a kto Panu powiedział że systemy bitumiczno-kauczukowe nie wypuszczają wilgoci ze ścian?
tak chyba ICOPAL napisał i sztywno się Pan tego trzyma. Jakoś od 10 lat żadna z hydroizolacji nie spowodowała podwyższenia wilgoci wewnątrz ścian. TROTEC i badanie jakoś nie wskazało podwyższenia wilgoci przy zastosowaniu bitumów na ścianach.
może zostały solidnie wykonane ??
Połączenie izolacji poziomej i pionowej fundamentów
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Połączenie izolacji poziomej i pionowej fundamentów
A kto Panu powiedział, że wypuszczają! ???
Nie trzymam się sztywno ICOPALU bo to zła firma ! Chciałem tylko na jej przykładzie pokazać jak różnią się instrukcje i wyroby dla Skandynawii Polski - ( zła dlatego, że się na to zgodziła)
Na polskiej stronie jest bitum styropian ( tylko z przodu !!!!!) i folia a na skandynawskiej folia i styropian dookoła - http://tjenester.byggforsk.no/prodok/ntg/2136/2136g.pdf
Osobiście wolę firmę Isola, która nie zgodziła się na takie wypaczanie hydroizolacji i wycofała membrany z polskiego rynku - po dużej kampanii reklamowej .
http://www.isola.no/content/download/79 ... ars-07.pdf
Pan naprawdę nie rozumie idei suchej przegrody termicznej? Tak jak w dachu hydroizolacja ma nie wpuścić wody ale ją wypuścić . Nawet przy paroizolacji w ścianie od wewnątrz ( tak hak w dachu) przy stosowanych dziś grubościach izolacji termicznej jest woda z dyfuzji pary ! Nie słyszał Pan o tym? Nie wie Pan, że może być wilgoć od wewnątrz? Pan naprawdę nie słyszał o ciśnieniu negatywnym ? Nie było tego na studiach? Pan sobie założy zimą na ciepłą skarpetę kalosze i buty z goretex-u.
Nie trzymam się sztywno ICOPALU bo to zła firma ! Chciałem tylko na jej przykładzie pokazać jak różnią się instrukcje i wyroby dla Skandynawii Polski - ( zła dlatego, że się na to zgodziła)
Na polskiej stronie jest bitum styropian ( tylko z przodu !!!!!) i folia a na skandynawskiej folia i styropian dookoła - http://tjenester.byggforsk.no/prodok/ntg/2136/2136g.pdf
Osobiście wolę firmę Isola, która nie zgodziła się na takie wypaczanie hydroizolacji i wycofała membrany z polskiego rynku - po dużej kampanii reklamowej .
http://www.isola.no/content/download/79 ... ars-07.pdf
Pan naprawdę nie rozumie idei suchej przegrody termicznej? Tak jak w dachu hydroizolacja ma nie wpuścić wody ale ją wypuścić . Nawet przy paroizolacji w ścianie od wewnątrz ( tak hak w dachu) przy stosowanych dziś grubościach izolacji termicznej jest woda z dyfuzji pary ! Nie słyszał Pan o tym? Nie wie Pan, że może być wilgoć od wewnątrz? Pan naprawdę nie słyszał o ciśnieniu negatywnym ? Nie było tego na studiach? Pan sobie założy zimą na ciepłą skarpetę kalosze i buty z goretex-u.
TB aleś Ty nudny
może przeżuć się na sprzedaż takich skarpet
poza tym pod gore-tex wkłada się bieliznę aktywną oddychającą żeby wodę przepuścić bo sam goretex wilgoci nie przepuszcza i cię zaleje
innymi słowy skarpetę oddychająca załóż a potem coś co nie przepuszcza
to w zasadzie tak samo jak z izolacją od wewnątrz
najpierw gore-tex - folia
a potem bielizna aktywna na wierzch czyli ocieplenie i mur na bank się nie spocisz
:D:D
może przeżuć się na sprzedaż takich skarpet
poza tym pod gore-tex wkłada się bieliznę aktywną oddychającą żeby wodę przepuścić bo sam goretex wilgoci nie przepuszcza i cię zaleje
innymi słowy skarpetę oddychająca załóż a potem coś co nie przepuszcza
to w zasadzie tak samo jak z izolacją od wewnątrz
najpierw gore-tex - folia
a potem bielizna aktywna na wierzch czyli ocieplenie i mur na bank się nie spocisz
-
MisterIce
Siema
Znalazłem ciekawą stronkę z opisanymi tematami budowlanymi
Jak ktoś tak jak ja jest w tech. budowlanym , albo wyżej zapewne mu się przyda ponieważ mądrze tam piszą
chcę pomóc potrzebującym
Miłego dnia
Znalazłem ciekawą stronkę z opisanymi tematami budowlanymi
Jak ktoś tak jak ja jest w tech. budowlanym , albo wyżej zapewne mu się przyda ponieważ mądrze tam piszą
chcę pomóc potrzebującym
Miłego dnia