wiezba dachowa swierk czy sosna

Więźba dachowa to drewniana konstrukcja dachu, jego szkielet, który jest elementem konstrukcyjnym. Dlatego tak ważną sprawą jest jej dobre i bezpieczne wykonanie. Poznaj tajniki więźby dachowej i nie daj się zaskoczyć przy budowie dachu swojego domu.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

Awatar użytkownika
DACHOŁAZ
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Re: wiezba dachowa swierk czy sosna

Post autor: DACHOŁAZ »

Ok.cena mocno azjatycka jak za projekt wykonawczy,daj namiary na biuro to się niebawem spotkamy.

ps. cieśla pracuje mózgiem a mózg decyduje o doborze narzedzi do danej czynności.

Racek
Aktywny
Aktywny

Post autor: Racek »

Ja też jestem pseudocieślą i w ogóle pseudofachowcem jestem, trochę zarobiłem w tym sezonie więc z chęcią mogę się dorzucić i zobaczyć Twoje wypociny szanowny SGL-u. :shock: :shock: :lol: :lol: :lol:

toomi
Początkujący
Początkujący

Post autor: toomi »

dziękuje tym wszystkim którzy wziel udzial w dyskusji na ten temat ale chciale sie dowiedziec z jakiego drewna lepiej jest zrobic wiezbe bo jodła podobno słodka i robak może wejść jak się ja ścina w lesie w nie odpowiednim czasie sosna krucha ze skrzypi pracuje rigipsy później pękają itp.co do gotowego dachu z drewna klejonego który jest najlepszy to muszę powiedzieć ze 1 nie jest mnie stać na taki dach bo kosztuje trzy razy więcej niż zwykła więźba 2 nie wszystkie firmy chcą się podjąć zrobienia takiego dachu
Wiadomo ze trzeba zrobic tak jak w projekcie wiadomo ze nie prosto z lasu ale czy na pewno
rożnie mówią chciałbym usłyszeć opinii prawdziwego cieśli lub osoby która w sposób jednoznaczny mi odpowie
dziękuje i pozdrawiam

Racek
Aktywny
Aktywny

Jednoznacznej odpowiedzi nie da się udzielić, zawsze będą za i przeciw. Moim zdaniem sosna, podsuszona czterostronnie strugana i solidnie zaimpregnowana. Wszystko.

grzegorz andrychiewicz

Post autor: grzegorz andrychiewicz »

toomi pisze: wiadomo ze nie prosto z lasu ale czy na pewno rożnie mówią
Stosując mokre drewno musisz wiedzieć,że:
1.Więźba ma mniejszą wytrzymałość na zginanie(ugięcie dachu pod wpływem obciążenia)
2.Z czasem luzy w połączeniach(np.nakrętki na murłacie będzie można odkręcić bez mała samymi palcami)

SGL

Post autor: SGL »

grzegorz andrychiewicz pisze:
toomi pisze: wiadomo ze nie prosto z lasu ale czy na pewno rożnie mówią
Stosując mokre drewno musisz wiedzieć,że:
Stosując materiał konstrukcyjny odbiegający od wymogów projektowych (np ściśle określona wilgotność) w przypadku katastrofy budowlanej będziesz odpowiadać karnie.

W przypadku wystąpienia stanu awaryjnego konstrukcji tj. nadmierne ugięcia, pęknięcia etc etc projektant jest czysty (nawet gdyby udało ci się udowodnić jakiekolwiek błędny w projekcie).

Racek
Aktywny
Aktywny

W przypadku wystąpienia stanu awaryjnego konstrukcji tj. nadmierne ugięcia, pęknięcia etc etc projektant jest czysty (nawet gdyby udało ci się udowodnić jakiekolwiek błędny w projekcie).[/quote]

NIE PRAWDA!!!
Bekneli by obydwaj. Każdy według "zasług"

Racek
Aktywny
Aktywny

Trochę ramka mi nie wyszła :oops:

SGL

Post autor: SGL »

Racek pisze:NIE PRAWDA!!!
Bekneli by obydwaj. Każdy według "zasług"
Tiaaaaaaaaaa.... A jaką to odpowiedzialność ponosi projektant za samowolę i "budowanie" inwestora niezgodne z dokumentacją?

Wbudowanie mokrego drewna zamiast drewna o określonej wilgotności w projekcie jest taką samą samowolą jak zamiana gatunku stali czy średnic prętów zbrojeniowych.

Wystarczy jedno dotknięcie wilgonościomierzem aby oczyścić się z odpowiedzialności projektanta za taką "samowolkę" :lol:
Widok bezradnej miny "inwestora" w takich sytuacjach jest bezcenny 8)

grzegorz andrychiewicz

Post autor: grzegorz andrychiewicz »

SGL pisze:Stosując materiał konstrukcyjny odbiegający od wymogów projektowych (np ściśle określona wilgotność) w przypadku katastrofy budowlanej będziesz odpowiadać karnie. .
Czy takie katastrofy miały miejsce na domkach jednorodzinnych?

Stosując natomiast ,ten przyrząd
SGL pisze:[Wystarczy jedno dotknięcie wilgonościomierzem )
Na dzień dobry by było zdyskwalifikowane ponad 90 procent drewna

O powodzie rzeczywistości wspomniał autor tematu
toomi pisze:co do gotowego dachu z drewna klejonego który jest najlepszy to muszę powiedzieć ze 1 nie jest mnie stać na taki dach bo kosztuje trzy razy więcej niż zwykła więźba
A więc prawdopodobnie jesteśmy za biednym społeczeństwem i sobie mówimy,że jakoś to będzie(oczywiście nie ma ,to nić wspólnego z jakością)

drab
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Post autor: drab »

Wykonawca odpowiada za pracę a nie za jakość dostarczonych mu materiałów.

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Andrzej Wilhelmi »

Oczywiście nie jestem zwolennikiem stosowania "mokrego" drewna i nie znam przypadku aby takie zamontowano. Powszechnie stosuje się "powietrzno suche". Nie znam też projektu, w którym projektant po za klasą drewna (wpisuje żeby być w porządku niejednokrotnie nie wiedząc co ona oznacza) określiłby jego wilgotność. Nie znam przypadku, w którym zastosowanie drewna nie zgodnie z klasą (nagminnie) skutkowałoby jakimś zagrożeniem nie mówiąc już o katastrofie. W obliczeniach konstrukcyjnych stosuje się współczynniki bezpieczeństwa a tak dokładnie współczynniki niewiedzy. Naddatki obliczeniowe zabezpieczają przed niejednorodnością materiału, niedokładnością wykonania, awaryjnymi warunkami atmosferycznymi. Wielokrotnie spotkałem się natomiast z błędami projektowymi czy obliczeniowymi. Wszyscy jesteśmy omylni ale po to mamy rozum żeby w trakcie wykonania można było błędy naprawić. Na budowie konieczna jest współpraca pomiędzy projektantem, kierownikiem i wykonawcą. Dodam tylko, że jest coś takiego jak nadzór autorski nad projektem czyli odpowiedzialność projektanta. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
makaron1971
Początkujący
Początkujący

Post autor: makaron1971 »

A pytanie było takie proste: świerk czy sosna. No to jak będzie? Ja przy przygotowywaniu projektu wziąłbym pod uwagę świerk. Pomijając jego parametry (wiadomo że powinien być odpowiednio przygotowany a nie prosto z lasu, mokry i z korą) zaproponowałbym ten surowiec.

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Andrzej Wilhelmi »

A ja sosnę. Pozdrawiam.

OLOOLO91

Post autor: OLOOLO91 »

Świerk i sosna mają podobne parametry .Faktycznie projektant często wpisuje
Świerk lub sosna kl.31
Są tartaki które mają dostęp tylko do świerku lub tylko do sosny.Co do wilgotności to suche teoretycznie 15% +/- 3. czego u nas prawie nie ma.Można użyć drewno tzw, powietrzno suche, ale wstrzymać się z wykonywaniem ocieplenia do czasu dosuszenia, aby nie zamykać wilgoci w ociepleniu.
Wykonawca odpowiada za pracę, ale jak się powygina to co wtedy?
Oczywiście wypnie się na inwestora. Chyba tak lekko mu to nie przejdzie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Więźba dachowa”