Instalacja gazowa w mojej piwnicy.

Dowiedz się wszystkiego o instalacjach gazowych, które zagwarantują Ci bezpieczne i przyjazne mieszkanie. Wybierz odpowiedni piec gazowy - funkcjonalny i praktyczny.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

oALBINo
Początkujący
Początkujący

Instalacja gazowa w mojej piwnicy.

Post autor: oALBINo »

Witam,

Sprawa wygląda następująco: niedawno zakupiłem mieszkanie, w budynku jest 16 mieszkań, założona jest wspólnota mieszkaniowa.

Zaraz po moim zakupie, została podciągnięta nowa instalacja gazowa do budynku. Wpinali się z ulicy przez moja piwnicę i prace zostały wykonane bardzo niechlujnie. W związku z tym mam pytanie, czy wspólnota bez mojej zgody mogła poprowadzić instalacje gazową przez moją piwnicę? Co mogę zrobić obecnie? Dodam, że poprzedni właściciel również nie wyrażał zgody na takie podłączenie a jakiekolwiek próby załatwienia sprawy ze wspólnotą kończą się stwierdzeniem, że to już było dawno (wymiana miała miejsce 4 tygodnie temu).

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Instalacja gazowa w mojej piwnicy.

Post autor: Bolas »

Co znaczy niechlujnie. Jeżeli projekt został wykonany to ktoś musiał go zatwierdzić. Piwnice przeważnie są też nośnikami instalacji więc może być ciężko. Natomiast można starać się o przywrócenie piwnicy do stanu poprzedniego lub naprawienia szkód jeżeli takowe powstały. Myślę że to troszkę walka z wiatrakami i będzie potrzebny prawnik więc pytanie czy warto.

eco_wujo
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Re: Instalacja gazowa w mojej piwnicy.

Post autor: eco_wujo »

Czy ta piwnica jest Twoją własnością tzn notarialnie wyznaczoną? Jeśli tak to bez Twojej zgody nie mogą tak zrobić.
Z formalnego punktu widzenia instalacja gazowa może przechodzić przez piwnice. Czyli jeśli byś kupował mieszkanie z już wykonaną instalacją przez twoją piwnice nie miałbyś nic do powiedzenia. Podsumowując opłaca się walczyć jeśli piwnica jest Twoją własnością.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje gazowe”