Izolacja wełną starego drewnianego domku, czym przymocować ?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Allkatras179
- Początkujący

Izolacja wełną starego drewnianego domku, czym przymocować ?
Witam, jestem tutaj nowy, mam zamiar docieplić stary drewniany domek wełna elewacyjną, i mam takie pytanie bo niektórzy mówią tak niektórzy inaczej, czy wełnę przyklejać do drewnianego domku klejem czy wystarczy tylko na kołki ? dziękuję z góry za odpowiedz. Pozdrawiam.
Re: Izolacja wełną starego drewnianego domku, czym przymocow
Drewno jest podłożem podatnym co oznacza, że klejenie tradycyjnymi zaprawami na bazie cementu nie zda egzaminu. Poza tym zaprawy cementowe do systemów ociepleń zgodnie z aprobatami technicznymi producentow wymagają podłoży mineralnych. A zatem kołkowanie. Oczywiście łączników mechanicznym musi byc więcej niż w tradycyjnym połączeniu systemu nazywanym klejowo - kołkowym. Dokładna ilość łączników powinna byc wyznaczona przez projektanta na podstawie:
1. oceny podłoża
2. grubości ocieplenia
3. wysokości budynku
4. rodzaju wykończenia (np wykończenie okładziną ceramiczną o wadze ok 30 kg/m2 będzie wymagało większej ilości łączników)
Ocieplenia domów drewnianych to skomplikowany temat. Dużo doświadczeń ma w tej technologii skandynawia ale i tam popełniane są liczne błędy.
Pozdrawiam, PSO
1. oceny podłoża
2. grubości ocieplenia
3. wysokości budynku
4. rodzaju wykończenia (np wykończenie okładziną ceramiczną o wadze ok 30 kg/m2 będzie wymagało większej ilości łączników)
Ocieplenia domów drewnianych to skomplikowany temat. Dużo doświadczeń ma w tej technologii skandynawia ale i tam popełniane są liczne błędy.
Pozdrawiam, PSO
Pozdrawiam,
P_S_O
P_S_O
-
Allkatras179
- Początkujący

Dziękuje. Mam tylko jeszcze jedno pytanie czy przy układaniu trzeba zostawić jakieś miejsce między wełną a drewnem ? czy przymocowywać bezpośrednio do ściany ?
Witaj,
Zależy jaki materiał izolacyjny zostanie użyty. Jeżleli styropian to do ociepleń domów drewnianych są specjalne rodzaje płyt z EPS z gotowymi rowkami odprowadzającymi wilgoć. Wtedy nawet gdy płyta dotyka ściany to i tak rowki odprowadzają wilgoć.
Jeżeli ocieplenie jest z wełny to przed wełną powinna byc ułożona paroizolacja. Taki układ warstw może dotykać drewna.
Pozdrawiam
Zależy jaki materiał izolacyjny zostanie użyty. Jeżleli styropian to do ociepleń domów drewnianych są specjalne rodzaje płyt z EPS z gotowymi rowkami odprowadzającymi wilgoć. Wtedy nawet gdy płyta dotyka ściany to i tak rowki odprowadzają wilgoć.
Jeżeli ocieplenie jest z wełny to przed wełną powinna byc ułożona paroizolacja. Taki układ warstw może dotykać drewna.
Pozdrawiam
Pozdrawiam,
P_S_O
P_S_O
-
Allkatras179
- Początkujący

To znaczy jakąs folię pod wełnę tak ? Słyszałem że trzeba położyć wiatroizolacyjną to prawda ?
- Adam Sztabach
- Zainteresowany

- Kontakt:
Witam,
pod folią musi znajdować się folia paroizolacyjna. Co do montażu wełny tak jak wcześniej już było napisane, należy ją przymocować na kołki. Polecam zapoznanie się z kalkulatorami w celu dobrania właściwego rodzaju i grubości wełny
http://knaufinsulation.pl/pl/program-obliczeniowe
Pozdrawiam
pod folią musi znajdować się folia paroizolacyjna. Co do montażu wełny tak jak wcześniej już było napisane, należy ją przymocować na kołki. Polecam zapoznanie się z kalkulatorami w celu dobrania właściwego rodzaju i grubości wełny
http://knaufinsulation.pl/pl/program-obliczeniowe
Pozdrawiam
Adam Sztabach
eRzecznik Knauf Insulation
eRzecznik Knauf Insulation