jak powinny wyglądać wartwy w stropodachu lukarny płaskiej?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
jak powinny wyglądać wartwy w stropodachu lukarny płaskiej?
Potrzebuję informacji na temat warstw stropodachu lukarny tj. -http://archon.pl/images/products/m4cdd3c39c091f/289.jpg o przekroju -http://archon.pl/images/products/m4cdd3c39c091f/256.jpg. Jak będzie wyglądać połączenie tego z więźba dachu? Jaki spadek stropodachu jest wskazany? Czy 2% wystarczą?
Re: jak powinny wyglądać wartwy w stropodachu lukarny płaski
jeśli się podejmujesz osobiście robić taki dach to powinieneś to umieć wykonać a jeżeli chcesz nająć do tego firmę to ona sobie poradzi. Ja mam prawie płaski dach na domu i od 40 lat nigdzie nie cieknie a zrobione w ten sposób co twoja jaskułecka.
Atteki zrób w poziomie, a dach obniżony lekko z małym spadkiem na połać. Oczywiście wszystko musisz za deskować, jeśli nie jesteś pewny tego wykonania nie głupio by było na tym papę kleić, a dopiero po tym kłaść szory. Z tym spadkiem lepiej by było na dwie strony, przy podniesionych attekach nie będzie tego widać. Woda musi gdzieś płynąć.
Drugie zdjęcie się nie otwiera
Atteki zrób w poziomie, a dach obniżony lekko z małym spadkiem na połać. Oczywiście wszystko musisz za deskować, jeśli nie jesteś pewny tego wykonania nie głupio by było na tym papę kleić, a dopiero po tym kłaść szory. Z tym spadkiem lepiej by było na dwie strony, przy podniesionych attekach nie będzie tego widać. Woda musi gdzieś płynąć.
Drugie zdjęcie się nie otwiera
witam. uwazam ze nie jest dobrym pomyslem kierowaniu spadku na połać i krycie takiej lukarny czym kolwiek innym niż papa termozgrzewalna.
wykonywałem taką lukarne o dł. ok 5 m i tak jak drab napisał ścianki w poziomie a daszek ukryty. spadek 2 %, kolejne warstwy to : płyta żelbetowa, styropian twardy,wylewka ze spadkiem, grunt abizol R, 2x papa termozgrzewalna.
pokrycie glównych połaci ..dachówka creaton domino.
pozdr.
wykonywałem taką lukarne o dł. ok 5 m i tak jak drab napisał ścianki w poziomie a daszek ukryty. spadek 2 %, kolejne warstwy to : płyta żelbetowa, styropian twardy,wylewka ze spadkiem, grunt abizol R, 2x papa termozgrzewalna.
pokrycie glównych połaci ..dachówka creaton domino.
pozdr.
dodaje fotke dla ewentualnych zainteresowanych