Najlepszy piec c.o. zrobiony z sterownikiem Ecoal lub Bruli
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Najlepszy piec c.o. zrobiony z sterownikiem Ecoal lub Bruli
Witam
Kompletuje urządzenia do centralnego ogrzewania i z racji że lubię mieć wszystko pod kontrolą przez 24h, zastanawiam się nad piecem na ekogroszek ze sterownikiem internetowym Ecoal lub Bruli.
Jaki według was jest najlepszy piec około 15KW produkowany z tymi sterownikiemi?
Kompletuje urządzenia do centralnego ogrzewania i z racji że lubię mieć wszystko pod kontrolą przez 24h, zastanawiam się nad piecem na ekogroszek ze sterownikiem internetowym Ecoal lub Bruli.
Jaki według was jest najlepszy piec około 15KW produkowany z tymi sterownikiemi?
Re: Najlepszy piec c.o. zrobiony z sterownikiem Ecoal lub Br
Ze względu na budowę kanałów dymnych:
Skam-P Premium
RBR
Może jakiś kolega jeszcze coś dorzuci
Skam-P Premium
RBR
Może jakiś kolega jeszcze coś dorzuci
Zaglądnąłem na stronę www.sekom-pleszew.com.pl/ i piec c.o. SKAM-P Premium i nie proponują zestawu z sterownikiem Ecoal i Bruli (jedynie możliwe chyba rozwiązanie to zakup "gołego" pieca i dodatkowo zakupić sterownik Bruli.
Odnośnie kanałów dymnych możesz coś więcej opisać (patrzyłem na opis pieca i po za opisem podajnika i sterowników nic tam nie ma). Jedynie miałem wcześniej doczynienia z kanałami pionowymi i mi czyszczenie pasowało (dospawałem do złamanego wiertła SDS na końcu nóż skrawający i pełne obroty wiertarki i 12 kanałów dymnych po kilku minutach błyszczało.
Na razie typem nr 1 jest piec Ogniwo plus ale jeżeli inny jest lepszy to chętnie kupie coś innego.
Odnośnie kanałów dymnych możesz coś więcej opisać (patrzyłem na opis pieca i po za opisem podajnika i sterowników nic tam nie ma). Jedynie miałem wcześniej doczynienia z kanałami pionowymi i mi czyszczenie pasowało (dospawałem do złamanego wiertła SDS na końcu nóż skrawający i pełne obroty wiertarki i 12 kanałów dymnych po kilku minutach błyszczało.
Na razie typem nr 1 jest piec Ogniwo plus ale jeżeli inny jest lepszy to chętnie kupie coś innego.
Strona www nie była uaktualniona, jest sezon i nie ma na wszystko czasu.
Można ten kocioł zamawiać z brulim lub eCoalem, nie ma żadnego kłopotu.
Kanały sa poziome, w ostatnim jest grill spalinowy, wszystko czyszczone wygodnie od przodu na wysokości klatki piersiowej.
Do wyboru jest ruszt awaryjny żeliwny lub wodny.
Przy 17kW żeliwny jest obecnie z dwóch części a nie osobno układany.
Zobacz na wątki:
http://www.forumbudowlane.pl/vt/27076/0/skam-p-premium
http://www.forumbudowlane.pl/vt/23535/0 ... om-polecam
Ten z napisem polecam ma charakter informacyjny n.t tej konstrukcji.
Można ten kocioł zamawiać z brulim lub eCoalem, nie ma żadnego kłopotu.
Kanały sa poziome, w ostatnim jest grill spalinowy, wszystko czyszczone wygodnie od przodu na wysokości klatki piersiowej.
Do wyboru jest ruszt awaryjny żeliwny lub wodny.
Przy 17kW żeliwny jest obecnie z dwóch części a nie osobno układany.
Zobacz na wątki:
http://www.forumbudowlane.pl/vt/27076/0/skam-p-premium
http://www.forumbudowlane.pl/vt/23535/0 ... om-polecam
Ten z napisem polecam ma charakter informacyjny n.t tej konstrukcji.
Dziękuje za linki do opisu pieca.
Jaka byłaby cena takiego pieca o mocy 17KW ze sterownikem ecoal?
Jak wygląda różnica pomiędzy piecem ogniwo eko plus?
Jak wygląda sprawa spalania w piecu pelletu (znajomy ma piec kostrzewa Fuzzy Logic- podobna konstrukcja i nie miał problemu z cofaniem żaru do kosza)?
Jaka byłaby cena takiego pieca o mocy 17KW ze sterownikem ecoal?
Jak wygląda różnica pomiędzy piecem ogniwo eko plus?
Jak wygląda sprawa spalania w piecu pelletu (znajomy ma piec kostrzewa Fuzzy Logic- podobna konstrukcja i nie miał problemu z cofaniem żaru do kosza)?
Informację wyślę na priva
Palnik Ekoenergia jak podaje producent może być opalany pelletem, na pokazach często tak jest.
Tyle,że ja osobiście uważam,że nie powinno się tego robić w retortach. Bezpieczniej współspalać ok.40-50%pellet z ekogroszkiem lub miałem
Palnik Ekoenergia jak podaje producent może być opalany pelletem, na pokazach często tak jest.
Tyle,że ja osobiście uważam,że nie powinno się tego robić w retortach. Bezpieczniej współspalać ok.40-50%pellet z ekogroszkiem lub miałem
Wiem że może tak jest bezpieczniej, ale jak bym zamawiał to wygodniej jest zamówić pellet lub ekogroszek niż razem w moim rejonie od innych dostawców i później to mieszać.Jarecki79 pisze: Tyle,że ja osobiście uważam,że nie powinno się tego robić w retortach. Bezpieczniej współspalać ok.40-50%pellet z ekogroszkiem lub miałem
Jeżeli to możliwe to chciałby taki piec, aby spalał pellet lub ekogroszek lub owies w zależności który opał będzie w danym roku bardziej ekonomiczny.
z owsem nie ma problemu, jego spalanie jest bezpieczniejsze jak pelletu, praktycznie bez powietrza zaraz gaśnie.
Z pelletem ja wolę mieszać. Jak mówiłem ekoenergia na pokazach często pracuje na samym pellets.
Tutaj foty zasypu Ekoenergii owsem oraz widok paleniska opalanego samym owsem

Z pelletem ja wolę mieszać. Jak mówiłem ekoenergia na pokazach często pracuje na samym pellets.
Tutaj foty zasypu Ekoenergii owsem oraz widok paleniska opalanego samym owsem