witam
mam pytanko, mam dom z lat 50 wymurowany z cegły dziurawki, zaprawa użyta do mocowania cegieł jest chyba z domieszką wapna. Szczeliny, fugi są trochę wywiane i wykruszone, po dotknięciu zaprawy mocującej jest biały ślad proszek na palcach. Chciałbym ocieplić dom ale napoczątek pomyślałem że bym go otynkował aby go wzmocnić i tynk żeby wszedł między te szczeliny. zaniepokojiło mnie to i skłoniło do przemyśleń po tym jak zacząłem kuć od środka i wysuneły mi się parę cegieł na zewnątrz. To w okolicach pod oknem bo tam jest wnęka na grzejniki i mur jest na jedną cegłę 16cm a dalej mur jest na dwie cegły. proszę o radę jak bym miał to zrobić i czym najlepiej żeby było dobrze i tanio
ocieplenie i wzmocnienie domu
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: ocieplenie i wzmocnienie domu
Można tak
czy tym:
Zupełnie bez sensu byłoby przyklejanie izolacji za taką ścianą. Ciepło zostałoby rozproszone przez fundament i szczelinę wentylacyjną w ścianie nie docierając do izolacji termicznej.
Oczywiście należy pamiętać, że wszystkie działanie termo modernizacyjne zaczynamy od zrobienia skutecznej wentylacji.
czy tym:
Zupełnie bez sensu byłoby przyklejanie izolacji za taką ścianą. Ciepło zostałoby rozproszone przez fundament i szczelinę wentylacyjną w ścianie nie docierając do izolacji termicznej.
Oczywiście należy pamiętać, że wszystkie działanie termo modernizacyjne zaczynamy od zrobienia skutecznej wentylacji.