brak projektu kanalizacji-pomocy
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
brak projektu kanalizacji-pomocy
Witam.
W projekcie mam brak projektu kanalizacji. Słyszałem ze to nie jest problem żeby wykonać to samemu. Tak dla pewności główna rura kanalizacyjna pod posadzką fi 160, odprowadzenia od wc fi 100 i odprowadzenia od umywalek i wanien fi 50. Pytanie mam co do kątów łączenia. Czy ro prawda żeby nie łączyć rur pod kątem prostym? Czy wszystkie odprowadzenia w domu powinne łączyć się z główną rurą fi 160 i później robimy tylko jedno wyjście z domu? Czy rury pcv stosowane do kanalizacji które zostaną zasypane pod płytą trzeba w jakiś szczzególny sposób zabezpieczać?
W projekcie mam brak projektu kanalizacji. Słyszałem ze to nie jest problem żeby wykonać to samemu. Tak dla pewności główna rura kanalizacyjna pod posadzką fi 160, odprowadzenia od wc fi 100 i odprowadzenia od umywalek i wanien fi 50. Pytanie mam co do kątów łączenia. Czy ro prawda żeby nie łączyć rur pod kątem prostym? Czy wszystkie odprowadzenia w domu powinne łączyć się z główną rurą fi 160 i później robimy tylko jedno wyjście z domu? Czy rury pcv stosowane do kanalizacji które zostaną zasypane pod płytą trzeba w jakiś szczzególny sposób zabezpieczać?
Re: brak projektu kanalizacji-pomocy
Jeżeli jest to dom jednorodzinny. Pod umywalkę zmywarkę i pralkę możesz podłączyć fi32 (chyba że masz połączone pod jeden przyłącz np umywalkę i pralkę to fi50) pod wannę i zlew fi50 jeżeli łączysz gdzieś po drodze np. dwa przyłącza 50 lub 50 z 32 to na złączu używasz rury fi75. Piony w fi100/110 pod posadzką dobrze umieścić fi160 oczywiście zewnętrzną (pomarańczową) na dobrze ubitej podsypce piaskowej i tą samą rurą lecisz do najbliższej studzienki zbiorczej kanalizacyjnej lub szamba.
Jutro zamieszczę rysunek to moze ktoś mi podpowie czy robię to w prawidłowy sposób.
lepiej się nie bawić w jakieś redukcje(drożej towar wychodzi), wszystko zrób pcv rurą fi 50 a kibel 110, odprowadzenie zbiorcze zrób 160 - jak masz dużo rur zbiorczych, wcześniej dorzuć jeszcze klapę zwrotną a jak masz nisko w piwnicy urządzenia, to przepompownia ścieków(małe urządzenie)podłączenie do zbiorczej rury, takie rzeczy zrobi ci wykonawca, a o warunki podłączenia do kanalizacji wody zresztą zgłoś się zakłady wodociągów i kanalaizacji
co do kolan 90 stopni to prawda lepiej robić na mniejszych 15, 22, 30, 45, 67,
pamiętaj też o rewizjach kanalizacyjnych na dole pionów i o wyprowadzeniu w kominie rury napowietrzających piony
pamiętaj też żeby w kibla nie montować zbyt daleko od pionu, bo może się zatykać, i nie łącząc w tej rurze trójnika na np zlew, bo spuszczając wodę w kiblu tworzy się podciśnienie i ściąga wodę z syfonu np umywalki w ten sposób w całej łazience śmierdzi, najlepiej dać czwórnik, wyżej niżej trójnik lub postawić drugi pion żeby nie waliło
co do kolan 90 stopni to prawda lepiej robić na mniejszych 15, 22, 30, 45, 67,
pamiętaj też o rewizjach kanalizacyjnych na dole pionów i o wyprowadzeniu w kominie rury napowietrzających piony
pamiętaj też żeby w kibla nie montować zbyt daleko od pionu, bo może się zatykać, i nie łącząc w tej rurze trójnika na np zlew, bo spuszczając wodę w kiblu tworzy się podciśnienie i ściąga wodę z syfonu np umywalki w ten sposób w całej łazience śmierdzi, najlepiej dać czwórnik, wyżej niżej trójnik lub postawić drugi pion żeby nie waliło
jak załączyć zdjęcie?
Niestety musisz użyć innego serwera gdzie będziesz mógł umieścić zdjęcia a tu możesz tylko wkleić do niego link zamykając go w znaczniku ( Img ). Gdy piszesz wiadomość masz ten przycisk powyżej okna tekstowego. Jeden z popularniejszych serwerów do obrazków to http://imageshack.us/
Witam
Podstawowa zasada to spadek min 2 stopnie i rury gładkie żadne garbowane i podobne.
W domu max 110, oczywiście i węższe jak komu pasuje na wyjsciach spod punktów.
Ogólnie można przyjąć tak, spod ubikacji 110, wanna, bidet 50, umywalka jak jest dobry spadek a o to nie trudno może być od 32, 40 ,50, zależy kto ile ma miejsca im szerzej tym lepiej.
Nie daj sobie wcisnąć 160 w domu to tylko głupcy to robią, a nie które wypowiedzi sugerowały jeszcze większe przekroje.
Ludzie opamietajcie się bez takich bzdur, troche logicznego myslenia!!!
Podstawowa zasada to spadek min 2 stopnie i rury gładkie żadne garbowane i podobne.
W domu max 110, oczywiście i węższe jak komu pasuje na wyjsciach spod punktów.
Ogólnie można przyjąć tak, spod ubikacji 110, wanna, bidet 50, umywalka jak jest dobry spadek a o to nie trudno może być od 32, 40 ,50, zależy kto ile ma miejsca im szerzej tym lepiej.
Nie daj sobie wcisnąć 160 w domu to tylko głupcy to robią, a nie które wypowiedzi sugerowały jeszcze większe przekroje.
Ludzie opamietajcie się bez takich bzdur, troche logicznego myslenia!!!
darcuss
fi 100 czy 110 w kanalizacji i tak wszyscy będą wiedzieć o co chodzi nie wnikajmy w szczegóły.
Niestety mam już zakupione główne rury 160. Wiem że z tym spadkiem trzeba też uważać żeby nie był za mały. Co w przypadku gdy delikatnie będzie większy spadek? Co z tym podciśnieniem które może zabierać wodę z syfonów? czy konieczna jest ta rura podłączona do komina w celu wyrównania ciśnienia?[/img]
-
SGL
A nie łatwiej zapłacić za projekt zamiast zadawać setki głupich pytań?
Do wypowiedzi darkusa: Nie w stopniach się podaje spadek w rurach a procentach a to duża różnica. Spadek na rurach powinien wynosić min.2-3% czyli 2-3cm na każdych 100cm instalacji mierzonych w poziomie. Przeliczając na stopnie to 2stopnie to ok 8,88cm spadu na metrze długości instalacji w poziomie. 100% spadu to nie pion tylko kąt 45st.
Wprawiony hydraulik wypatrzy gdzie może dochodzić do zasysania powietrza i zrobi obejście lub założy na instalacji napowietrzacze które niwelują zasysanie wody z syfonów. Sama woda z umywalki może zassać wodę z własnego syfonu - charakterystyczne bulgotanie w instalacji.
Wprawiony hydraulik wypatrzy gdzie może dochodzić do zasysania powietrza i zrobi obejście lub założy na instalacji napowietrzacze które niwelują zasysanie wody z syfonów. Sama woda z umywalki może zassać wodę z własnego syfonu - charakterystyczne bulgotanie w instalacji.