Za bardzo nie wiedzialam gdzie umiescic ten watek, wiec z gory przepraszam i prosze o przesuniecie w odpowiednie miejsce, gdyby sie okazalo ze tutaj on nie pasuje
Mamy w planach z partnerem wybudowanie domku, jest juz dzialka 25 arow wiec spora, mozemy szalec. Z tego wzgledu nasz poczatkowy wybor padl na domek parterowy, rozlozysty, bo bedzie sie ladnie komponowal z duza przestrzenia wokol. No i zaczely sie poszuwikania, znalezlismy projekt Afrodyta badz Astra kwestia do dogadania bo ja jako kobieta potrzebuje wiekszej przestrzeni na zgromadzone skarby (ubrania, buty itd marzy mi sie duza garderoba:D nie wiadomo jak z dziecmi w przyszlosci) za to partner upiera sie ze Afrodyta wystarczy... Jendak nie o tym chcialam mowic, gdy juz znalezlismy projekt parterowki wyczytalismy ze ogrzanie jej jest drozsze niz domu z poddaszem. Nigdzie jednak nie bylo dokladnych danych o ILE drozsze ? Czy warto jednak zmienic plan i wybudowac domek z poddaszem by oszczedzic na ogrzewaniu ? Do tego kilka dni temu partner znalazl temat o domach energooszczednych. W miare przypadl nam do gusty projekt "szafran 3" (pisze w miare bo ogolnie dom typu grzyb mnie osobiscice odrzuca, lecz czego sie nie robi dla ciepla i nizszych rachunkow, wiem ze moga byc one wysokie bo moi rodzice placa za ogrzewanie domu ok 800zl/msc a gdy gaz jeszcze zdrozeje?!) i tutaj nasuwa sie kolejne pytanie, czy moze jeszcze ekonomiczniej jest wybudowac taki dom ? Schowac do kieszeni wybujale fantazje o ladnym domu, pogodzic sie z grzybkiem a postawic na ekonomiczny dom ? Jednak jakiego stopnia to sa oszczednosci ? czy tylko ok. 100 zl miesiecznie ? bo wtedy dla mnie nie warto...
Aha dodam ze myslimy o ogrzewaniu gazowym + kominek.
Przepraszam za mase pytan, ale jestesmy raczkujacy w tych kwestiach, mamy dzialke, sporo materialow i zero pojecia o domkach.... Pomoze ktos ?