Ocieplenie przy pokryciu blachodachówką

Jak dobrać właściwe izolacje do ocieplenia dachu, jaki materiał izolacyjny wybrać? Wełna mineralna a może styropian?

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

gobi
Początkujący
Początkujący

Ocieplenie przy pokryciu blachodachówką

Post autor: gobi »

Dach mam dwuspadowy, pokryty blachodachówką przymocowaną do łat na krokwiach.
W poddaszu chcę urządzić mieszkanie.
Ponieważ nie chcę demontować pokrycia, pytanie mam takie: jak prawidłowo zamontować folię od wewnątrz i jak wykonać całą termoizolację. Słyszałem o rozpięciu pasów folii między krokwiami. Jak to dokładnie wykonać, na co zwracać uwagę, czy są inne rozwiązania? Co polecacie?

Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
marcinradom
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: marcinradom »

domyślam się że dach nie jest deskowany, ale dla pewności napisz czy masz deskowanie, papę?
pozdrawiam

gobi
Początkujący
Początkujący

NIE. Przymocowany do łat na krokwiach - bez deskowania.Przedtem były tam dachówki. Na razie jest to poddasze nieużytkowe. Chcę zacząć od zamocowania folii, czy można resztę ocieplenia wykonać później albo wskazane jest zrobienie tego za jednym razem?

runcajs1967
Aktywny
Aktywny

Post autor: runcajs1967 »

czy pod tą blachą niema żadnej foli?

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Andrzej Wilhelmi »

Należy zdjšć pokrycie i łaty, zamocować folię wstępnego krycia kontrłaty, łaty i pokrycie. Myœlę, że sie nie opłaca. Pozdrawiam.

gobi
Początkujący
Początkujący

No nie ma żadnej folii. Zanim kupiłem domek zmieniono stare dachówki na blachodachówkę. Nie chce jej teraz zrywać i na nowo kłasć więc pytam o sposób zamocowania ocieplenia a przede wszystkim folii od wewnątrz!
A co niby sie nie opłaca - zrobić ocieplenie dla 50 m2 mieszkania? Pewnie że się opłaca!

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Andrzej Wilhelmi »

Nie ma takiego sposobu aby prawidłowo zamocować od wewnštrz folię wstępnego krycia. Należy zdjšć pokrycie i łaty zamontować folię kontrłaty, łaty i pokrycie i dlatego to się nie opłaca. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dachy”