160m2 opłaca się czy nie korektory?

Kolektory słoneczną pochłaniają energię słoneczną i w inteligentny sposób i zamieniają ją na energię cieplną w naszych domach. Dowiedz się o wadach i zaletach kolektorów.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

e-nobi
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Re: 160m2 opłaca się czy nie korektory?

Post autor: e-nobi »

Nie bez powodu zapytałem o sposób odprowadzenia ciepła z instalacji solarnej latem. Montujemy solary na inwestycjach publicznych. Zawsze jest problem z odprowadzaniem ciepła, żeby nie przegrzać instalacji. Dochodzi do tak komicznych sytuacji jak wchodzenie na dach i przykrywanie instalacji latem lub też odprowadzanie ciepłej wody do systemu grzewczego a więc zabójcza temperatura w budynku latem.
Nie dosyć, że solray są drogie i problematyczne to jeszcze oszczędności z nich nie wielkie. To czy instalacja w ogóle się opłaci są wstanie stwierdzić Ci którzy używają ich wiele lat. Wtedy wiadomo ile taki solar wytrzymał bez uszkodzeń jakie są koszty naprawy instalacji a jakie były oszczędności.

Dla mnie solary to po prostu wyrzucenie pieniędzy w błoto. Nie rozumiem po co Unia się do takiego marnotrawstwa dokłada. A może i rozumiem ale to nie jest dyskusja na to forum.

Pozdrawiam

PitS
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: PitS »

Może Pan podać jak Pan to wyliczył ?
Z podlicznika na elektrycznym podrzewaczu przepływowym.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

PitS pisze:Może Pan podać jak Pan to wyliczył ?
Z podlicznika na elektrycznym podrzewaczu przepływowym.
To 960 zł a 60%? ... i nie radzę solara łączyć w układ z przepływowką. Szanowny Panie - zajmuję się tym 21 lat i zapewniam Pana, że gdybym solidnie sprawy nie zbadał - montował bym dalej solary - DLACZEGO MIAŁBYM Z NICH REZYGNOWAĆ. Tylko uczciwość spowodowała, że wyrzuciłem to z oferty.
gdyby jednak chciał Pan policzyć, musi Pan sprawdzić
-ile zużywa Pan cwu / osobę
- jakie są straty zasobnika i rurek
- ile pobiera cyrkulacja

oczywiście zakładam, że instalację solarną ma Pan w 100% dofinansowaną

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

Witam.
Nareszcie przekopałem się przez sieć tabel i podsumowań. Czy mi to się opłaci to postaram się przedstawić.
Zużycie ciepła przedstawiam w stosunku do gazu (choć go nie mam), Wartość opałowa gazu 9,44kWh/m3, cena jednostkowa 2,88zł/m3, wzrost ceny gazu 8% rocznie, trwałość instalacji solarnej 20 lat, rok dzielę na lato i zimę
Zużycie:
Przez 20 lat za ogrzewanie zapłacę 121.000zł
za ogrzewanie wody (wg kolegi PitS) zapłacę 56.930zł
pralka i zmywarka 13.144zł
razem 191.074zł
Oszczędności: instalacja solarna pokrywa w 38% w ciepło zimą i w 100% latem.
ogrzewanie zimą 38% co daje kwotę 46.012zł
ciepła woda zimą 38% daje kwotę 10.816zł
ciepła woda latem 100% daje kwotę 28.465zł
pralka i zmywarka lato daje nam kwotę 6.572zł
razem oszczędności 91.856zł
wartość instalacji solarnej 30.000zł
czysty zysk to ponad 60 tyś zł ze 191tyś zł
Do obliczeń jako bazę w pierwszym roku przyjąłem:
Centralne za 2667zł/rok, ciepła woda 1244zł/rok, pralka i zmywarka 300zł/rok
pozdrawiam.
Witold

PitS
Zainteresowany
Zainteresowany

Panie Tomaszu, dlaczego nie mał bym połączyć solarów w szereg z przepływowym podgrzewaczem ? Wymyśliłem to sam, choć nie jestem instalatorem i po kilku latach uważam że to był jeden z lepszych pomysłów w moim domu, podgrzewacz CLAGE, w pełni automatyczny, z pomiarem temp wody wejściowej, na dzień ustawiony na 28'C, wieczorem na 40'C, jeżeli słaba pogoda nie pozwoli nagrzać zasobnika i jest np. 30'C to podgrzewacz dogrzewa tylko 10'C używając ułamka swojej mocy znamionowej, przez co nie podgrzewam niepotrzebnie całego zasobnika. Jeżeli jest pogoda to się poprostu nie załącza podczas przepływu i to własnie są oszczędności.
Co do cyrkulacji to świadomie nie założyłem, natomiast znajomi, którzy mają cyrkulację zainstalowali zegar, który ją uruchamia na pół godziny rano i dwie godziny wieczorem, myslę że to akceptowalny wydatek.
O co taki szum z tą "opłacalnością" , czy jak ktoś robi instalację gazową czy elektryczną to liczy kiedy się zwróci ? W jakąś instalacje trzeba zainwestować, czy jeżeli zbuduję istalację na gazie za 6 tys to będzie cacy a jak solar za 8 tys to be ?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Oszczędności: instalacja solarna pokrywa w 38% w ciepło zimą i w 100% latem.
Całość dyskusji się rozbija o to!
Ogrzanie 35-40 litrów wody do temperatury prysznicowej to 1 kWh -
Jak Pan może doradzać jak nie zna się Pan na budownictwie. Przecież zrobić sobie dom w którym ogrzewanie tyle kosztuje może tylko masochista!!!!
Tylko oszust może podać, że solar latem daje 100% a zimą 38 - taka dokładność świadczy o chęci oszukiwania. Nie ma u nas tak regularnego nasłonecznienia.
Dalej Pan nie podaje ile wynoszą straty na zasobniku i rurkach!!!
Kolejna sprawa - porównuje Pan z gazem !!! A przecież gaz to też system centralny! też ma straty na zasobniku i rurkach! Pan zdaje się nigdy nie porównywał systemu centralnego z niecentralnym. Piszę o domach energooszczędnych - i tylko takie budownictwo uważam za słuszne! Wyrzucanie kasy na energochłonne domy jest głupotą!
Gdyby Miał techniczne wykształcenie, znał termodynamikę i fizykę budowli - zbudowałby Pan sobie dom ( za mniejszą kasę) zużywający 20 kWh/m2 rocznie i instalacje do ciepłej wody z minimalnym stratami - zużył by Pan wtedy 26000 kWh + 2000 kWh (cwu ) za 1500 zł w najgorszym przypadku
2000 zł.
Czyli przez 20 lat ( Pan sobie doda podwyżki) 30000-40000 zł.
Jak Pan zaoszczędzi 90 000 zł!!!! Pan jest jakiś nawiedzony budować fatalny dom typu durszlak lać wodę non stop BY UZASADNIĆ SENSOWNOŚĆ SORAÓW??? Szanowny Panie TO JEST CHORE!

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Witam.

T.B. napisał:
Tylko oszust może podać, że solar latem daje 100% a zimą 38 - taka dokładność świadczy o chęci oszukiwania. Nie ma u nas tak regularnego nasłonecznienia.
To akurat pomierzyły takie małe i bardzo przydatne urządzenia elektroniczne. Nazywają się one ciepłomierze lub jak kto woli liczniki ciepła. To takie urządzenia, które są z dziedziny termodynamiki i obliczają nam ilości ciepła. Jak by się zdjęło klapy z oczu i czytało ze zrozumieniem to by się tak nie dziwiło, bo pisałem o tym wcześniej.
Gdyby Miał techniczne wykształcenie, znał termodynamikę i fizykę budowli - zbudowałby Pan sobie dom ( za mniejszą kasę) zużywający 20 kWh/m2 rocznie i instalacje do ciepłej wody z minimalnym stratami
- taka dokładność świadczy o chęci oszukiwania. Nie ma u nas tak regularnych temperatur!
Pisanie takich rzeczy bez podania warunków przy jakich mają one być spełnione to chore, wynikające z chęci oszukiwania czytelników i mamienia ich liczbami bez pokrycia.
To tak jak by napisać, PC osiągnie COP na poziomie 8. Tak osiągnie ale w jakich warunkach?
Poza tym pisanie takich bzdur: Skoro Twój budynek zużywa więcej jak 20kWh/m2 to se go zaoraj świadczy o szczycie chamstwa w stosunku do setek inwestorów, którzy posiadają takie budynki.
Negowanie takiego czy innego rozwiązania a trzymanie się tylko jedynie słusznego świadczy o zupełnej ignorancji i nieznajomości rzeczy.
Jesteś Pan nawiedzony przez te nie centralne systemy i osławione baterie bezdotykowe.
A jakoś wszyscy nadal budują systemy centralne Panu na złość i olewają te chore teorie.
I radzę mniej jadu bo żyłka w końcu pęknie.
Witold

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie zna się Pan na tym! OK ! Wybudował Pan sobie dom zużywający 4 x tyle co powinien OK! A teraz namawia Pan ludzi do tak fatalnego budownictwa i proste, oczywiste wyliczenia - nazywa Pan chamstwem? Wolno Panu budowa super energochłonnie + ale filozofia jam mam źle to niech i inni tak mają to jest techniczne podejście? Szanowny Panie - uważam, że nie ma odwrotu od energooszczędności, uważam, że utrzymanie z emerytury domu zużywającego ponad 30 kWh / m2 rocznie będzie dla większości bardzo trudne, by nie napisać niemożliwe. Wolno Panu zachęcać do kolektorów ale nie wolno kłamać, że to energooszczędne.
Dom zbudowany za normalne pieniądze zużywa 15-30 kWh/m2 rocznie i do 400 kWh/osobę cwu. Jeżeli zamontujemy system centralny w tak izolowanym domu - zużycie energii będzie wyższe, inwestycja wyższa, tylko komfort niższy. Przy domu takim jak Pan sobie popełnił - wydał Pan więcej kasy (to wolno) a teraz szuka Pan 'kwadratowych jaj" by obniżyć rachunki. Jeszcze raz Panu napiszę
Solar do cwu może się kiedyś zwrócić przy zużyciu minimum 100 litrów dziennie na osobę ale nie przy 35! Centralne ogrzewanie ma sens w domach fatalnie izolowanych ( ponad 70kWh/m2 rocznie)
Czyli Ma Pan rację w 100% - dla kogoś kto nie zna się na izolowaniu i oszczędzaniu centralne jest jedynym rozwiązaniem. Z tym, ze Szanowny Panie - 200litrów zasobnik z pompą ciepła za 4500 zł daje więcej ( i to wiele korzyści od solara) i nie szpeci domu, nie trzeba go odśnieżać czyścić...
Jak Pan widzi - solar jest dla ludzi - ulegających reklamie czyli raczej mało myślących.
Ps. Ogrzanie do temperatury prysznicowej 100 litrów wody w zasobniku Discovery ( koszt 4500) to 53gr 1kWh!

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Witam.
A tak się z Panem przyjemnie dyskutowało telefonicznie.
pozdrawiam.
Witold

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Szanowny Panie gdybym wszystkiego sam nie sprawdził i wierzył w katalogi DTR-ki zapewne dalej bym miał w ofercie solary czy pompy ciepła do centralnego. Ale nad czym tu dyskutować?
Skoro przy
1 zużyciu ciepłej wody na poziomie obliczeniowym podawanym przez UE - płacę 160 zł rocznie za prąd do ceu
2 przy zużyciu 3 x większym ( 100 litrów dziennie na osobę) zakładam zasobnik 200 - 300 l z pompą ciepła za 4500-5000 zł - i płacę podobnie!

Ekonomia to matematyka - zwykłe dodawanie i odejmowanie - jakby nie liczyć SOLARY TO NIEPOROZUMIENIE!
A, ze to co piszę jest dla sprzedawców i montażystów solarów nieprzyjemne to sprawa oczywista, przykro mi, Pan zacznie robić instalacje energooszczędne i sam Pan będzie pisał to co ja.
Przepraszam jak gdzieś "pojechałem" za ostro, ale uważam, że ( za Ludomirem Dudą) że projektanci domów zużywających ponad 30 kWh/m2 rocznie to niedouczeni szkodnicy,

arturo72
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: arturo72 »

Oczywiście,że nie opłaca się instalować solarów do cwu,ponieważ za 3,5tys.zl mamy pompę ciepła,która osiąga średnioroczny COP2-2,5 i działa bez względu na porę dnia czy roku.
Jak to się ma do ceny solarów ?

PitS
Zainteresowany
Zainteresowany

To jest cena samej pompy a gdzie jeszcze zasobnik i reszta instalacji, poza tym aby zamontowac to wewnątrz trzeba dysponować piwnicą o odpowiedniej kubaturze, więc to tak jakby to porównywać do ceny samego panelu. Chciałbym tez wiedzieć ile mnie będzie kosztowało jak padnie sprężakra ?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

To cena pompy z zasobnikiem. Pompa jest trwalsza od solara, choć opłacalna tylko do pokoju kąpielowego. W kuchni i łazience z "szybkim" prysznicem lepsze są małe zasobniki 10-15 l. Naprawdę trzeba się zawzinać by bez pompy ciepła zużyć wody grzanej prądem za 200 zł rocznie na osobę. A solar... to tylko zupełna bezmyślność kupującego, lub cynizm sprzedawcy!

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Tak jest, po co wam solary, pompy ciepła i takie inne wynalazki jak rekuperatory.
Najtańsze jest przecież ogrzewanie elektryczne, w eksploatacji, jak i w urządzeniach. Przecież Pan Tomasz niejednokrotnie dawał przykłady konkretnych wyliczeń a jak się komuś nie zgadza to trzeba jeszcze raz policzyć i będzie dobrze.

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Indiana »

Pół biedy jak się teoretycznie nie zgadza, zawsze można przecież wyliczyć 7 l/osobę dziennie i wtedy zawsze ogrzewanie elektryczne rządzi :-)
Gorzej, jak w praktyce okazuje się, że miesięczne rachunki za prąd są wyższe niż teoretycznie wyliczony roczny koszt :-)
Coraz więcej osób montuje kolektory, ceny teraz bardzo spadły, i nie ma problemu z załatwieniem dotacji 45%. Pompy ciepła do CWU są jeszcze tańsze niż kolektory, i również coraz więcej tego montuję. Może za rok będą dotacje na PC, ale to jeszcze wielka niewiadoma.

PS
U mnie od 28.05.2011 (uruchomienie instalacji solarnej) do dziś (19.11.2011) 3 kolektory płaskie Hewalexa dostarczyły mi 1533 kWh energii cieplnej. Jest to wskazanie atestowanego ciepłomierza, z dokładnością do ułamka % (mam nietypowy układ z wymiennikiem solarnym, szeregowo z ciepłomierzem, i dwa zasobniki poziome z uwagi na bardzo niską piwnicę). Przy cenie prądu rzędu 0,50 zł/kWh oszczędziłem przez pół roku ok. 760 zł. Do tego mam komfort ciągłego dostępu do dużej ilości CWU. Przy podgrzewaczu przepływowym, aby uzyskać wydatek 30l/minutę (podgrzew o 35'C), musiałbym mieć podgrzewacz o mocy 74 kW :-) Za taką moc przyłączeniową jest ok. 4000 zł miesięcznego abonamentu - tylko za samą moc zamówioną w energetyce :-)
No i bardzo mnie cieszy, że mogę taplać się w pełnej wannie gorącej wody ZA DARMO (sama woda to grosze), mając gdzieś podatki i akcyzy :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolektory słoneczne”