Witam,
otrzymałem kilka dni temu list polecony, z powiatowego inspektoratu nadzoru budowlanego - zawiadomienie o przeprowadzeniu kontroli.
Moje pytanie takie, czego może dotyczyć taka kontrola, bo nie bardzo wiem, czego ci ludzie mogą chcieć ode mnie, fakt, budowałem budynek gospodarczy,ale to już dawno temu i tyle.
Czy taka kontrola to efekt jakiegoś donosu sąsiedzkiego, czy bardziej rutynowe zachowanie?
kontrola nadzoru budowlanego
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
wampir_wawelski
- Aktywny

Re: kontrola nadzoru budowlanego
Witam,
Najczęściej w takich wypadkach chodzi o samowolę budowlaną albo nielegalną zmianę sposobu użytkowania obiektu. Samowola budowlana nie przedawnia się, więc może chodzić także o zdarzenia sprzed lat.
Trudno powiedzieć jaki jest powód- praktyka pokazuje, że najczęściej kontrola jest skutkiem donosu.
Pozdrawiam!
Najczęściej w takich wypadkach chodzi o samowolę budowlaną albo nielegalną zmianę sposobu użytkowania obiektu. Samowola budowlana nie przedawnia się, więc może chodzić także o zdarzenia sprzed lat.
Trudno powiedzieć jaki jest powód- praktyka pokazuje, że najczęściej kontrola jest skutkiem donosu.
Pozdrawiam!
-
wampir_wawelski
- Aktywny

Witam,
mam już więcej informacji, byłem w nadzorze. Ktoś doniósł, że mój dom zagraża zdrowiu i życiu mieszkańców. Tego ma dotyczyć inspekcja.
Prawda jest to, że nie mam balustrad na balkonach - nie zdążyłem finansowo się z tym wyrobić, co teraz? czy można wykonać jakieś atrapy zabezpieczenia, planowałem tą inwestycję wykonać w przyszłym roku.
Będe wdzięczny za info
mam już więcej informacji, byłem w nadzorze. Ktoś doniósł, że mój dom zagraża zdrowiu i życiu mieszkańców. Tego ma dotyczyć inspekcja.
Prawda jest to, że nie mam balustrad na balkonach - nie zdążyłem finansowo się z tym wyrobić, co teraz? czy można wykonać jakieś atrapy zabezpieczenia, planowałem tą inwestycję wykonać w przyszłym roku.
Będe wdzięczny za info
Szanowny Kolego jeżeli legalnie dom wybudowany i zasiedlony to ktoś tutaj nadstawił d.....y bo ktoś
podpisał zakończenie budowy .Skoro podpisał to powinny być zamontowane przewidziane w
projekcie wspomniane balustrady ,ich brak stanowi zagrożenie dla Ciebie i Twoich domowników.
podpisał zakończenie budowy .Skoro podpisał to powinny być zamontowane przewidziane w
projekcie wspomniane balustrady ,ich brak stanowi zagrożenie dla Ciebie i Twoich domowników.
Pracuję w zawodzie elektryka od 1969rw Elektromontażu.