Czy rynny mają być tak nisko ?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Czy rynny mają być tak nisko ?
Mam ogromną prośbę. Panowie zaomtowali mi strasznie nisko rynny. Czy tak można, nie podoba mi sie ze względów estetycznych pas nadrynnowy jest bardzo widoczny. W razie potrzeby prześle więcej zdjęć ... 

edyta
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Re: Czy rynny mają być tak nisko ?
Rynnami się nie przejmuj . Styropian na lukarni powinien łączyć się z ociepleniem połaci. A tak będzie mostek termiczny. Jan.
Moim skromnym zdaniem wysokość na jakiej została zamocowana rynna względem połaci dachowej jest jak najbardziej do przyjęcia i do polubienia 
jak nie przerzuca wody to nie szukaj bo jest ładnie wypośrodkowane,
jeśli by podnieśli to miała byś za dużo z dołu znowu
jeśli by podnieśli to miała byś za dużo z dołu znowu
Styropian na lukarni powinien łączyć się z ociepleniem połaci. A tak będzie mostek termiczny. Jan.
Przepraszam,ale nie rozumiem o co chodzi ,że styropian powinien łączyć sie z ociepleniem połaci .
Bardzo prosze jeszcze o taką odpowiedź, czy jeśli bede uparta i każe podnieść rynnę to bedzie to duzy kłopot? Jednak wolę żeby widać było więcej na dole .Zdecydowałam się na wymiane blachy na struktonit pod rynną, gdyz fatalnie wygląda ta blacha. A teraz widze ją od góry. Źle dobrałam kolor i jestem upierdliwym babskiem
Przepraszam,ale nie rozumiem o co chodzi ,że styropian powinien łączyć sie z ociepleniem połaci .
Bardzo prosze jeszcze o taką odpowiedź, czy jeśli bede uparta i każe podnieść rynnę to bedzie to duzy kłopot? Jednak wolę żeby widać było więcej na dole .Zdecydowałam się na wymiane blachy na struktonit pod rynną, gdyz fatalnie wygląda ta blacha. A teraz widze ją od góry. Źle dobrałam kolor i jestem upierdliwym babskiem
edyta
Podniesienie rynny może spowodować że zsuwający się śnieg będzie ją uszkadzał. Styropian na bokach lukarni powinien sięgać niżej łat i łączyć się z ociepleniem(np. wełną mineralną) które będziesz miała w przyszłości od wewnątrz między krokwiami(w Twoim przypadku jest to raczej niemożliwe gdyż masz krokiew przy samej ścianie).
wie Pani że to nie jest śmieszne, ponieważ jeżeli rynna jest założona prawidłowo to przeróbka Pani widzimisię jest strasznie kłopotliwa
przerabia się tylko to co jest nieprawidłowo wykonane ! Więc jeżeli znajdzie pani błędy w sztuce budowlanej to wyłącznie wtedy może się starać o przeróbkę. Albo dopłaci do demontażu i montażu oczywiście plus drabinki aby rynny nie urwał śnieg.
przerabia się tylko to co jest nieprawidłowo wykonane ! Więc jeżeli znajdzie pani błędy w sztuce budowlanej to wyłącznie wtedy może się starać o przeróbkę. Albo dopłaci do demontażu i montażu oczywiście plus drabinki aby rynny nie urwał śnieg.
Przeważnie bywa, że inwestor nie widzi prac, które wykonują dekarze. Po czasie jak prace zostały wykonane tak jak w tym przypadku rynny, Inwestor przyjeżdża ogląda i stwierdza "nie podoba mi się " albo "dla czego tak a nie inaczej". Wtedy jest zdziwieniedrab
wie Pani że to nie jest śmieszne, ponieważ jeżeli rynna jest założona prawidłowo to przeróbka Pani widzimisię jest strasznie kłopotliwa
Tak jak piszedrab
przerabia się tylko to co jest nieprawidłowo wykonane ! Więc jeżeli znajdzie pani błędy w sztuce budowlanej to wyłącznie wtedy może się starać o przeróbkę. Albo dopłaci do demontażu i montażu
Trzymajmy się zasad i bądzmy ludźmi
Na tym zdjęciu,które Pani dodała rynna z tej strony budynku jest prawidłowo zamontowana,bardziej martwiłbym się tym jak wcześniej zauważył Jan ,że krokiew jest blisko ściany i będzie przerwana linia izolacji co z powoduje mostek termiczny.
linia połaci dachu powinna sięgać konca rynny
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Tak niskie montowanie rynien jest skutkiem braku wiedzy jak poprawnie wykonać okap. Zasłanianie się twierdzeniem, że śnieg może je urwać świadczy o bruku znajomości funkcji dachu. Powinno być tak jak wspomniał "ciochal12" a tym rynnom daleko do tego. Oczywiście wszystkie takie kwestie powinny być omówione przed rozpoczęcie prac. Pozdrawiam.
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Uchwyt powinien być mocowany do deski czołowej lub okapowej . Podnosząc rynnę i montując uchwyty do łat robimy prowizorkę. Niech nikt nie mówi, że można wyciągnąć deskę czołową do góry. To wtedy świadczyłoby o nieznajomości funkcji okapu . Jan.
Tu popieram Jana.Uchwyt powinien być mocowany do deski czołowej lub okapowej . Podnosząc rynnę i montując uchwyty do łat robimy prowizorkę. Niech nikt nie mówi, że można wyciągnąć deskę czołową do góry. To wtedy świadczyłoby o nieznajomości funkcji okapu . Jan.
Wg mnie rynna zamontowana jest poprawnie,a krokiew jest za blisko ściany lukarny,poważny błąd i ciężki do naprawienia,jeżeli krokwie bite są na gwożdziach,a nie spaxach czy innych śrubach to masakra,bo tak mozna by odbić łaty i kontrłaty z tych krokwii,odkręcić od tych 2 krokwii deske czołową,odkręcić krokwie i przesunąć...
Zauważ że przeskoczyli narożnik i widzimy najniższy punky. Na krótkim odcinku na lukarnie jest ok. W sprawie wysokości jest tak jak mówi Jan.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
A te klepki na krokwii zewnętrznej to idz w cholere,strasznie z tym mozolna robota,nie warta zachodu...
może i ładnie wygląda,ale zakładanie tego to udręka...
może i ładnie wygląda,ale zakładanie tego to udręka...