firma urlich
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
firma urlich
witam mam pytanie chcem sobie założyć kolektory firmy urlich prózniowe 24sz +12szt tylko do podgrzania ciepłej wody zbiornik 300l 4os rodzina czy to dobra inwestycja 
Re: firma urlich
Przypatrz się dyskusjom o kilka tematów poniżej twojego. Sam sobie wyrobisz zdanie.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To naprawdę świetna inwestycja!... dla firmy urlich
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

ile litrów ciepłej wody, Pan zużywa dziennie ? I na jakie oszczędności roczne Pan liczy?
Daj sobie spokój z tą firmą. Ktoś Ci ją polecił? Jest wielu innych polskich producentów, którzy w dobrej cenie zaoferują Ci kolektory
zużywam ok 100l dziennie . posiadam piec na eko groszek z podajnikiem i wkurza mnie przepalanie co drugi dzien latem
a jesli chodzi o cene kolektorówto wszystkie firmy są bardzo do siebie zbliżone
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Czy Pan wie ile zapłaci by rocznie za prąd do ogrzania takiej ilości wody? Ile Pana kosztuje ogrzanie ekogroszkiem +solary??ciochal12 pisze:zużywam ok 100l dziennie . posiadam piec na eko groszek z podajnikiem i wkurza mnie przepalanie co drugi dzien latem
prądem nigdy nie ogrzewałem w okresie letnim pale drzewem około 500 zł i dochodzi moja praca co drugi dzien
Ceny kolektorów wcale nie są tak do końca zbliżone. Co do ogrzewania prądem, to jesli podgrzewa Pan to 100l do temp. 55 st.C, to w ciągu miesiąca potrzebuje Pan około 160 kWh. Proszę to przemnożyć przez koszt 1kWh energii elektrycznej i ma Pan koszt miesięczny podgrzania c.w.u. prądem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

zużywamy na osobę około 35 litrów wody prysznicowej - zagrzanie takiej ilości to 1kWh.Kesz pisze:Ceny kolektorów wcale nie są tak do końca zbliżone. Co do ogrzewania prądem, to jesli podgrzewa Pan to 100l do temp. 55 st.C, to w ciągu miesiąca potrzebuje Pan około 160 kWh. Proszę to przemnożyć przez koszt 1kWh energii elektrycznej i ma Pan koszt miesięczny podgrzania c.w.u. prądem.
Pozdrawiam
Ale nawet jak Pan by zużył 160 x 35 litrów - czyli 90 zł miesięcznie to kolektor i terma są nieopłacalne.
Ja mam źródło obok baterii w łazience i pod zlewozmywakiem ( nie ma ciepłej wody w rurkach i w dużym zasobniku) Instalacja tania bez strat i wychodzi rocznie 160 zł za prąd na osobę. Widzi Pan - rozrzutnością energii są technologie sprzed 30-40 lat gdy się grzało wodę w dużym termosie i transportowało ciepło - jest XXI wiek, Przecież taki historyczny solar wymusza zupełnie kretyńskie bufory po 100 czy więcej litrów. Takie zabytki to chyba tylko murator kultywuje!
I co do kolektorów firmy Urlich. (przykładowe wykresy)
Wykresy stworzone na podstawie certyfikatów Solar Keymark. Oczywiście są kolektory posiadające jeszcze gorsze parametry. I podkreślam, że nie jestem żadnym handlowcem itp. Interesuje się tylko kolektorami i statystyki parametrów robię sam dla siebie.
Pozdrawiam
Wykresy stworzone na podstawie certyfikatów Solar Keymark. Oczywiście są kolektory posiadające jeszcze gorsze parametry. I podkreślam, że nie jestem żadnym handlowcem itp. Interesuje się tylko kolektorami i statystyki parametrów robię sam dla siebie.
Pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Przecież jeżeli ktoś chce 200 litrów wody dziennie to kupi sobie zasobnik z pompą ciepła
Za 1 Zł ma 200 litrów -
JAK MOŻNA WCISKAĆ SLORY ???
200 LITROWY ZASOBNIK Z POMPĄ CIEPŁA PRODUKCJI NP. FRANCUSKIEJ TO 4500 ZŁ.
Naprawdę pogięło tych od solarów.
Za 1 Zł ma 200 litrów -
JAK MOŻNA WCISKAĆ SLORY ???
200 LITROWY ZASOBNIK Z POMPĄ CIEPŁA PRODUKCJI NP. FRANCUSKIEJ TO 4500 ZŁ.
Naprawdę pogięło tych od solarów.
tak tylko podobno pompa ciepła daje niską temperature jest dobra do podłogówki
Witam.
Na stronie http://www.słoneczny.com.pl/ w dziale kolektory próżniowe klasyfikacja jest też o tych kolektorach.
pozdrawiam.
Witold
Na stronie http://www.słoneczny.com.pl/ w dziale kolektory próżniowe klasyfikacja jest też o tych kolektorach.
pozdrawiam.
Witold