grzejnik do salonu???
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
grzejnik do salonu???
Poradźcie mi jaki grzejnik zainstalować do salonu. Mam problem , w salonie dwie ściany to okna, trzecia to dwoje drzwi no i meble też muszą gdzieś stać. Jak zrobie tam grzejnik, nie bedzie ciekawie to wyglądać. Jak nie bedzie wyjścia to tzreba bedzie tak zrobić, żebyśmy nie umarźli. Ale może coś poradzicie???? Proszę.
a może jakieś grzejniki płaszczyznowe (sufitowe, ścienne i podłogowe)? Chociaż myślę, że te grzejniki kanałowe to też nie jest takie złe wyjście, zawsze jakieś. Są też ozdobne grzejniki, które widać, ale są ozdobne i też zamontowane przy oknach mogą jakoś wyglądać. Widziałem takie w eleganckiej restauracji.
może pompa ciepła?
mam podobny problem, salon wysoki, powierzchnia połączona z kuchnią ma ponad 70 m2. Grzejników nie bardzo można więcej wstawić bo brakuje wolnych ścian. Można dać kanałowe ale to jest poważna praca związana z kuciem terakoty, wykonaniem kanałów itp. Kupiłem klimatyzator z pompą ciepła powietrze-powietrze. Krótko mówiąc bierze prądu o mocy ok. 1 kW a oddaje 3,5 kW ciepla (zaznaczam, że podobno pracuje efektywnie do -15st.C) do tego chcę wejśc w tańszą taryfę elektr. co powinno obniżyc koszty eksploatac. Podobny system opisany jest na http://www.instalator.pl/archi/2006/mi7-8(95-96)/42.pdf
A kosztowało mnie to 2500 klimatyzator Hitachi z inverterem + 700 pln montaż
A kosztowało mnie to 2500 klimatyzator Hitachi z inverterem + 700 pln montaż
Są firmy specjalizujące się grzejnikami które nie muszą wogóle być przy ścianie - są drogie, ale za to można je traktować nawet jako mebel w nowocześnie projektowanym pomieszczeniu...
Innym rozwiązaniem jest po prostu nawiew... wystarczy zrobić dziure w stropie pod pomieszczeniem, i w piwnicy wygospodarować jakąś powieżchie obitą, i zaizolowaną, w której będzie grzejnik - ciepłe powietrze przeprowadzić dziurą w stropie, i wykończyć kratką...
Innym rozwiązaniem jest po prostu nawiew... wystarczy zrobić dziure w stropie pod pomieszczeniem, i w piwnicy wygospodarować jakąś powieżchie obitą, i zaizolowaną, w której będzie grzejnik - ciepłe powietrze przeprowadzić dziurą w stropie, i wykończyć kratką...
Przy dużych powierzchniach oszklonych potrzebne jest wentylowanie ich od dołu, aby zapobiec "roszeniu". Najlepiej się do tego nadają grzejniki kanałowe.
Ogrzewanie podłogowe również może być. Trzeba tylko odpowiednio przeliczyć instalację do tej podłogi.
W tym układzie wskazana byłaby konsultacja z projektantem i instalacji c.o. i aranżacji wnętrz. Ten koszt przy budowie domu jest niewielki i jednorazowy, natomiast źle zrobiona instalacja to koszt ciągły - miesiąc w miesiąc i złość na tzw. oszczędności.
I Wyganiać instalatorów, którzy chcą przy takich oknach stawiać grzejniki 600 na stojakach. Widziałem to podczas ostatniego spaceru. KOSZMAR!!!!!
Ogrzewanie podłogowe również może być. Trzeba tylko odpowiednio przeliczyć instalację do tej podłogi.
W tym układzie wskazana byłaby konsultacja z projektantem i instalacji c.o. i aranżacji wnętrz. Ten koszt przy budowie domu jest niewielki i jednorazowy, natomiast źle zrobiona instalacja to koszt ciągły - miesiąc w miesiąc i złość na tzw. oszczędności.
I Wyganiać instalatorów, którzy chcą przy takich oknach stawiać grzejniki 600 na stojakach. Widziałem to podczas ostatniego spaceru. KOSZMAR!!!!!
-
marek1970-36
- 1 - ostrzeżenie!
-
ArchiPaweł
- Początkujący

grzejniki kanałowe
zobacz brugman.pl
Ostatnio zmieniony 14 sty 2007, 18:19 przez kuna3, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: grzejnik do salonu???
Nie polecam Pani grzejników kanałowych ponieważ maja małe wydajności i są kłopotliwe w wykomawstwie i użytkowaniu. Prosze odwiedzić srionę firmy ANB(dawna JAGA) i zastanowić się nad grzejnikiem konwektorowym który można obudować płytami G-K i "schować" w dowolnym miejscu ścianymenusia pisze:Poradźcie mi jaki grzejnik zainstalować do salonu. Mam problem , w salonie dwie ściany to okna, trzecia to dwoje drzwi no i meble też muszą gdzieś stać. Jak zrobie tam grzejnik, nie bedzie ciekawie to wyglądać. Jak nie bedzie wyjścia to tzreba bedzie tak zrobić, żebyśmy nie umarźli. Ale może coś poradzicie???? Proszę.
-
instalator
- Początkujący

-
marek1970-36
- 1 - ostrzeżenie!
Portal instalsystem posiada dużą gamę ozdobnych grzejników.adamis pisze:Czy ktoś może podać namiary na ozdobne grzejniki płytowe?I nie chodzi mi tu o zwykłe panele,które są jedynie kolorowe,ale o grzejnik wygladający jak np.marmur czy inny kamień.
Widzialem takie grzejniki w katalogu DeLoghi,ale nie odpowiadają na maile.
Sama ostatnio szukałam grzejników dla siebie i pamiętam, że oferowali także grzejniki ozdobne.