jak zbudować kolektor słoneczny????????????
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
z tą żywotnością kolektora to bym powiedział , że chyba tak nie jest, hewalex daje 10 lat gwarancji na kolektory więc jak by miały stracić zywotność po 10 latach to by tak długiej gwarancji nie dawali , podałem cene profesjonalnego sterownika z wszystkimi potrzebnymi opcjami który to mierzy temperaturę kolektorów i temperaturę bojlera i załącza pompę dopiero wtedy gdy temperatura boilera jest o kilka stopni niższa od temperatury kolektorów po to by nie wychładzać boilera . To stronka z sterownikiem compit.pl/skrypty/karta.php?cel=e050
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Hmm...jak na moje oko, to śnieg zalega na całym dachu nie licząc części wokół komina.T. Brzęczkowski pisze:Okładka "Ładnego Domu" nr styczniowy z 2006 roku śnieg leży na kolektorach, choś na dachu już prawie stopniał!!!
http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61426,3066481.html
Tyle na foto, a w praktyce:
Mój kolektor ma za sobą dopiero jedną zimę i działo się dokładnie to co opisałam wcześniej.
Z kolei panele fotovoltaiczne obserwuję od kilku lat i gdy były zaśnieżone wystarczyło zgarnąć tylko śnieg z kawałka panelu, by reszta sama sie stopiła (tylko przy dużej warstwie śniegu, trzeba było odśnieżyć całe panele). Z kolektorami będzie jeszcze prościej, gdyż wystarczy zgarnąć śnieg tylko z części kolektora, a słońce będzie już miało dostęp do niego - będzie ogrzewana woda w kolektorze - nastąpi topnienie śniegu.
Tak więc na bardzo śnieżną zimę, niektórzy będą musieli zaopatrzyć się w sczotkę na bardzo długim kiju, żeby zgarnąć masy śnieżne chociaż z kawałka kolektora
Moim zdaniem nie opłaca się puszczać w kolektor wcześniej nagrzanej grzałką wody, lepiej niech energia słońca sama sobie ze śniegiem poradzi.
WITAM
ZROBIłEM KOLEKTOR SłONECZNY ZA OKOłO 400 Zł NAGRZEWA WODę DO OKOłO 90 STOPNI. JEST WYDAJNY I DZIAłA NAWET PRZY MAłYM NASłONECZNIENIU.
PRACUJE NAD TYM BY ZEJśC DO 300 Zł ZA PANEL I ZWIęKSZYć WYDAJNOść PRZY MAłYM NASłONECZNIENIU..
NA OGRZANIE 120 L WYSTARCZA DWA PANELE 1,5 m X 1,0 m
POZDRAWIAM
WOJTEK
ZROBIłEM KOLEKTOR SłONECZNY ZA OKOłO 400 Zł NAGRZEWA WODę DO OKOłO 90 STOPNI. JEST WYDAJNY I DZIAłA NAWET PRZY MAłYM NASłONECZNIENIU.
PRACUJE NAD TYM BY ZEJśC DO 300 Zł ZA PANEL I ZWIęKSZYć WYDAJNOść PRZY MAłYM NASłONECZNIENIU..
NA OGRZANIE 120 L WYSTARCZA DWA PANELE 1,5 m X 1,0 m
POZDRAWIAM
WOJTEK
Jak zbudować kolektor
Witam
jest to naprawę proste. Weź kawał blachy z miedzi, wystaw ją na słońce. Pod blachą zamontuj rurki z miedzi. Czy dasz gęściej, będziesz miał większą efektywność. Z drugiej strony pamiętaj i przepływie i stratach. Na pewno coś ci wyjdzie - spróbuj.
Pozdrawiam
jest to naprawę proste. Weź kawał blachy z miedzi, wystaw ją na słońce. Pod blachą zamontuj rurki z miedzi. Czy dasz gęściej, będziesz miał większą efektywność. Z drugiej strony pamiętaj i przepływie i stratach. Na pewno coś ci wyjdzie - spróbuj.
Pozdrawiam
Re: jak zbudować kolektor słoneczny????????????
kolektorek.cba.pl na tej stronie jest opisane jak wykonać kolektory oraz resztę instalacji, pozdrawiam
Re: jak zbudować kolektor słoneczny????????????
Mam Granatowy samochód gdy snieg pada w nocy a rano swieci słońce to szyba niema sniegu a na dachu sie trzyma może tak samo jest z kolektorami. A zdjęcia są obrabiane tak by ładnie wyglądały 
Dawniej się słuchało Moskwy a teraz Brukseli

[/url]