ocieplenie i wzmocnienie domu

Trudno wątpić, że docieplenie budynku jest opłacalną inwestycją. Ale jak wykonać docieplenie budynku? Jakie materiały wybrać? Jakie są dostępne technologie? Czym się różnią? Odpowiedzi wszystkie pytania dotyczące docieplania budynków znajdziesz w tym dziale.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

note11
Początkujący
Początkujący

ocieplenie i wzmocnienie domu

Post autor: note11 »

witam
mam pytanko, mam dom z lat 50 wymurowany z cegły dziurawki, zaprawa użyta do mocowania cegieł jest chyba z domieszką wapna. Szczeliny, fugi są trochę wywiane i wykruszone, po dotknięciu zaprawy mocującej jest biały ślad proszek na palcach. Chciałbym ocieplić dom ale napoczątek pomyślałem że bym go otynkował aby go wzmocnić i tynk żeby wszedł między te szczeliny. zaniepokojiło mnie to i skłoniło do przemyśleń po tym jak zacząłem kuć od środka i wysuneły mi się parę cegieł na zewnątrz. To w okolicach pod oknem bo tam jest wnęka na grzejniki i mur jest na jedną cegłę 16cm a dalej mur jest na dwie cegły. proszę o radę jak bym miał to zrobić i czym najlepiej żeby było dobrze i tanio

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: ocieplenie i wzmocnienie domu

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Można tak Obrazek
czy tym: Obrazek
Zupełnie bez sensu byłoby przyklejanie izolacji za taką ścianą. Ciepło zostałoby rozproszone przez fundament i szczelinę wentylacyjną w ścianie nie docierając do izolacji termicznej.
Oczywiście należy pamiętać, że wszystkie działanie termo modernizacyjne zaczynamy od zrobienia skutecznej wentylacji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Docieplanie budynków”