Witam.
Potrzebuję porady w kwestii instalacji centralnego ogrzewania, a mianowicie chodzi mi o dodanie 3 nowych kaloryferów. I tu pojawia się moje pytanie: czy mogę rozciąć rury PEX 15mm, dać tam trójniki i dalej połączyć PEX'em te nowe kaloryfery ?
Oczywiście po spuszczeniu wody z instalacji.
Rozbudowa instalacji CO
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Rozbudowa instalacji CO
pex 15? to chyba nie Polski standart. W PL stosuje się raczej 16. Pozatym do rury 16 dołączać kolejne kaloryfery? Wydaje mi się że może być problem z prawidlowym obiegiem wody w przyszłości i grzejniki będą słabo grzać. Sprawa do obbadania na miejscu. Co do typowego "wcinania się w pexa"- bez najmniejszego problemu jednak musi to mieć "ręce i nogi" ze względu na sam obieg wody w instalacji.
Jeżeli mogę coś doradzić to polecam grzejniki ze sklepu www.DobreGrzejniki.pl mają szeroki wybór i atrakcyjne ceny.
a Marco466 z dużą marżą je sprzeda
dałby już spokój a tą nachalną reklamą
a wracając do tematu
rozcinanie pexów to nie problem ale czy instalacja po czymś takim będzie pracowała prawidłowo to zależy zarówno od tego co już masz jak i od tego co dopniesz
woda ma to do siebie że leci po linii najmniejszego oporu
dałby już spokój a tą nachalną reklamą
a wracając do tematu
rozcinanie pexów to nie problem ale czy instalacja po czymś takim będzie pracowała prawidłowo to zależy zarówno od tego co już masz jak i od tego co dopniesz
woda ma to do siebie że leci po linii najmniejszego oporu
wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem od trumny