murlata lukarny i połaci głównej - różnica w poziomie ?

Więźba dachowa to drewniana konstrukcja dachu, jego szkielet, który jest elementem konstrukcyjnym. Dlatego tak ważną sprawą jest jej dobre i bezpieczne wykonanie. Poznaj tajniki więźby dachowej i nie daj się zaskoczyć przy budowie dachu swojego domu.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

arekpolak
Zainteresowany
Zainteresowany

murlata lukarny i połaci głównej - różnica w poziomie ?

Post autor: arekpolak »

Witam mam pytanie odnośnie różnicy w poziomach murłat oznaczonych na rysunku poglądowym w kolorze żołtym i czerwonym.
dodam, że:
- krokiew koszowa i narożna będą wykonane bez cięcia krawędzi (przekrój prostokątny).
-nachylecie polaci głównej i czoła lukarny -42 stopnie
-nachylenie głównych polaci lukarny 22 stopnie
- zaciosy na murłatach czerwonych 4 cm po linii prostopadłej do krawędzi krokwi
- zaciosy na murłatach żółtych 3 cm po linii prostopadłej do krawędzi krokwi
-wszystkie murlaty oparte na wylewanym stropie żelbetowym.

wg mnie żółte murłaty powinne być o 2.1 cm wyżej od czerwonych. dobrze mysle?
drugie pytanie - czy nie stosując złoba w koszowej trzeba ją przesunąć w stosunku do osi kosza?

z góry dziekuje za ewentualne uwagi.
Pozdrawiam

Obrazek

arekpolak
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: murlata lukarny i połaci głównej - różnica w poziomie ?

nikt nie ma zadnej rady ??

Awatar użytkownika
DACHOŁAZ
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Post autor: DACHOŁAZ »

Ja Ci pomogę. Mój nr. 601 465 304

arekpolak
Zainteresowany
Zainteresowany

no nic. jak to zwykle bywa trzeba było sobie samemu poradzić. Dzięki dachołaz za chęci ale nie rozumiem dlaczego nie mogłeś napisać na forum swoich uwag tylko podałeś telefon. Idea forum jest taka żeby publicznie sie wypowiadać.
wracając do tematu... murłaty lukarny podniesione o 2 cm, i wszystko powinno grać( kulawki zrównają się z krawędzią narożnej/koszowej).

Racek
Aktywny
Aktywny

Post autor: Racek »

Arek czy drewno którym operowałeś było tak wymiarowe i baza czyli wieniec idealnie prosty i wypoziomowany że zagłębiasz się w milimetry(2.1cm)?

arekpolak
Zainteresowany
Zainteresowany

bez przesady .... te 2.1 to wynik odejmowania 16.15-14.02=2.1(patrz rysunek). Chyba normalną rzeczą jest że różnica zaokrąglana jest do 2cm i nie trzeba tego pisać .
Co do drewna ... jakoś nie zdarzają mi się różnice w wymiarach przekroju poprzecznego elementów większe niż 2mm a w 90% przypadków murłata zamówiona w tartaku o wym. 14 na 14cm ma wymiar 14na 14cm.
co do wieńców... nigdy nie robię dachów "po kimś" więc ten problem dla mnie nie istnieje - w miarę biegle używam niwelatora :)
A tak na marginesie ... zadałem pytanie do forumowiczów czy dobrym pomysłem jest podniesienie murłaty lukarny(kat22 stopni) w stosunku do murłaty dachu głównego (42 stopnie). pytanie zadałem w chwili gdy bylem na etapie szalowania stropu ale odpowiedzi nie uzyskałem, wiec zrobiłem po swojemu. A tu nagle Racek się pyta czy mam idealne drewno.... odpowiadam pytaniem ...co ma piernik do wiatraka ???

Obrazek

Racek
Aktywny
Aktywny

Post autor: Racek »

Po prostu pomyślałem że niepotrzebnie zaprzątać sobie głowę znikomymi dwoma centymetrami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Więźba dachowa”