Kąt na szczycie

Więźba dachowa to drewniana konstrukcja dachu, jego szkielet, który jest elementem konstrukcyjnym. Dlatego tak ważną sprawą jest jej dobre i bezpieczne wykonanie. Poznaj tajniki więźby dachowej i nie daj się zaskoczyć przy budowie dachu swojego domu.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

kazik123456
Początkujący
Początkujący

Kąt na szczycie

Post autor: kazik123456 »

Witam,
Proszę o pomoc w obliczeniu krokwi. Długość potrafię obliczyć ale nie wiem jaki kąt ma być na szczycie. Znaczy się dach ma 35stopni. Więc Linia pionu ma 55stopni i linia poziomu 35 stopni. To wiem, a wydaje mi się że na szczycie będzie 70stopni ale skąd dokąd to mierzyć. Pierwszą przymiarkę zrobiłem i wyszła mi luka na 2cm ze skosu. Wykonałem rys. pomocniczy, jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc to proszę o napisanie np. ze mierzy się od A do 1 czy od C do 2 czy jak tam inaczej? i czy od dołu krokwi czy góry? Ja mierzyłem od góry krokwi od C do 1 Obrazek

docent56
rekomendowany doradca

Re: Kąt na szczycie

Post autor: docent56 »

Kat w wierzchołku 1,między ramionami 3-1,1-2 liczymy ze wzoru

C=180 -2*A

gdzie : A -kat pochylenia połaci dachu

kazik123456
Początkujący
Początkujący

Post autor: kazik123456 »

Dziękuje za podpowiedź, więc ten kąt ma mieć w moim przypadku 110 stopni jak rozumiem? A odkąd mam mierzyć długość krokwi? Z funkcji trygonometrycznych mi wychodzi np. w moim przypadku długość krokwi 725 m. Ale odkąd ją mam zmierzyć? Od punktu C? czy linii pionu?

docent56
rekomendowany doradca

Post autor: docent56 »

Od 1 do B

ODPOWIEDZ

Wróć do „Więźba dachowa”