Dachówka ceramiczna, dachówka cementowa a może blachodachówka? Jeżeli stoisz obecnie przed takim wyborem to koniecznie musisz poradzić się innych którzy mają już te doświadczenia za sobą. Zapytaj się, które pokrycie dachowe jest najlepsze.
Tak, ale szkoda pieniędzy na dachówkę ceramiczną . Mógłby mi ktoś polecić jakąś stronę gdzie jest opisane jak krok po kroku układać gonty (jestem dosyć dokładny, a doświadczenia w zakresie dachów mam naprawdę mało). Dodam jeszcze, że altanka jest kształtu sześciokąta.
Popytaj w hurtowni o instrukcje np. ico pal ostatnio miałem bardzo fajny poradnik z ich firmy. Bo osobiście bardziej akceptuje wersje tradycyjne niż elektroniczne.
Najlepsza na dach do altanki będzie strzecha, ja mam 2 altanki zrobione przez firmę strzechpol które pokryte są strzechą i w lato nawet w bardzo upalne dni jest pod nimi chłodni i zwiewnie, polecam!
Podaje stronę do nich jakbyś się chciał zorientować o altanki drewniane
Taak, ale pokrycie strzechą wymaga niestety mocniejszej konstrukcji. O ile dach kryty gontem bitumicznym może być podparty słupkami 10x10 o tyle przy strzesze standardowe przekroje to: słupek 14x14 a krokiew 16x8. Do tego dochodzi wielkość połaci - przy goncie bitumicznym możesz wykonać dach o niewielkim kącie nachylenia, a tym samym zmniejszasz znacznie powierzchnię w porównaniu ze strzechą, dla której kąt nachylenia minimalny to przy altanie 35-40 stopni. Nie zastosujesz też kotew które dostępne są w handlu, bo są za miękkie. Reasumując: coś, za coś. Dobrze przemyślana konstrukcja altany może zrekompensować brak strzechy i pokrycie gontem bitumicznym.
Właśnie dlatego uważam ze lepszym rozwiązaniem jest zakup gotowej altany, na allegro jest ich bardzo dużo. Jeszcze zawsze możliwość jest taka żeby firma przyjechała i zajęła się montażem
Ja mam taką altanę: http://dascompany.pl/namioty-i-szklarni ... esowy-3x6/ jest to namiot, ale przynajmniej nie ma z nim żadnych problemów