wiezba dachowa - drzewo
Moderator: Redakcja e-dach.pl
wiezba dachowa - drzewo
witam
Mam pytanie. Czlowiek ktory bedzie wykonywal u mnie wiezbe dachowa powiedzial ze do tego potrzebuje material swiezy (ciety 3 tyg przed kladzeniem na dach) Mowi ze drzewo bedzie schlo na dachu. Powiem szczerze ze nie wiem co o tym myslec.
Wczesniej myslalem ze trzeba drzewo odpowiednio suszyc
Czy to jest dopuszczalne podejscie z tym swiezym drzewem?? Jezeli tak to co z impregnacja ?? W tartaku powiedzieli mi ze impregnacja cisnieniowa mokrego drzewa mija sie z celem.
Co o tym mysliscie ??
Mam pytanie. Czlowiek ktory bedzie wykonywal u mnie wiezbe dachowa powiedzial ze do tego potrzebuje material swiezy (ciety 3 tyg przed kladzeniem na dach) Mowi ze drzewo bedzie schlo na dachu. Powiem szczerze ze nie wiem co o tym myslec.
Wczesniej myslalem ze trzeba drzewo odpowiednio suszyc
Czy to jest dopuszczalne podejscie z tym swiezym drzewem?? Jezeli tak to co z impregnacja ?? W tartaku powiedzieli mi ze impregnacja cisnieniowa mokrego drzewa mija sie z celem.
Co o tym mysliscie ??
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
W zdecydowanej większosci przypadków na więzbę jest stosowane drewno mokre (powietrzno suche). Nie wyklucza to impregnacji ciśnieniowej. W tej impregnacji stosuje się podciśnienie a następnie pod zwiększonym ciśnieniem wprowadza impregnat. Impregnacji nie robi się na wskroś bo nie ma takiej potrzeby. Impregnuje się tylko warstwę zewnętrzną. Pozdrawiam.
-
Przemek
-
Przemek
-
drewienko
po 5- 6 miesiacach na dach
w serwisie www.e-dach.pl jest ciekawy art - chyba kupujemy więźbe dachową
w serwisie www.e-dach.pl jest ciekawy art - chyba kupujemy więźbe dachową
ciekawe kto kazał Ci przekładac tyle razy w miesiącu????????????Jurek_Z pisze:Powietrznosuche - jaki to jest czas suszenia?
Moje było ścięte i obrobione w pierwszej połowie lutego. Teraz jest składowane pod wiatą i podobno ma być 2 do 3 razy w miesiącu przekładane. Po czym będzie poznać, że już się nadaje? Czy może jest określony jakiś czas suszenia?