Zamek do drzwi wewnętrznych, proszę o wyjaśnienie

Asortyment okien i drzwi jest tak duży, że wybór jest naprawdę trudny. Do tego montaż, konserwacja, czasem naprawy. Z tego działu możesz dowiedzieć się czym różnią się poszczególne typy i modele, jak wybrać odpowiednie okna i drzwi do Twojego domu i mieszkania, jak je prawidłowo osadzić, konserwować i co robić jeśli pojawią się jakieś problemy.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

razdwa
Początkujący
Początkujący

Zamek do drzwi wewnętrznych, proszę o wyjaśnienie

Post autor: razdwa »

Mam drzwi, w których od zakupu jest wmontowany zamek na duży klucz. Chciałbym wmontować tam zamek wpuszczany na normalny klucz i nie wiem jak się za to zabrać. Muszę kupić nowy zamek wpuszczany i do tego jeszcze wkładkę bębenkową? Czy może dostanę cały zamek od razu z wbudowaną wkładką? Wiem, że sprawa banalna, ale przeglądając allegro jakoś nie mogę znaleźć nic odpowiedniego a wolałbym wiedzieć czego szukam przed udaniem się do sklepu. Może mi polecicie coś konkretnego.

Jeśli chodzi o sam zamek to powinien być tani i prosty w montażu, nie musi to być żadna pancerna blokada, byle nie można było go otworzyć łyżką ;)

Będę wdzięczny za pomoc

leon01
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: Zamek do drzwi wewnętrznych, proszę o wyjaśnienie

Post autor: leon01 »

Kupując nowy zamek pamiętaj O:
Rozstaw zamka: odległość między wkładką, a klamką.
Głębokość zamka: odległość klamki i wkładki od lica (krawędzi) zamka
Wysokość i szerokość blachy, jak i samego wnętrza zamka (powinien zmieścić się do istniejącego gniazda)
Zamek i wkładka, to dwie zupełnie inne rzeczy. Nikt nie sprzedaje zamka i wkładki razem.
Przy wkładce należy zwrócić na rozmiar . Mierzymy go od krawędzi wkładki do środka zabieraka- języczka zamka.
Powodzenia w poszukiwaniu. Obawiam się, że będziesz musiał użyć dłuta do dopasowania gniazda, Pamiętaj o wymiarach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Okna i drzwi”