Przyłącze gazu własnym kosztem i staraniem?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Przyłącze gazu własnym kosztem i staraniem?
Chcę zrealizować podłączenie do sieci gazowej ale zależy mi na czasie. Sieć gazowa idzie w ulicy przy działce. Mam już warunki z gazowni. Ale oni muszą zrobić przetarg na projekt itd. Słyszałem że można jakoś szybciej. Projekt zrobić tzw własnym kosztem i staraniem. dać do gazowni i będą podłączać. Jak to zrobić?
Re: Przyłącze gazu własnym kosztem i staraniem?
Jeśli zależy ci na czasie to wykonanie projektu przyłącza własnym kosztem i staraniem jest jedynym dobrym rozwiązaniem. Jeśli masz już warunki kolejnym krokiem jest złożenie wniosku o zgodę na wykonanie przyłącza własnym kosztem i staraniem. Trzeba tam określić kwotę za jaką to zrobisz. To musisz ustalić z projektantem za ile Ci zrobi projekt. Po otrzymaniu zgody trzeba zrobić projekt wykonać wszystkie uzgodnienia. Następnie projekt przekazać do gazowni. Wówczas dochodzi do podpisania umowy. Gazownia zwraca Ci ustaloną kwotę, i wykonuje przyłącze.
Pamiętaj ze w między czasie musisz wykonać instalację gazową, na którą wymagane jest pozwolenie na budowę.
Ta procedura trwa znaczenie krócej bo jeśli zlecisz wszystko do Gazowni to oni zgodnie z prawem muszą zorganizować przetarg i wybrać wykonawcę, który dostaje na realizację dokumentacji określony czas - całość 6-9 miesięcy. Metodą własnym kosztem i staraniem ok. połowa tego czasu.
Pamiętaj ze w między czasie musisz wykonać instalację gazową, na którą wymagane jest pozwolenie na budowę.
Ta procedura trwa znaczenie krócej bo jeśli zlecisz wszystko do Gazowni to oni zgodnie z prawem muszą zorganizować przetarg i wybrać wykonawcę, który dostaje na realizację dokumentacji określony czas - całość 6-9 miesięcy. Metodą własnym kosztem i staraniem ok. połowa tego czasu.
buduje dom