Adaptacja poddasza - jak zacząć

Jeżeli chcesz zaadaptować swoje poddasze to koniecznie musisz znać wszystkie aspekty, z jakimi możesz się spotkać przy remoncie poddasza. Oprócz tego w tym dziale poznasz pomysły innych na aranżacje tego pomieszczenia.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

thunder
Początkujący
Początkujący

Adaptacja poddasza - jak zacząć

Post autor: thunder »

Witam, mam następujące pytanie problem.
Chciałem dokonać adaptacji poddasza w budynku jednorodzinnym (w którym mieszkają 2 rodziny) w celu stworzenia mieszkania i sprzedaży go. Robiłbym to w porozumieniu z drugim współwłaścicielem. Teren jest obięty opieką konserwatora zabytków, istnieje plan zagospodarowania przestrzennego w którym jest informacja o przeznaczeniu MN5 (czyli chyba budynek jednorodzinny). Co to dokładnie znaczy? Czy ten zapis nie pozwala na zrealizowanie mojego celu? W planie widnieje także informacja o maks. ilości kondygnacji 3. Struch jest właśnie 3 kondygnacją, jest dach który wymaga gruntownego remontu bo jest w opłakanym stanie.

Pozdraiwam
Wojtas

dros
Początkujący
Początkujący

Re: Adaptacja poddasza - jak zacząć

Post autor: dros »

Cześć,

w planie zagospodarowania przestrzennego termin MN5 musi być wytłumaczony (na początku jest wytłumaczenie terminów). Zapoznaj się dokładna z opisem, bo dopiero analiza planu powie Ci, co jest możliwe, a co nie. W moim planie jest np. wpisana konieczność "zachowania rozmieszczenia otworów okiennych", co może skutecznie zablokować możliwość wstawienia okien dachowych, a tym samym w ogóle adaptację poddasza. Co do kondygnacji, to na pewno się mieścisz w tym warunku.

Drozd

SGL

Re: Adaptacja poddasza - jak zacząć

Post autor: SGL »

najlepiej zacząć od.... projektu (który i tak jest konieczny)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poddasze”