jaki włącznik / wyłącznik???
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: jaki włącznik / wyłącznik???
Mozna cie porownac do psa ze sam nie zje i drugiemu nie da To tak od mojej strony.
Zwisa Mi to co wypisujesz o innych, ale sam nim jestes.
Zwisa Mi to co wypisujesz o innych, ale sam nim jestes.
UNIKOM WSZELKIEJ PRACY!!!!
Jest tylu elektrykow na tym forum i nikt za toba nie stoi??? Jakos to dziwne. Chyba ze teraz jacys wyskocza (jak grzyby po deszczu)
moja propozycja . Zajmij sie wnuczkami.
moja propozycja . Zajmij sie wnuczkami.
-
elpapiotr
A po co ma stać ? Mają to gdzieś. I kli()entów, i pytających, i innych elektryków.
Oni robią kasę, nie mają czasu na pier....
Oni robią kasę, nie mają czasu na pier....
Nic.przemkojulka pisze:ok. już poradziłem sobie. użytkownik "UNICOM" potwierdził tylko moje przypuszczenia. ale co z tą ochroną?
wielkie dzieki za udzielone odp.
Żyła niebieska do niebieskiej w gniazdku.
Żyła żółta do żółtej w gniazdku.
Brązową przeciąć i wstawić włącznik.
Kolory tylko w przypadku:
niebieski N (zero)
Żółty PE (uziemienie)
Brązowy L (230V) - próbnik się świeci.
Jeśli nie ma żółtej żyły, to olać.
PS
W skrócie pisałem żółta żyła powinienem napisać żółto-zielona, ale mi się nie chciało.
Im wyżej wzlatujemy tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie umieją latać
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
-
elpapiotr
A jeżeli odbiornik będzie w I klasie ochronności to żyłę "żółtą" też olać ?
Pełny sukces, kolego dendrytus ! Bo świeci. A że zagraża porażeniem, to już olać.
Ważne że prąd jest.
Rzeczywiście szkoda zachodu na miernych elektryków.
Pełny sukces, kolego dendrytus ! Bo świeci. A że zagraża porażeniem, to już olać.
Ważne że prąd jest.
Proponuję zakup nowego taniego chińskiego mózgu. Nowe, tanie chińskie mózgi z najnowszym softem v3.45 mają rozbudowany moduł czytania ze zrozumieniem przeczytanego tekstu. Usunięto też buga w module logicznego myślenia.elpapiotr pisze:A jeżeli odbiornik będzie w I klasie ochronności to żyłę "żółtą" też olać ?
Ważne że prąd jest.
Jeśli posiadasz już tani chiński mózg, ale ze starszym oprogramowaniem to polecam wymianę firmware na nowszy. Można go za darmo ściągnąć z internetu. Fakt, że po wymianie łeb napierdala przez 3 dni, ale nie bardziej niż na kacu. Jednak uważam, że warto.
PS.
Jak już wymienisz sobie mózg to przeczytaj pierwszy post, a później swoje mądrości.
PS2.
Pytanie za 100 pkt.
Jakim cudem możesz mieć tam I klasę ochronnościprzemkojulka pisze:mam taki problem zamontowałem 2 male klinkiery led GU10 nad biurkiem. zasilanie idzie z gniazdka wszystko działa ale chce mieć włącznik/ wyłącznik taki ja na ścianie do lampy na suficie. da się takie coś zrobić?
proszę o pomoc
PS3
Dla przypomnienia z 80% budynków mieszkalnych w Polsce jest wykonana w instalacji 2 żyłowej, bez żyły PE.
-
elpapiotr
W sprawie taniego chińskiego mózgu już pisałeś, tak więc żadna nowość.
Powtarzasz się.
Może i masz polski mózg, ale za to drogi i głupi.
W sprawie instalacji zasilajacej odbiorniki, na dzień dzisiejszy, zgodnie z dzisiejszymi przepisami każdy obwód powinien posiadać oddzielny przewód ochronny i neutralny, w obwodach
rozdzielczych i odbiorczych.
Podstawa :
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 12 kwietnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowanie
Paragraf 182 p.1 podpunkt 2)
Na dzień dzisiejszy :
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 10 grudnia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
(Dz.U. 2010 nr 239 poz. 1597 )
Zmień mózg na chiński, może będzie więcej oleju.
Takich mamy "fachofców" elektryków.

Powtarzasz się.
W sprawie instalacji zasilajacej odbiorniki, na dzień dzisiejszy, zgodnie z dzisiejszymi przepisami każdy obwód powinien posiadać oddzielny przewód ochronny i neutralny, w obwodach
Podstawa :
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowanie
Na dzień dzisiejszy :
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 10 grudnia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
Takich mamy "fachofców" elektryków.
Jakbyś posłuchał mojej rady wtedy, nie pisałbyś podobnych bzdur.elpapiotr pisze:W sprawie taniego chińskiego mózgu już pisałeś, tak więc żadna nowość.
Powtarzasz się.
Panie fajny zajebisty elektryku gdzie mam podłączyć przewód PE w 20 letnim bloku wykonanym w technologii dwużyłowej aby być w zgodzie z podanymi przez pana przepisami?W sprawie instalacji zasilajacej odbiorniki, na dzień dzisiejszy, zgodnie z dzisiejszymi przepisami każdy obwód powinien posiadać oddzielny przewód ochronny i neutralny, w obwodach
Podstawa :
Na dzień dzisiejszy :
Takich mamy "fachofców" elektryków.![]()
A mówi ci coś zasada, że prawo nie działa wstecz?
A jak sobie podłączy te kinkiety takim kablem

to ile dostane lat w kamieniołomach za złamanie prawa?
I zdaje się, że szwankuje ci i to poważnie czytanie i zrozumienie przeczytanego tekstu
A ja chyba wyraźnie napisałemelpapiotr pisze: Podstawa :
Na dzień dzisiejszy :
Co automatycznie oznacza, że instalacja musiała być wykonana jako dwużyłowa zgodnie z ówcześnie obowiązującymi przepisami.dendrytus pisze: Jeśli nie ma żółtej żyły, to olać.
A kolega przemkojulka chciał sobie tylko kabelki w ścianę włożyć.Takich mamy "fachofców" elektryków.
PS.
Zamiast mi wyjeżdżać z przepisami lepiej kolega odpowie jakim cudem w pokoju włącznik od kinkietu nad biurkiem ma spełniać I klasę ochronności.
-
elpapiotr
Witam.
Dobrze, odpowiem po raz ostatni (bo przecież z koniem kopał się nie będę) :
Pytanie było tego typu -
Wykonując instalację lub część instalacji DZISIAJ musimy ją wykonać zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami.
Pokazany przewód 2-żyłowy wraz z wyłącznikiem NIE jest częścią instalacji a służy jedynie do podłączenia urządzenia odbiorczego będącego w II klasie ochronności, nie wymagajacego obecnści żyły ochronnej.
Elektryk ma wiedzieć, jaki odbiornik przenośny ma zostać podłączony do tego przewodu z wtyczką.
I na koniec :
Ale przykładowo łączniki typu CAVIANA posiadają zacisk ochronny, i należy do niego przyłączyć żyłę PE.
Dobrze, odpowiem po raz ostatni (bo przecież z koniem kopał się nie będę) :
Pytanie było tego typu -
A więc mamy do czynienia z częścią instalacji, która ma być teraz uzupełniana o nowy obwód.przemkojulka 20.11.2011 o 14:20 pisze:zasilanie idzie z gniazdka wszystko działa ale chce mieć włącznik/ wyłącznik taki ja na ścianie do lampy na suficie.
Wykonując instalację lub część instalacji DZISIAJ musimy ją wykonać zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami.
Pokazany przewód 2-żyłowy wraz z wyłącznikiem NIE jest częścią instalacji a służy jedynie do podłączenia urządzenia odbiorczego będącego w II klasie ochronności, nie wymagajacego obecnści żyły ochronnej.
Elektryk ma wiedzieć, jaki odbiornik przenośny ma zostać podłączony do tego przewodu z wtyczką.
I na koniec :
Łącznik nie musi spełniać klasy ochronności. Nie jest odbiornikiem.lepiej kolega odpowie jakim cudem w pokoju włącznik od kinkietu nad biurkiem ma spełniać I klasę ochronności.
Ale przykładowo łączniki typu CAVIANA posiadają zacisk ochronny, i należy do niego przyłączyć żyłę PE.
Po przeczytaniu tych wszystkich madrosci profesora Elpy, z przykroscia powiem ze pozostaje klientowi chalupe albo mieszkanie zburzyc i postawic na nowo. Wtedy mu firma zamontuje na nowo apliki z wlacznikiem.
Tu pojawia sie nowy problem gdzie znalezc firme ktora zrobi instalacje wg norm i przepisow??? 70% to fachmani, sztukaterzy, a 30% to klienci sami robiacy instalacje.
Wiec gdzie znalezc firme????? Pozostaje tylko emerytowany elpapiotr.
Tu pojawia sie nowy problem gdzie znalezc firme ktora zrobi instalacje wg norm i przepisow??? 70% to fachmani, sztukaterzy, a 30% to klienci sami robiacy instalacje.
Wiec gdzie znalezc firme????? Pozostaje tylko emerytowany elpapiotr.
-
elpapiotr
Jestem głęboko wdzięczny i zobowiązany
Spoko, jeszcze mi dwa lata zostały
Tablica wykonana przez goscia (niezwiazanego nigdy z elektryka) w mieszkaniu 150m2
Czerwony - bezpieczniki na wszystkie lampy, ledy itp
zolty - bezpieczniki na kuchnie
niebieski - bezpieczniki na wszystkie gniazdka
zielony - sterowniki
Czerwony - bezpieczniki na wszystkie lampy, ledy itp
zolty - bezpieczniki na kuchnie
niebieski - bezpieczniki na wszystkie gniazdka
zielony - sterowniki
-
elpapiotr
Widok jak widok. Trudno określić.
Wyznacznikiem może być tylko i wyłączne zdjęcie BEZ maskownicy.
Wówczas można zweryfikować jej jakość i zgodność z wiedzą techniczną :
- dobór aparatów
- dobór zabezpieczeń
- selektywność zabezpieczeń
- przekroje przewodów łączących aparaty
itd itd.
Oczywiście dochodzi zgodność z projektem i schemat połączeń.
Wyznacznikiem może być tylko i wyłączne zdjęcie BEZ maskownicy.
Wówczas można zweryfikować jej jakość i zgodność z wiedzą techniczną :
- dobór aparatów
- dobór zabezpieczeń
- selektywność zabezpieczeń
- przekroje przewodów łączących aparaty
itd itd.
Oczywiście dochodzi zgodność z projektem i schemat połączeń.
Kable jak kable 2.5mm , 1.5mm, do wlacznikow FTP KAT 5E,.
O projekt niech Cie glowa nie boli.
O projekt niech Cie glowa nie boli.