Jakie grubości wełny zastosować do mojego poddasza?

Jeżeli chcesz zaadaptować swoje poddasze to koniecznie musisz znać wszystkie aspekty, z jakimi możesz się spotkać przy remoncie poddasza. Oprócz tego w tym dziale poznasz pomysły innych na aranżacje tego pomieszczenia.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

okruciak
Początkujący
Początkujący

Post autor: okruciak »

Witam

Na początku chciałbym zapytać jaką grubość waty zastosować do mojego poddasza. Jest to budynek zamieszkały około już 35 lat ale razem z żoną postanowiliśmy we własnym zakresie (względy finansowe) ocieplić poddasze.

Grubość krokwi wynosi 11 cm i wydaje mi się że należy zastosować wełnę o grubości 8 cm i teraz mam pytanie, jaką grubość wełny zastosować przy drugiej warstwie? Na początku myślałem o gr 5 cm ale wydaje mi się że powstanie zbyt cienka warstwa izolacji i teraz zastanawiam się o wełnie o gr. 10 cm.

natomiast przy lukarnie mam krokwy o gr. 14 cm. i myślałem o zastosowaniu 10 cm + 10 cm.

Zaznaczę że jest to dach dwuspadowy /\, pokryty blachą oraz folią, deskowanie prawie pełne, są szczeliny ok 2-3cm

okruciak
Początkujący
Początkujący

Re: Jakie grubości wełny zastosować do mojego poddasza?

Czy może być takie zestawienie:

Poddasze: 8cm + 10cm
Lukarna: 10cm + 10cm

Jeszcze jedno pytanie: Do dachu skośnego i do drugiej warstwy wełny o gr 10 cm zastosować uchwyt grzybkowy czy ES?

Tomek W.
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Post autor: Tomek W. »

Przede wszystkim nasuwa mi się pytanie czy te krokwie mają 11 cm grubości czy tez wysokości, ponieważ grubość warstwy izolacji zależeć będzie od wysokości krokwi.

Jeżeli w konstrukcji Twojego dachu występuje pełne deskowanie z papą to polecam zastosować szczelinę wentylacyjną o grubości 3-6cm oraz zapewnić otwory wlotowe pod okapem oraz wylotowe w kalenicy lub wykonanie kratek wentylacyjnych w ścianach szczytowych.
Jeżeli posiadasz krokwie o wysokości 11cm to wówczas możesz dać wełnę grubości ok. 8cm. Jednak dziś stosuje się większe grubości - dałbym 20 cm jako drugą warstwę ocieplenia pod krokwiami.

W przypadku użycia wełny TOPROCK i SUPERROCK grubość łaczna powinna wynosić ok. 27cm. Z kolei w przypadku wełny MEGAROCK I ROCKMIN ok. 30cm. Wówczas współczynnik przenikania ciepła będzie na poziomie ok. 0,15 W/ m2K.
PozdrawiamTomek W.e-konsultant Rockwool

okruciak
Początkujący
Początkujący

11 cm to wysokość krokwy, natomiast dach jest pokryty blachą, folia i deski. Dach w tym roku wymienialiśmy i z tego co zauważyłem na folii-membranie są nacięcia i tak jak pisałem miedzy deskami są szczeliny ok 2-3 cm.

A jak z uchwytami, ja jestem bardziej przekonany na grzybki, ze względu na grubość drugiej warstwy.

siamer
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: siamer »

witam.
jezeli zastanawiasz sie nad wieszakami to nie mysli i bierz grzybkowe !! ja zrobilem poddasze swoje na ESach i teraz zaluje... tyle kabinacji z nimi, a grzybkowe duzo szybciej sie zaklada (sam zalozylem kiedys temat na tym forum jakich wieszakow uzyc...)...

co do welny ja lacznie 25cm. uzylem welny isover (strasznie pyli :P) 10cm + 15cm... 10cm jest dobrej "mocy" tzn 0,035 a ta 15 cm zwykla 0,039... a na sufit dowalilem ze 3 warstwy bo pierwszy raz to robilem i rwala mi sie welna wiec wolalem dac wiecej i miec czyste sumienie... i jak narazie jest dosyc cieplo (teraz koncze plyty) ale grzejniki zalozone :D

pozdrawiam i powodzenia!

Tomek W.
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Post autor: Tomek W. »

Jak już wcześniej wspomniałem konieczne jest zastosowanie 2-3 cm szczeliny wentylowanej oraz zapewnienie otworów wlotowych pod okapem i wylotowych w kalenicy bądź też zastosowanie kratek wentylacyjnych w ścianach szczytowych.
Pomimo że folia jest ponacinana to deskowanie stanowi barierę dla pary wodnej i w momencie niezastosowania szczeliny wentylowanej para wodna stykając się z zimnym deskowaniem zacznie się wykraplać.

Jeżeli chodzi o druga warstwę izolacji to ważna jest jej grubość i szczelność ułożenia. Kwestia zastosowania wieszaków jest dowolna. Zarówno ocieplenie można wykonać na wieszakach tzw grzybkowych jak i wieszakach ES. Dla Twojej wiadomości my w swoich rozwiązaniach pokazujemy wykonywanie drugiej warstwy ocieplenia z użyciem wieszaków typu ES.
PozdrawiamTomek W.e-konsultant Rockwool

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poddasze”