Łazienka w stylu nowoczesnym czy klasycznym? Jaką wybrać armaturę łazienkową i kolor płytek? Wanna czy prysznic? Jak zaaranżować małą łazienkę w bloku? Takie pytania zadaje sobie każdy, kto ma przed sobą wizję remontu łazienki.
Bardzo proszę o ocenę poniższego projektu łazienki jako że mamy wątpliwości.... Projekt sporządzony (płatny) przez projektanta jednej z wiodących firm na rynku fliziarskim/glazurniczym. Płytka to Paradyż - Delicate Touch.
Projekt taki sobie.
Według mnie złe rozmieszczenie płytek na blacie, nie ma tam symetrii i duży bałagan przy fugach. Sprawdziłbym również odległość ścianki przy bidecie czy jest według normy. O ile pamiętam to jest to coś około 30cm (i między kibelkiem podobnie).
Na mój gust przerzuciłbym baterie wannową na lewy lub prawy róg wanny i przesunąłbym wannę w kierunku ściany kolankowej. Wyeliminuje to zbieranie się wody na półce za wannowej i zyska się trochę przestrzeni przy wannie.
Wanne chcemy trochę odstawić od ściany kol. ze względu na możliwość umieszczenia jakichś akcesoriów kąpielowych wlaśnie na tej półce. W innym wypadku nie będzie gdzie za bardzo tego umieścić.
Oczywiście pomysł dobry z dodatkowym miejscem na akcesoria kąpielowe ale z doświadczenia wiem że robienie tego na tym poziomie ze stojącą baterią jest mało praktyczne ze względu na gromadzącą się tam wodę ,można tego uniknąć przenosząc baterie na wannę i podnieść półkę przy ścianie na nieznaczną wysokość np. o jasny element płytki a wtedy płytka brązowa biegłaby od linii wanny.