prosze o pomoc w projekcie inst.co
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
prosze o pomoc w projekcie inst.co
Witam:) Więc mój problem polega na tym że: jestem studentka i robie projket instalacji centralnego ogrzewania, wszytsko zgodnie z normami wiadomo. Obliczenia wykonuje metodą uproszczoną wg normy EN 12831, do obliczeń start ciepła przez przenikanie potrzebuje współczynnika fk , współczynnik ten podany jest w tabeli zamieszczonej w tej normie , i wszytsko by było ok tylko że .. jeżeli temp. W łazience jest 24C a w sąsiednich pomieszczeniach 20C to ciepło ,,ucieka,, da temp. niższej wiadomo. A w tabeli gdzie podane jest fk nie ma uwzględnionej wartości która odpowiadała by właśnie temu przypadkowi. W tab. Podane sa przypadki strat ciepła dla: bezpośrednio na zewnątrz, przez przestrzeń nieogrzewaną, przez grunt, przez poddasze, przestrzeń podpodłogową, do przylegającego budynku. Jej mam nadzieje ze zrozumiecie o co mi chodzi;) będe bardzo wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki
pozdrawiam 
Re: prosze o pomoc w projekcie inst.co
Najlepiej i najszybciej obciązenie cieplne budynku i jego poszczególnych pomieszczeń obliczymy za pomocą
Audytora OZC firmy Sankom lub innych tego typu programów np Arcadia Termo, Buildesk.
Audytora OZC firmy Sankom lub innych tego typu programów np Arcadia Termo, Buildesk.