do tego głupiego łba aby ogrzać mieszkanie... Na drugi dzień cała folia paroprzepuszczalna i część wełny od strony tej folii były mokre (na folii widoczne są nawet kropelki wody). Szkoda że uczę się na takich głupich błędach. Zadzwoniłem do kierownika budowy z prośba o fachową poradę i wiecie co usłyszałem? - Grzać ile wlezie, bo ta woda musi odparować... Po tym mam już zupełny mętlik w głowie. Z całego serca Was proszę o radę - co mam teraz robić?? Z tego co wiem najbliższe dni mają być chłodne. Aktualnie piec mam wyłączony i rozszczelniłem wszystkie okna aby zapewnić lepszą wentylację, jednak nie schnie to ani odrobinkę. Czy dopiero wiosenne ocieplenie mnie uratuje? Boje się że do tego czasu to wszystko skiśnie. Z kładzeniem folii paroizolacyjnej i regipsów mam się wstrzymać do czasu wyschnięcia, czy wręcz przeciwnie - mam to zrobić jak najszybciej? Wiem że to wszystko przez moją głupotę, więc wszystkie słowa krytyki przyjmę na klatę
Bardzo proszę o pomoc, strasznie się boje że moje pierwsze wymarzone mieszkanie stanie się jednym wielkim grzybem już od samego początku 
Re: Wilgoć na folii i wełnie
to jest normalne przy stosowaniu tych materialów-- wiele tysięcy właścicieli ma te same problemy --- jeśli masz czas--- poczytaj z uwaga moje posty na ten temat --- napisz czym pokryty jest dach,jaka wys.krokwi i odstęp jedna od drugiej ???
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Re: Wilgoć na folii i wełnie
Położyłeś , nie zakryłeś - trudno . Teraz trzeba czekać aż zniknie różnica temperatur . Wtedy wszystko wyschnie . Trzeba otworzyć kalenicę. Grzanie nic nie pomoże . Jan.