przyłącz elektryczny
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
przyłącz elektryczny
Witam panów elektryków.
Mam takie małe pytanko. jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o przyłącz el do skrzynki ktora stoi w granicy?? jaki jest mój zakres pracy jako elektryka a co ma zrobić zakład? do tej pory nie miałem z tym styczności ponieważ w firmie wykonuje tylko instalacje wewnątrz. czy mam podprowadzić kabel pod złącze a jego przyłączenie należy do zakładu??
Mam takie małe pytanko. jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o przyłącz el do skrzynki ktora stoi w granicy?? jaki jest mój zakres pracy jako elektryka a co ma zrobić zakład? do tej pory nie miałem z tym styczności ponieważ w firmie wykonuje tylko instalacje wewnątrz. czy mam podprowadzić kabel pod złącze a jego przyłączenie należy do zakładu??
mati
-
elpapiotr
Re: przyłącz elektryczny
Witam.
Ty robisz do granicy eksploatacji i zgłaszasz gotowość podłączenia instalacji do sieci.
Wszystko jest zawarte w warunkach przyłączenia.
Resztę można się dowiedzieć od np. pracowników ZE
Ty robisz do granicy eksploatacji i zgłaszasz gotowość podłączenia instalacji do sieci.
Wszystko jest zawarte w warunkach przyłączenia.
Resztę można się dowiedzieć od np. pracowników ZE
rozumiem. wrzucam kabelek a reszta należy do nich.
a jesli chodzi o odebranie instalacji musze miec do tego kogos z wyzszymi uprawnieniami?? sam posiadam do 1kv i pomiary
a jesli chodzi o odebranie instalacji musze miec do tego kogos z wyzszymi uprawnieniami?? sam posiadam do 1kv i pomiary
mati
-
elpapiotr
U, pomiarowiec i nie wie ?
Co do wrzucania kabelka, nie do końca samo wrzucenie wystarczy.
W sprawie uprawnień :
- niektóre ZE wymagają do zgłoszenia
- uprawnienia na pewno muszą być do wniosku do starostwa/gminy o zasiedlenie i zakończenie budowy.
Co do wrzucania kabelka, nie do końca samo wrzucenie wystarczy.
Kolego, posiadasz świadectwo kwalifikacyjne ....... + pomiary.a jesli chodzi o odebranie instalacji musze miec do tego kogos z wyzszymi uprawnieniami?? sam posiadam do 1kv i pomiary
W sprawie uprawnień :
- niektóre ZE wymagają do zgłoszenia
- uprawnienia na pewno muszą być do wniosku do starostwa/gminy o zasiedlenie i zakończenie budowy.
no niewiem bo do tej pory byli od tego inni a ja robilem swoje
moim zadaniem jest budowa wewnetrznej instalacji i tablic reszta kto inny sie zajmuje
moim zadaniem jest budowa wewnetrznej instalacji i tablic reszta kto inny sie zajmuje
mati
I niech tak pozostanie.mati20 pisze: moim zadaniem jest budowa wewnetrznej instalacji i tablic reszta kto inny sie zajmuje
Im wyżej wzlatujemy tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie umieją latać
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
caly czas sie ucze poniewaz w zawodzie pracuje dopiero dwa lata.
mam jeszcze takie jedno pytanko. na wiosne mam zamiar wybudowac u siebie garaz na 2 lub 3 samochody. skad lepiej bedzie podciagnac zasilanie?? czy mam prowadzic kolejny kabel od zlacza czy podejsc pod tablice w domu?? jakie jest zdanie panow fachowcow??
mam jeszcze takie jedno pytanko. na wiosne mam zamiar wybudowac u siebie garaz na 2 lub 3 samochody. skad lepiej bedzie podciagnac zasilanie?? czy mam prowadzic kolejny kabel od zlacza czy podejsc pod tablice w domu?? jakie jest zdanie panow fachowcow??
mati
-
elpapiotr
Witam.
Jak będę widział instalację od granicy eksploatacji, odpowiem z pewnością.
Co do
Od złącza ... raczej nie, chyba że jest to złącze pomiarowe (patrz wyżej - sposób wykonania zasilania i granica eksploatacji)
Od złącza kablowego tak, za zgodą i WTP z ZE, przy przydziale mocy itd.
Od rozdzielnicy w domu - bez problemu, przy zachowaniu zasad i przepisów, i przy przeznaczeniu garażu do celów prywatnych.
Kolego, pytaj konkretnie, to i odpowiedź będzie konkretna
Jak będę widział instalację od granicy eksploatacji, odpowiem z pewnością.
Co do
powyższego pytania, odpowiem tak :mam zamiar wybudowac u siebie garaz na 2 lub 3 samochody. skad lepiej bedzie podciagnac zasilanie?? czy mam prowadzic kolejny kabel od zlacza czy podejsc pod tablice w domu??
Od złącza ... raczej nie, chyba że jest to złącze pomiarowe (patrz wyżej - sposób wykonania zasilania i granica eksploatacji)
Od złącza kablowego tak, za zgodą i WTP z ZE, przy przydziale mocy itd.
Od rozdzielnicy w domu - bez problemu, przy zachowaniu zasad i przepisów, i przy przeznaczeniu garażu do celów prywatnych.
Kolego, pytaj konkretnie, to i odpowiedź będzie konkretna