Dobudówka do bliźniaka.

Szukasz pomysłów na oryginalne rozwiązania lub masz nietypowe pytania dotyczące budowy albo wykończenia domu? Tu znajdziesz radę i podpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

madziekf
Początkujący
Początkujący

Dobudówka do bliźniaka.

Post autor: madziekf »

Witam, potrzebuje porady czy jest sens w ogóle zwoływać architekta i robić plan budowy. Chodzi mi o realną możliwość wybudowania dobudówki do bliźniaka.
Chce z mężem zrobić dobudówkę do domu w którym mieszkamy. Mamy piętro z 3 pokojami i łazienką, na parterze mieszka moja mama, ma pokój, kuchnie i łazienkę. całość ma wymiary 6.5m na 8m. do granicy działki jest 4,5m. Zgoda od sąsiadów jest. na razie tylko słowna, jak trzeba będzie to podpiszą wszystkie papiery. dobudówkę chcieliśmy zrobić na wysokości 2.4x2.6 metra. żeby zaczynała się podłoga. Pod spodem chciałam mieć przejście na ogród i albo garaż, albo jakąś altanę. Pytanie moje, czy jest szansa zrobić coś takiego. dodam że poziom podłogi w kuchni mojej mamy to około 1.2m. Chciałabym się z tej dobudówki przebić do domu na piętrze. tam będzie wychodziło różnicy koło 1 metra między poziomami.
Przepraszam, jeżeli nie napisałam tego zbyt logicznie, po prostu nie umiem tego wytłumaczyć, a jeżeli nie dałoby się tego zrobić, to szkoda mi wyciągać pieniądze na kogoś kto zrobi plan budowy, która i tak nie będzie miała sensu.
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc

SGL

W skrócie pytasz o ....

Post autor: SGL »

Pytasz o to czy łamiąc obowiązujące prawo - wprost pytasz czy za postawienie samowoli budowlanej (brak projektu) poniesiesz konsekwencje. Tak poniesiesz.

Radzę przyjąć do wiadomości iż projekt (tzn to co archaicznie nazywasz "planami"), który określasz "niepotrzebnym kosztem" - służy Twojemu bezpieczeństwu.

stiff
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: Dobudówka do bliźniaka.

Post autor: stiff »

Witam.
Musisz złożyć wniosek o wydanie warunki do swojej Gminy na takie dobudowanie. Jeżeli będzie to zgodne z planem zagospodarowania na tym terenie, otrzymasz zgodę i legalnie dobudujesz.To nic nie kosztuje a sąsiada nie musisz pytać o zgodę.

Pozdrawiam.

SGL

Re: Dobudówka do bliźniaka.

Post autor: SGL »

Zapomniałeś o jednym detalu - projekcie z pozwoleniem na budowę :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne - najróżniejsze problemy, pytania ...”