Witam. Mam termostat w sypialni i jak tam jest 20 stopni to na dole mam 28...
Chcę kupić głowice termostatyczne do każdego grzejnika w domu. ( 10 sztuk )
Czym się sugerować ? Czy są takie które mają skalę regulacji w stopniach C a nie 1,2,3,4 itd ?
Widziałem takie z wyświetlaczem na których się ustawia temperaturę, dwa razy droższe niż te kręcone ale chociaż wiadomo jaka temperatura.
Czy każda głowica temostatyczna ma termostat ? Czy nie jest tak że kupię zwykły zawór jako tę głowicę ? na co patrzeć ? Czy jęsli nawet mają skalę 1,2,3,4 itp to czy np. 1 odpowiada stałej temperaturze w C ?
Spotkałem się też z opinią że warto taką głowicę zamontować na powrocie przed piecem ale nie widzę w tym sensu.
( piec Junkers w zamknietym obiegu, zbiornik ciśnieniowy na powrocie, odpowietrzniki automatyczne na każdym grzejniku )
Głowice termostatyczne do grzejników
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Głowice termostatyczne do grzejników
Najlepsze głowice termostatyczne są z mieszkiem gazowym ale nie należą do trwałych. Ciężko by głowica będąca tuż przy grzejniku odczytywała temperaturę pokoju.
W systemie głowic istnieją głowice które zamykają obieg czyli takie które mają 0 na skali i takie które posiadają * na skali czyli system przeciw zamarzaniowy (gdy temp spadnie poniżej 5st.C głowica otworzy zawór by nie dopuścić do zamarznięcia grzejnika). Spotkałem się też z głowicą posiadającą wartość 0 jak i *.
Jeżeli głowica ma być dokładniejsza polecam głowicę z czujnikiem zdalnym lub sterownikiem elektronicznym z siłownikiem np. przy systemie rozdzielaczowym.

W systemie głowic istnieją głowice które zamykają obieg czyli takie które mają 0 na skali i takie które posiadają * na skali czyli system przeciw zamarzaniowy (gdy temp spadnie poniżej 5st.C głowica otworzy zawór by nie dopuścić do zamarznięcia grzejnika). Spotkałem się też z głowicą posiadającą wartość 0 jak i *.
Jeżeli głowica ma być dokładniejsza polecam głowicę z czujnikiem zdalnym lub sterownikiem elektronicznym z siłownikiem np. przy systemie rozdzielaczowym.