Jak wykręcić urwaną równo ze ścianą krzywkę bez kucia kafli?

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

shift
Początkujący
Początkujący

Jak wykręcić urwaną równo ze ścianą krzywkę bez kucia kafli?

Post autor: shift »

Witam. Przy próbie odkręcenia krzywki pod baterią, ta urwała się prawie równo z kolankiem, i co za tym idzie z kaflami. Jakieś pomysły na rozwiązanie problemu bez rozwałki kafli? Pozdrawiam. Obrazek

Awatar użytkownika
perjon
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Re: Jak wykręcić urwaną równo ze ścianą krzywkę bez kucia ka

Post autor: perjon »

Załatw sobie stalową rurkę 3/8 długości około 30cm, jeden koniec przetnij na pół na około 2 cm a w drugim końcu wywierć otwór np.fi 8. W nacięcie włóż stalową taśmę z obejmy stalowej z karbowanym gwintem po zewnętrznej stronie i nawiń na rurkę 3/8 bardzo ciasno i nawiń tyle, aby w otwór weszło dość pasownie. Zasada jest taka, że kręcąc w lewą stronę taśma ma się lekko poluzować i klinować w otworze. Włóż w wywiercony otwór fi 8 pręta i spróbuj odkręcić. Jeżeli rurka będzie za gruba użyj pręta o mniejszym przekroju.
Pozdrawiam http://kanremo.wordpress.com/

Wrzosek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Wrzosek »

wydaje mi sie ze przy odpowiedniej operacji kluczem hydraulicznym szlo by to odkrecic.

rafalm
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rafalm »

ja takie rzeczy nacinałem delikatnie wąskim brzeszczotem od wewnątrz a następnie wydłubywałem delikatnie śrubokrętem płaskim :) precyzja i delikatność wymagana aby nie uszkodzić przedłużki, listwy czy złączki PP czy czegoś tam innego co może być w ścianie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”