Blacha trapezowa i izolacja dużej hali

Jeżeli chcesz zaadaptować swoje poddasze to koniecznie musisz znać wszystkie aspekty, z jakimi możesz się spotkać przy remoncie poddasza. Oprócz tego w tym dziale poznasz pomysły innych na aranżacje tego pomieszczenia.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

s69
Początkujący
Początkujący

Blacha trapezowa i izolacja dużej hali

Post autor: s69 »

Bardzo nietypowa sprawa. Kryję blachą T35 halę o dużej powierzchni, 2400 mkw dachu (to jest kurnik) ogrzewany w środku ale poddasze będzie nieużytkowe (wiązary drewniane o dużej rozpiętości) i teraz pytanie:

Czy pod blachę powinienem dawać folię paroizolującą jeśli poddasze nie jest użytkowe. Czy na takim kurniku mogę zastosować folie pod łaty ale bez kontrłat?

Podsufitka niżej w planie z płyty warstwowej wiec o nia sie nie martwię. Bardziej chodzi mi o wiązary. Zrozumcie mnie tu chodzi o koszty to nie jest mały domek :(

MistrzJan
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Blacha trapezowa i izolacja dużej hali

Post autor: MistrzJan »

Ja mam dach z wiązarów ,na nich łaty i bl. trapez. Już kilkanaście lat. Nic się nie dzieje złego w sensie zawilgocenia itp. Sprawdzałem w zeszłym roku. Abyś tylko spadek miał powyżej 30%. Jan.

s69
Początkujący
Początkujący

Re: Blacha trapezowa i izolacja dużej hali

Post autor: s69 »

19 % spadu w mojej strefie śniegowej mam zrobione.

W aspekcie wilgoci to folie mogę dać ale nie wiem czy jest sens bez kontr łat, czy ta wilgoć będzie prawidłowo odprowadzana w taniej zbrojonej foli 90gram. Folie paroizolacyjną chce przybić po prostu łatami. Czy to ma sens.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poddasze”