Witam.
W zeszłym roku zleciłem wykonanie remontu instalacji elektrycznej w całym domu.
Wymieniono wszystkie przewody łącznie z puszkami i skrzynką rozdzielczą w której znajdują się bezpieczniki automatyczne.
Od pewnego czasu (około miesiąc) zaobserwowałem dziwne zjawisko podczas włączania światła.
Otóż zwykłe żarówki z żarnikiem nie zapalają się od razu, tylko rozświetlają się podobnie do żarówek energooszczędnych i po kilku sekundach palą się pełnym światłem.
Przy oświetleniu typu lampka nocna i wszelkich innych lamp podłączonych do gniazdek, zjawisko tego typu nie występuje. Problemu nie ma również przy innych odbiornikach.
Bardzo proszę o opinie i wskazówki, co może być przyczyną tego typu zachowania elektryki.
Z góry dziękuję.
Problem z oświetleniem wewnątrz domu.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Problem z oświetleniem wewnątrz domu.
Dodam tylko, iż sprawdzałem czy przewody wkręcone w bezpieczniki nie są poluzowane i wydaje się że osadzone są mocno. Co to może być? Proszę o pomoc.
-
elpapiotr
Re: Problem z oświetleniem wewnątrz domu.
Witam.
Jest rękojmia wykonawcy ?
Za tyłek go - niech sprawdzi i usunie usterki.
Przewody nie mogą być poluzowane nie tylko przy bezpiecznikach, ale również przy szynie/szynach łączeniowych rozdzielnicy.
Wiecej informacji o instalacji pozwoli znaleźć możliwą przyczynę.
Jest gwarancja wykonawcy ?Wilkoomen pisze:W zeszłym roku zleciłem wykonanie remontu instalacji elektrycznej w całym domu.
Jest rękojmia wykonawcy ?
Za tyłek go - niech sprawdzi i usunie usterki.
Przewody nie mogą być poluzowane nie tylko przy bezpiecznikach, ale również przy szynie/szynach łączeniowych rozdzielnicy.
Wiecej informacji o instalacji pozwoli znaleźć możliwą przyczynę.