Rekuperator i kanały wentylacyjne
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Rekuperator i kanały wentylacyjne
Witam!
Mam pytanie do doświadczonych użytkowników wentylacji mechanicznej z rekuperatorem:
1. Czy istnieje potrzeba budowania kanałów wentylacyjnych w domu w którym planuję założyć system wentylacji mechanicznej z rekuperatorem?
2. Co z łazienką i kuchnią, czy zapachy zostają szybko i sprawnie przez taki system usunięte?
3. Gdzie podłącza się wyciąg w kuchni?
Pozdrawiam.
Mam pytanie do doświadczonych użytkowników wentylacji mechanicznej z rekuperatorem:
1. Czy istnieje potrzeba budowania kanałów wentylacyjnych w domu w którym planuję założyć system wentylacji mechanicznej z rekuperatorem?
2. Co z łazienką i kuchnią, czy zapachy zostają szybko i sprawnie przez taki system usunięte?
3. Gdzie podłącza się wyciąg w kuchni?
Pozdrawiam.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

1 Nie tylko kanały do reku.
2 W kuchni łazienki są tylko wyciągi. jak szybko sobie poradzą zależy od strumienia jaki ustawisz.
3 Okap jest poza rekuperatorem.
Zapachy z kuchni czy łaienki mogą dostawać się do sypialni przy rotorach oraz wymiennikach krzyżowych, czy ppądowych mocowanych na uszczelkach nie prowadnicach.
2 W kuchni łazienki są tylko wyciągi. jak szybko sobie poradzą zależy od strumienia jaki ustawisz.
3 Okap jest poza rekuperatorem.
Zapachy z kuchni czy łaienki mogą dostawać się do sypialni przy rotorach oraz wymiennikach krzyżowych, czy ppądowych mocowanych na uszczelkach nie prowadnicach.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To byłby problem, ale wystąpi chyba tylko wczesną jesienią i późną wiosną przed zainstalowaniem wkładu letniego. Zimą będzie przynosić pozytywne efekty.T. Brzęczkowski pisze:... po drugie jest problem z domami zaizolowanymi o małych potrzebach ciepła, temperatura powietrza wentylacyjnego by wzrastała powyżej pokojowej w czasie gotowania.
Ale w takim razie mam pytanie - przy wyciągu około 50-70 m3/h realizowanym przez dodatkowy wentylator w okapie czym rekompensować to czhwilowe zwiększenie zapotrzebowania na powietrze?
Pozdrawiam Jurek