Zimna ściana
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Zimna ściana
Kupiłem używany nieocieplony 30-letni dom z cegły. Był niezamieszkały przez 5 lat. Od tamtego roku (05) jak jest zimno palimy we wszystkich piecach w domu.
Problem jest taki, że nie mogę dogrzać jednego niewielkiego pomieszczenia i zauważyłem, że tam jest zimniejsza ściana od innych jakby była mokra. Czy jest jakieś wytłumaczenie na to zjawisko? Pozdrawiam
Problem jest taki, że nie mogę dogrzać jednego niewielkiego pomieszczenia i zauważyłem, że tam jest zimniejsza ściana od innych jakby była mokra. Czy jest jakieś wytłumaczenie na to zjawisko? Pozdrawiam
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Witam
A czy masz pewność, że wszystkie fragmenty ścian są wykonane z jednakowego materiału? Napisałeś także, że przy jednej ze ścian tego pomieszczenia znajdowały się schody (wnioskuje z Twojej wypowiedzi że były to schody zewnetrzne). Czy przylegały one bezpośrednio (stykały się) do tej ściany? Jak wygląda (wyglądało) orynnowanie tego domu. Było szcelne, mogła zachodzić możliwosć, że woda zaciekała z rynien na schody. Wspominane przez Ciebie pomieszczenie od której strony świata się znajduje?
Jakie kąkretnie masz zastosowane w tym domu ogrzewanie (wspominasz o wszystkich piecach)?
Pozdrawiam
A czy masz pewność, że wszystkie fragmenty ścian są wykonane z jednakowego materiału? Napisałeś także, że przy jednej ze ścian tego pomieszczenia znajdowały się schody (wnioskuje z Twojej wypowiedzi że były to schody zewnetrzne). Czy przylegały one bezpośrednio (stykały się) do tej ściany? Jak wygląda (wyglądało) orynnowanie tego domu. Było szcelne, mogła zachodzić możliwosć, że woda zaciekała z rynien na schody. Wspominane przez Ciebie pomieszczenie od której strony świata się znajduje?
Jakie kąkretnie masz zastosowane w tym domu ogrzewanie (wspominasz o wszystkich piecach)?
Pozdrawiam
Można więc gdybać. Jak rynny były kiepskie to woda opadowa mogła zaciekać na schody i dalej po schodach przy scianie spływać dalej. W ten sposób mogło powstać zawilgocenie sciany (wspomniałeś że jest jakby mokra). Ściana jest skierowana na południowo zachodnią strone świata - czy w okresie jesiennym nie zacina od tamtej strony deszcz. W domu masz ogrzewanie kaflowe - czy w danym pomieszczeniu jest piec kaflowy?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik