Witam serdecznie,
jestem nowy na forum, nie chciałem zaczynać nowego tematu, ale nie znalazłem nikogo z podobnym problemem do mojego.
Posiadam dom jednorodzinny (150 m2 + piwnica), na parterze wykonałem instalację ogrzewania podłogowego, niestety nie starczyło mi funduszy na piętro, więc pozostawiłem tam instalację z grzejnikami płytowymi. Układ podłączony jest kotła gazowego Brotje - Eurocontrol KO z zasobnikiem cwu.
Nie mogę teraz odpowiednio skonfigurować kotła. Przestawiłem piec na sterowanie ręczne, 19 st. w pomieszczeniach i 50st. temp wody w kotle. Podłogówka działa idealnie, ale na piętrze grzejniki są bardzo gorące (jakby w nich był wrzątek).
Czujnik temp. był zamontowany na parterze i tak został.
Dzięki za pomoc.
Konfiguracja pieca gazowego.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Konfiguracja pieca gazowego.
Sprawdź na kotle temperaturę zasilania i powrotu. Jeśli ustawiłeś 50st to nie powinna być o wiele wyższa. Włącz sterowanie automatyczne jeśli parter jest wygrzany to czujnik pokojowy powinen wyłączyć kocioł, jeśli nie to będzie tak długo grzać aż osiągnie zadaną temperaturę. Musisz metodą prób i błędów zmniejszczać temperaturę na głowicach w grzejnikach tak aby piętro się nie przegrzewało