Witam
Na początku chciałbym zapytać jaką grubość waty zastosować do mojego poddasza. Jest to budynek zamieszkały około już 35 lat ale razem z żoną postanowiliśmy we własnym zakresie (względy finansowe) ocieplić poddasze.
Grubość krokwi wynosi 11 cm i wydaje mi się że należy zastosować wełnę o grubości 8 cm i teraz mam pytanie, jaką grubość wełny zastosować przy drugiej warstwie? Na początku myślałem o gr 5 cm ale wydaje mi się że powstanie zbyt cienka warstwa izolacji i teraz zastanawiam się o wełnie o gr. 10 cm.
natomiast przy lukarnie mam krokwy o gr. 14 cm. i myślałem o zastosowaniu 10 cm + 10 cm.
Zaznaczę że jest to dach dwuspadowy /\, pokryty blachą oraz folią, deskowanie prawie pełne, są szczeliny ok 2-3cm
Jakie grubości wełny zastosować do mojego poddasza?
Jakie grubości wełny zastosować do mojego poddasza?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: Jakie grubości wełny zastosować do mojego poddasza?
Czy może być takie zestawienie:
Poddasze: 8cm + 10cm
Lukarna: 10cm + 10cm
Jeszcze jedno pytanie: Do dachu skośnego i do drugiej warstwy wełny o gr 10 cm zastosować uchwyt grzybkowy czy ES?
Poddasze: 8cm + 10cm
Lukarna: 10cm + 10cm
Jeszcze jedno pytanie: Do dachu skośnego i do drugiej warstwy wełny o gr 10 cm zastosować uchwyt grzybkowy czy ES?
Przede wszystkim nasuwa mi się pytanie czy te krokwie mają 11 cm grubości czy tez wysokości, ponieważ grubość warstwy izolacji zależeć będzie od wysokości krokwi.
Jeżeli w konstrukcji Twojego dachu występuje pełne deskowanie z papą to polecam zastosować szczelinę wentylacyjną o grubości 3-6cm oraz zapewnić otwory wlotowe pod okapem oraz wylotowe w kalenicy lub wykonanie kratek wentylacyjnych w ścianach szczytowych.
Jeżeli posiadasz krokwie o wysokości 11cm to wówczas możesz dać wełnę grubości ok. 8cm. Jednak dziś stosuje się większe grubości - dałbym 20 cm jako drugą warstwę ocieplenia pod krokwiami.
W przypadku użycia wełny TOPROCK i SUPERROCK grubość łaczna powinna wynosić ok. 27cm. Z kolei w przypadku wełny MEGAROCK I ROCKMIN ok. 30cm. Wówczas współczynnik przenikania ciepła będzie na poziomie ok. 0,15 W/ m2K.
Jeżeli w konstrukcji Twojego dachu występuje pełne deskowanie z papą to polecam zastosować szczelinę wentylacyjną o grubości 3-6cm oraz zapewnić otwory wlotowe pod okapem oraz wylotowe w kalenicy lub wykonanie kratek wentylacyjnych w ścianach szczytowych.
Jeżeli posiadasz krokwie o wysokości 11cm to wówczas możesz dać wełnę grubości ok. 8cm. Jednak dziś stosuje się większe grubości - dałbym 20 cm jako drugą warstwę ocieplenia pod krokwiami.
W przypadku użycia wełny TOPROCK i SUPERROCK grubość łaczna powinna wynosić ok. 27cm. Z kolei w przypadku wełny MEGAROCK I ROCKMIN ok. 30cm. Wówczas współczynnik przenikania ciepła będzie na poziomie ok. 0,15 W/ m2K.
PozdrawiamTomek W.e-konsultant Rockwool
11 cm to wysokość krokwy, natomiast dach jest pokryty blachą, folia i deski. Dach w tym roku wymienialiśmy i z tego co zauważyłem na folii-membranie są nacięcia i tak jak pisałem miedzy deskami są szczeliny ok 2-3 cm.
A jak z uchwytami, ja jestem bardziej przekonany na grzybki, ze względu na grubość drugiej warstwy.
A jak z uchwytami, ja jestem bardziej przekonany na grzybki, ze względu na grubość drugiej warstwy.
witam.
jezeli zastanawiasz sie nad wieszakami to nie mysli i bierz grzybkowe !! ja zrobilem poddasze swoje na ESach i teraz zaluje... tyle kabinacji z nimi, a grzybkowe duzo szybciej sie zaklada (sam zalozylem kiedys temat na tym forum jakich wieszakow uzyc...)...
co do welny ja lacznie 25cm. uzylem welny isover (strasznie pyli
) 10cm + 15cm... 10cm jest dobrej "mocy" tzn 0,035 a ta 15 cm zwykla 0,039... a na sufit dowalilem ze 3 warstwy bo pierwszy raz to robilem i rwala mi sie welna wiec wolalem dac wiecej i miec czyste sumienie... i jak narazie jest dosyc cieplo (teraz koncze plyty) ale grzejniki zalozone 
pozdrawiam i powodzenia!
jezeli zastanawiasz sie nad wieszakami to nie mysli i bierz grzybkowe !! ja zrobilem poddasze swoje na ESach i teraz zaluje... tyle kabinacji z nimi, a grzybkowe duzo szybciej sie zaklada (sam zalozylem kiedys temat na tym forum jakich wieszakow uzyc...)...
co do welny ja lacznie 25cm. uzylem welny isover (strasznie pyli
pozdrawiam i powodzenia!
Jak już wcześniej wspomniałem konieczne jest zastosowanie 2-3 cm szczeliny wentylowanej oraz zapewnienie otworów wlotowych pod okapem i wylotowych w kalenicy bądź też zastosowanie kratek wentylacyjnych w ścianach szczytowych.
Pomimo że folia jest ponacinana to deskowanie stanowi barierę dla pary wodnej i w momencie niezastosowania szczeliny wentylowanej para wodna stykając się z zimnym deskowaniem zacznie się wykraplać.
Jeżeli chodzi o druga warstwę izolacji to ważna jest jej grubość i szczelność ułożenia. Kwestia zastosowania wieszaków jest dowolna. Zarówno ocieplenie można wykonać na wieszakach tzw grzybkowych jak i wieszakach ES. Dla Twojej wiadomości my w swoich rozwiązaniach pokazujemy wykonywanie drugiej warstwy ocieplenia z użyciem wieszaków typu ES.
Pomimo że folia jest ponacinana to deskowanie stanowi barierę dla pary wodnej i w momencie niezastosowania szczeliny wentylowanej para wodna stykając się z zimnym deskowaniem zacznie się wykraplać.
Jeżeli chodzi o druga warstwę izolacji to ważna jest jej grubość i szczelność ułożenia. Kwestia zastosowania wieszaków jest dowolna. Zarówno ocieplenie można wykonać na wieszakach tzw grzybkowych jak i wieszakach ES. Dla Twojej wiadomości my w swoich rozwiązaniach pokazujemy wykonywanie drugiej warstwy ocieplenia z użyciem wieszaków typu ES.
PozdrawiamTomek W.e-konsultant Rockwool