Prośba o wycenę
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Prośba o wycenę
Zamarzył mi się domek: http://www.projektoskop.pl/p-3047.html (AS AR114). Planuję całkowite podpiwniczenie oraz minimalne powiększenie wc na parterze (żeby mały natrysk zmieścić). Niestety nie mam żadnego doświadczenia w budowlance, stąd pytanie: jakiego kosztu mogę się spodziewać? Intereuje mnie budowa chałupki od podstaw (tj. stan surowy, zamknięty, itd.). Gdzie mogę najwięcej zaoszczędzić?
Re: Prośba o wycenę
Jeśli chodzi o materiał budowlany to najlepiej znaleźć jakąś hurtownię budowlaną i dogadać odnośnie materiału i cen. Zdecydowanie bardziej opłaca się współpracować z jednym dostawcą.
Z doświadczenia wiem, że najlepiej współpracować z firmami, które specjalizują się w konkretnej dziedzinie, zresztą jak w życiu jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
Ja zaopatrywałem się w materiał można powiedzieć, że w całej Polsce.
Pustak kupiony na śląsku, wyszło mi najtaniej mimo, że zapłaciłem za dostawę.
Okna w świętokrzyskim, transport w gratisie
Dach w Bełchatowie, firma mluksus - transport w gratisie i najlepsza cena.
Instalacja CO koło Bełchatowa - Zelów, ale to zależnie od tego czym palisz.
hmm... to chyba wszystko
Pozdro
Z doświadczenia wiem, że najlepiej współpracować z firmami, które specjalizują się w konkretnej dziedzinie, zresztą jak w życiu jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
Ja zaopatrywałem się w materiał można powiedzieć, że w całej Polsce.
Pustak kupiony na śląsku, wyszło mi najtaniej mimo, że zapłaciłem za dostawę.
Okna w świętokrzyskim, transport w gratisie
Dach w Bełchatowie, firma mluksus - transport w gratisie i najlepsza cena.
Instalacja CO koło Bełchatowa - Zelów, ale to zależnie od tego czym palisz.
hmm... to chyba wszystko
Pozdro
Witam
Policz realnie 2500-2700 za m2 jeśli zrobi Ci firma (+8% VAT). Jeśli zrobisz systemem gospodarczym (wkład własny z robocizną) to będzie trochę taniej. Szukanie najtańszych materiałów pochłania czas i nie zawsze to co najtańsze będzie najlepsze (1 lub 2 sort jakościowy).
Pozdrawiam
Krzysiek
http://www.mobilarch.pl
Policz realnie 2500-2700 za m2 jeśli zrobi Ci firma (+8% VAT). Jeśli zrobisz systemem gospodarczym (wkład własny z robocizną) to będzie trochę taniej. Szukanie najtańszych materiałów pochłania czas i nie zawsze to co najtańsze będzie najlepsze (1 lub 2 sort jakościowy).
Pozdrawiam
Krzysiek
http://www.mobilarch.pl
-
SGL
Najwięcej zaoszczędzisz jeżeli nie będziesz "oszczędzać" na kierowniku budowy i inspektorze nadzoru inwestorskiego.szpinaq pisze: Gdzie mogę najwięcej zaoszczędzić?
skoro nie znasz się na budowlance, przyda Ci sie ktoś kto fachowo Ci doradzi, zaproponuje materiały po konkurencyjnych cenach i co najważniejsze, znajdzie rzetelną ekipe. Mojej znajomej pomogła Fachowa Ekipa, dlatego polecam zajrzeć na stronę http://www.fachowaekipa.pl
Zaoszczędzić możesz budując systemem gospodarczym.
Czyli sam podzwoń pojezdzij po hurtowniach niech ci zrobią zestawienie napisz co potrzebujesz . Dzięki temu będzie ci łatwo negocjować cenę.
Geodete i Kopare znajdz sam.
Wyrzekaj się pośredników jak ognia .
Oni pochłaniają ok 20 % budowy.
Znajdz murarzy do murowania taką brygadę 4 do 6 osób. do dachu znajdź dekarzy i cieśli.
Najlepiej jak jedna firma stawia stan surowy, i oczywiście nie jest skomplikowany to ze spokojem sam ocenisz. Czy ściany prosto murują to sobie kantówke przyłożysz i wiesz.
niebój się zapraszać 2 ekip jednoczesnie na etapie wykończenia. np bedą ci robić wylewke na podłodze to jednocześnie zamów tych co mają montować okno tarasowe. Wtedy na pewno trafią z poziomem.
Rób jak najwięcej takich prac jak malowanie montaż gniazdek i pstryczków lamp kranów . sedes stojacy łatwiej zamontować samemu. Ogólnie najwięcej można zaoszczędzić na wykończeniu
Czyli sam podzwoń pojezdzij po hurtowniach niech ci zrobią zestawienie napisz co potrzebujesz . Dzięki temu będzie ci łatwo negocjować cenę.
Geodete i Kopare znajdz sam.
Wyrzekaj się pośredników jak ognia .
Oni pochłaniają ok 20 % budowy.
Znajdz murarzy do murowania taką brygadę 4 do 6 osób. do dachu znajdź dekarzy i cieśli.
Najlepiej jak jedna firma stawia stan surowy, i oczywiście nie jest skomplikowany to ze spokojem sam ocenisz. Czy ściany prosto murują to sobie kantówke przyłożysz i wiesz.
niebój się zapraszać 2 ekip jednoczesnie na etapie wykończenia. np bedą ci robić wylewke na podłodze to jednocześnie zamów tych co mają montować okno tarasowe. Wtedy na pewno trafią z poziomem.
Rób jak najwięcej takich prac jak malowanie montaż gniazdek i pstryczków lamp kranów . sedes stojacy łatwiej zamontować samemu. Ogólnie najwięcej można zaoszczędzić na wykończeniu
Dawniej się słuchało Moskwy a teraz Brukseli