Pytanie o montaż grzejników

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Axl2
Aktywny
Aktywny

Pytanie o montaż grzejników

Post autor: Axl2 »

Doszłem do momentu montażu kotła i systemu grzewczego. Grzejniki wybrałem żeberkowe firmy Ferroli (aluminiowe). Cały czas myślałem nad podłączeniem grzejników od spodu, żeby nie było widać rurek jednak mój instalator stwierdził że trzeba dokupić jakiś adapter który jest drogi. Proszę o informację czy jest to prawda i jaki sposób montażu jest Waszym zdaniem najlepszy. Wiadomo, zależy mi aby całość wyglądała estetycznie i tym samym żeby było jak najmniej widocznych rurek. Dojazd do grzejników prawdopodobnie będzie rurą miedzianą 15. Może zmienić grzejniki na jakieś inne? :roll:

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Pytanie o montaż grzejników

Post autor: Bolas »

Niestety systemy żeberkowe posiadają wyłącznie podłączenie boczne. Do dolnego potrzeba dokupić adapter który wygląda tylko estetycznie nic więcej. Koszt ok 150zł wraz z głowicą i przyłączami pod PEX.
Obrazek
Najłatwiej rurki wkuć w ścianę i wystawić tylko kawałek do zaworka powrotnego i zasilającego.

Axl2
Aktywny
Aktywny

Re: Pytanie o montaż grzejników

Post autor: Axl2 »

tak też zrobię, dzięki Ci wielkie :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”