wypełnienie pustki miedzy scianami

Szukasz odpowiedniego materiału na ściany swojego domu? Nie wiesz jakie materiały będą odpowiednie do ich wzniesienia i wykończenia? Jakie trzeba ponieść koszty wynajęcia ekipy remontowej? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

numen
Początkujący
Początkujący

wypełnienie pustki miedzy scianami

Post autor: numen »

Witam,

Mam nieocieplony dom ze ścianą zewnętrzną dwuwarstwową - chciałbym w niektórych miejscach wypełnić pustkę miedzy ścianami ze względu na nieszczelności.

Pytanie czym mogę to zrobić? Moj pomysł jest taki ze przewiercę dziury i wpuszczę tam piankę izolacyjna.
Macie jakieś lepsze propozycje? ewentualnie czym to mogę jeszcze wypełnić?

Bubdet
Początkujący
Początkujący

Re: wypełnienie pustki miedzy scianami

Post autor: Bubdet »

nie wiem czy nie lepszy byłby keramzyt, tylko że trudniej go tam wsypać bo piankę zjedzą Ci myszy;)

numen
Początkujący
Początkujący

Post autor: numen »

to bardzo dobry tip - dzieki. powiem szczerze ze sie nie znam a chce to na ta zimę jakoś zabezpieczyć bo ciepło dość szybko ucieka.

ktos sie jeszcze wypowie i cos zaproponuje?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Keramzyt jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła ! Choć firmy oszukują w tym temacie. Sypki jest nie jest brany pod uwagę jako opór cieplny, zaś w pustakach ma znikome znaczenie.
Obrazek
Jak widać na danych z katalogu
14 cm styro ( w najgorszym wydaniu) ma 0.25W/m2 xK więc jakby liczyć liniowo to widać, że keramzyt ma znikomy opór cieplny.
Pustka w ścianie nie pełniła roli izolacyjnej a wentylacyjną ( odprowadzanie wilgoci z muru) wypełnienie jej ma sens pod warunkiem dania izolacji termicznej i paroizolacji od wewnątrz + skuteczna wentylacja. W innym wypadku wypełnienie szczeliny wentylacyjnej marginalnie wpłynie na koszt ogrzewania ale zasadniczo na zdrowie ( zagrzybienie).

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany”