Problem z ogromnym hałasem przy puszczaniu ciepłej wody
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Problem z ogromnym hałasem przy puszczaniu ciepłej wody
witam,
mam problem z ogromnym hałasem(szumem) przy puszczaniu ciepłej wody w łazience.Problem dotyczy tylko tego jednego kranu w mieszkaniu i tylko podczas puszczania ciepłej wody lub zimno-ciepłej.W momencie puszczania tylko zimnej wody z tego samego kranu nie ma najmniejszego szumu.Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Co może być przyczyną lub czy istnieje prosty sposób wyeliminowania tego problemu? Załączam zdjęcia kranu i tego co pod umywalką.
http://zapodaj.net/fc7f443b71a8.jpg.html
http://zapodaj.net/2d2307304359.jpg.html
Z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Michał
mam problem z ogromnym hałasem(szumem) przy puszczaniu ciepłej wody w łazience.Problem dotyczy tylko tego jednego kranu w mieszkaniu i tylko podczas puszczania ciepłej wody lub zimno-ciepłej.W momencie puszczania tylko zimnej wody z tego samego kranu nie ma najmniejszego szumu.Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Co może być przyczyną lub czy istnieje prosty sposób wyeliminowania tego problemu? Załączam zdjęcia kranu i tego co pod umywalką.
http://zapodaj.net/fc7f443b71a8.jpg.html
http://zapodaj.net/2d2307304359.jpg.html
Z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Michał
Re: Problem z ogromnym hałasem przy puszczaniu ciepłej wody
Jeżeli masz bojler a na nim takie coś jak na fotce z tym białym wężykiem, to właśnie "piszczy" ten zawór a nie kran.
http://imageshack.us/photo/my-images/51 ... dybt4.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/51 ... dybt4.jpg/
Dzięki za odpowiedź
bojlera nie ma
bojlera nie ma
Przy tym zaworze bylby "halas" przy wszystkich kranach. Szczerze to nie spotkalem sie jeszcze z czyms takim i jedyne co mi przychodzi do glowy to zbyt duze opory wody idacej do tego kranu. A tak na marginesie patrzac po umieszczeniu oczek do tej baterii moze powinienes zastanowic sie na zmiana na innego hydraulika?
U mnie niestety taki sam problem. Przy puszczaniu ciepłej wody (wolno) krany piszczą (kranów są 3 sztuki + prysznic + zmywarka podpięta pod ciepłą wodę i pralka podpięta pod ciepłą wodę). W każdym przypadku podczas pobierania ciepłej wody pisk, jednak jak się puści ciepłą wodę szybko to cisza w instalacji. Z zimną wodą nie ma najmniejszych problemów.
Proszę o pomoc, bo mieszkam już rok i nie sposób się przyzwyczaić, szczególnie jak pralka lub zmywarka nad ranem się włączy i pobiera ciepłą wodę...
Proszę o pomoc, bo mieszkam już rok i nie sposób się przyzwyczaić, szczególnie jak pralka lub zmywarka nad ranem się włączy i pobiera ciepłą wodę...
Jeżeli są zamontowane baterie dwuzaworowe lub starszego typu, ale z dławicami i grzybkiem w środku, to hałas powoduje lużny grzybek w dławicy zaworu.
Należy też sprawdzić zawory przelotowe na instalacji, bo piszczenie, stukanie itd. słychać w całej instalacji. Żeby zlokalizować, trzeba lekko kręcić pokrętłem [prawo - lewo ] jeżeli w tym czasie częstotliwość hałasu się zmienia to jest ta dławice do wymiany.
Koszt dławicy około 10zł. można kupić nowsze porcelanowe.
Nie dotyczy to zaworów kulowych.
Należy też sprawdzić zawory przelotowe na instalacji, bo piszczenie, stukanie itd. słychać w całej instalacji. Żeby zlokalizować, trzeba lekko kręcić pokrętłem [prawo - lewo ] jeżeli w tym czasie częstotliwość hałasu się zmienia to jest ta dławice do wymiany.
Jeżeli są zamontowane baterie dwuzaworowe lub starszego typu, ale z dławicami i grzybkiem w środku, to hałas powoduje lużny grzybek w dławicy zaworu.
Piszczenie występuje podczas odkrecania zwykłego kranu, niezwykłego kranu, zaworu kulowego (mam takie wyjście z bojlera w kotłownii np do mycia rąk), a i nawet jka zmywarka lub pralka pobiera wodę. Zjawisko występuje TYLKO podczas pobierania ciepłej wody i na wszystkich kranach jednakowo. Jakies inne sugestie?
Kulowe zawory nie będą piszczeć, jeżeli piszczy w tych kilku punktach pobierania wody, to musisz szukać dalej w kierunku bojlera i tam będzie zawór zwrotny na dopływie zimnej wody i szczególnie jego trzeba sprawdzić, to co pisał Alibaba.
Pisz spokojnie bo nie mogę załapać.
Kulowe zawory nie będą piszczeć, jeżeli piszczy w tych kilku punktach pobierania wody, to musisz szukać dalej w kierunku bojlera i tam będzie zawór zwrotny na dopływie zimnej wody i szczególnie jego trzeba sprawdzić, to co pisał Alibaba.
Na zasilaniu bojlera zimną wodą (wejście wody do bojlera) na rurce 1/2 cala mam coś w podobie takiego zaworka:
Czy należy go wymienić na nowy?
Jaka jest jego rola akurat w tym miejscu?
Czy należy go wymienić na nowy?
Jaka jest jego rola akurat w tym miejscu?
Jest to zawór bezpieczeństwa i zawór zwrotny, dwa w jednym, wymień tylko zgodnie z kierunkiem [ strzałka na obudowie ] Jeżeli ma kilka lat to i tak jest złom.
Przed spuszczeniem wody wyłącz wtyczkę z gniazdka, bo spalisz grzałkę.
Aż taki przygłupi nie jestem
Ale mimo to i tak ta porada nic nie da, bo bojler nie jest ogrzewany elektrycznie, tylko jest to zwykły płaszczowiec (ok 150l) ogrzewany piecem CO na ekogroszek, który i tak pracuje cały rok.
Jeżeli poczułeś się obrażony, to przepraszam. Myślałem że bojler jest podgrzewany grzałką elekt.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.