odbiór instalacji elektrycznej
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
odbiór instalacji elektrycznej
Wymieniam w mieszkaniu w bloku instalacje elektryczna. Warunkiem uzyskania pozwolenia na te wymiane bylo zobowiazanie sie do przedstawienia protokolu zdawczo-odbirczego. Mam w zwiazku z tym dwa pytania, chyba oba dosc naiwne, ale ...
1) czy rzeczywiscie jest to koniecznosc, czy spoldzielnia mieszkaniowa moze stawiac takie warunki?
2) czy odbioru musi dokonac inny elektryk, niz ten ktory wymienial instalacje = otrzymuje sprzeczne informacje. "Moj" elektryk twierdzi, ze musi to byc inna osoba, nie on sam; gdy dzwonie do "elektryka spoldzielniowego" tzn twierdzi, ze sie nie podejmie odbioru instalacji robionej przez innego elektryka, ze powinniej mi zdac te instalcje fachowiec, ktory ja wymienial...
1) czy rzeczywiscie jest to koniecznosc, czy spoldzielnia mieszkaniowa moze stawiac takie warunki?
2) czy odbioru musi dokonac inny elektryk, niz ten ktory wymienial instalacje = otrzymuje sprzeczne informacje. "Moj" elektryk twierdzi, ze musi to byc inna osoba, nie on sam; gdy dzwonie do "elektryka spoldzielniowego" tzn twierdzi, ze sie nie podejmie odbioru instalacji robionej przez innego elektryka, ze powinniej mi zdac te instalcje fachowiec, ktory ja wymienial...
AW
-
elpapiotr
Re: odbiór instalacji elektrycznej
Witam.
Spokojnie i po kolei.
Tak, spółdzielnia, jako właściciel budynku ma prawo domagać się takiego protokołu. To w koncu ona odpowiada za stan techniczny instalacji m. inn. elektrycznej na obiekcie.
Ciekawa sprawa z elektrykiem "spółdzielczym". Dlaczego się nie podejmie ? Może nie ma właściwych "papierów" ?
I na koniec pytanie - jakie świadectwo kwalifikacyjne (elektryczne) ma koleżanki elektryk ?
Spokojnie i po kolei.
Tak, spółdzielnia, jako właściciel budynku ma prawo domagać się takiego protokołu. To w koncu ona odpowiada za stan techniczny instalacji m. inn. elektrycznej na obiekcie.
Ciekawa sprawa z elektrykiem "spółdzielczym". Dlaczego się nie podejmie ? Może nie ma właściwych "papierów" ?
I na koniec pytanie - jakie świadectwo kwalifikacyjne (elektryczne) ma koleżanki elektryk ?
Witam,
"moj" elektryk ma papiery takie z tytulami - musze dostarczyc xero tegoz cuda do spoldzielni (kolejny z wymogow)
"Swiadectwo kwalifikacyjne Nr.... na obsluge, konserwacje, remonty, monatrz, kontrole-pomiar." Jednak propblem jest taki, ze "moj" pan e. nie robi pomiarow, miom uprawnien.
AW
"moj" elektryk ma papiery takie z tytulami - musze dostarczyc xero tegoz cuda do spoldzielni (kolejny z wymogow)
"Swiadectwo kwalifikacyjne Nr.... na obsluge, konserwacje, remonty, monatrz, kontrole-pomiar." Jednak propblem jest taki, ze "moj" pan e. nie robi pomiarow, miom uprawnien.
AW
AW
-
elpapiotr
Witam.
A wystarczyło napisać, że ma E lub D lub E+pomiary lub D+pomiary lub ... itd.
Tytułów to on za dużo nie ma, ale nie ma również najważniejszego - uprawnień pomiarowych.
Bo punkt 10 świadectwa kwalifikacyjnego : aparatura kontrolno-pomiarowa ... nie uprawnia do przeprowadzania pomiarów, jak się niektórym ludziom wydaje.
Może natomiast uczestniczyć przy pomiarach jako osoba przeszkolona.
Innymi słowy, trzeba kogoś zatrudnić do sprawdzenia instalacji, osoba ta sporządzi i napisze protokół pomiarowy, i weźmie na siebie odpowiedzialność za nią.
Możliwe, że w Spółdzielni wystarczy oświadczenie o stanie technicznym wyremontowanej instalacji, ale tego trzeba się dowiedzieć.
Co do ksera "uprawnień", normalna rzecz jako załącznik do protokołów pomiarowych.
A wystarczyło napisać, że ma E lub D lub E+pomiary lub D+pomiary lub ... itd.
Tytułów to on za dużo nie ma, ale nie ma również najważniejszego - uprawnień pomiarowych.
Bo punkt 10 świadectwa kwalifikacyjnego : aparatura kontrolno-pomiarowa ... nie uprawnia do przeprowadzania pomiarów, jak się niektórym ludziom wydaje.
Może natomiast uczestniczyć przy pomiarach jako osoba przeszkolona.
Innymi słowy, trzeba kogoś zatrudnić do sprawdzenia instalacji, osoba ta sporządzi i napisze protokół pomiarowy, i weźmie na siebie odpowiedzialność za nią.
Możliwe, że w Spółdzielni wystarczy oświadczenie o stanie technicznym wyremontowanej instalacji, ale tego trzeba się dowiedzieć.
Co do ksera "uprawnień", normalna rzecz jako załącznik do protokołów pomiarowych.
Dziekuje za informacje i wyjasnienia 
Dla mnie to tytuly sa, ja takich nie mam
Mnie zdumiewa jednak zachowanie elektryka ze spoldzielni... ale nic na nie nie poradze.
I niestety z rozmow ze spoldzielczym p. elektrykiem wiem, ze jest potrzebny protokol zdawczo-odbiorczy.
Nie zrozumialam: "Co do ksera "uprawnień", normalna rzecz jako załącznik do protokołów pomiarowych." - jezeli bedzie odbieral instalcje ktos iny to jeszcze potrzebuje xera upr. tej osoby? Bo spoldzielnia zyczyla sobie tylko xero od wykonujacego.
... jezeli takie poczynania sa konieczne, to czemu nikt sposrod moich znajomych remontujacych swe mieszaknie i wymieniajacych instalacje nie musieli spelniac takich warunkow...?
AW
Dla mnie to tytuly sa, ja takich nie mam
Mnie zdumiewa jednak zachowanie elektryka ze spoldzielni... ale nic na nie nie poradze.
I niestety z rozmow ze spoldzielczym p. elektrykiem wiem, ze jest potrzebny protokol zdawczo-odbiorczy.
Nie zrozumialam: "Co do ksera "uprawnień", normalna rzecz jako załącznik do protokołów pomiarowych." - jezeli bedzie odbieral instalcje ktos iny to jeszcze potrzebuje xera upr. tej osoby? Bo spoldzielnia zyczyla sobie tylko xero od wykonujacego.
... jezeli takie poczynania sa konieczne, to czemu nikt sposrod moich znajomych remontujacych swe mieszaknie i wymieniajacych instalacje nie musieli spelniac takich warunkow...?
AW
AW
-
elpapiotr
Witam.
- właściciel/najemca lokalu
- wykonawca instalacji elektrycznej ( który - ?)
- osoba reprezentująca spółdzielnię - osoba odbierająca robotę (tutaj może asystować elektryk "spółdzielniany") Przeważnie kierownik ADM lub inspektor nadzoru budowlanego ze spółdzielni.
A ja mam. Wszystkie.Dla mnie to tytuly sa, ja takich nie mam
Proste -protokół taki to papier na którym podpisują się "członkowie komisji" w składzie :I niestety z rozmow ze spoldzielczym p. elektrykiem wiem, ze jest potrzebny protokol zdawczo-odbiorczy.
- właściciel/najemca lokalu
- wykonawca instalacji elektrycznej ( który - ?)
- osoba reprezentująca spółdzielnię - osoba odbierająca robotę (tutaj może asystować elektryk "spółdzielniany") Przeważnie kierownik ADM lub inspektor nadzoru budowlanego ze spółdzielni.
Nie - to jest ksero "uprawnień" osoby podpisującej protokół pomiarowy (nie zdawczo-odbiorczy). Do protokołu z pomiarów elektrycznych dołącza się kopie świadectwa sprawdzenia/kalibracji przyrządów pomiarowych i ksera "uprawnień pomiarowych" pomiarowca sporzadzającego/podpisującego protokół pomiarowy.Nie zrozumialam: "Co do ksera "uprawnień", normalna rzecz jako załącznik do protokołów pomiarowych." - jezeli bedzie odbieral instalcje ktos iny to jeszcze potrzebuje xera upr. tej osoby? Bo spoldzielnia zyczyla sobie tylko xero od wykonujacego.
Nie wiem. Pytać w spółdzielni, pytać u znajomych. Być może znajomi nie zgłosili do spółdzielni faktu remontu/wymiany instalacji elektrycznej.... jezeli takie poczynania sa konieczne, to czemu nikt sposrod moich znajomych remontujacych swe mieszaknie i wymieniajacych instalacje nie musieli spelniac takich warunkow...?
-
elpapiotr
Witam.
W efekcie końcowym nie ma tego aż tyle :
- protokół zdawczo-odbiorczy to tylko jeden papierek z odpowiednią treścią i podpisami
- protokół pomiarowy -tu chyba już nie będzie potrzebny, jeżeli Wykonawca majacy ODPOWIEDNIE kwalifikacje dołączy ksero tych kwalifikacji i podpisze się na tym papierku j. w. w obecności przedstawiciela spółdzielni.
Też bym chciał mieć, ale za stary już jestem.Matko z ojcem ile tego...
W efekcie końcowym nie ma tego aż tyle :
- protokół zdawczo-odbiorczy to tylko jeden papierek z odpowiednią treścią i podpisami
- protokół pomiarowy -tu chyba już nie będzie potrzebny, jeżeli Wykonawca majacy ODPOWIEDNIE kwalifikacje dołączy ksero tych kwalifikacji i podpisze się na tym papierku j. w. w obecności przedstawiciela spółdzielni.
HA!
W tym sek, ze musze zalatwic drugiego pana elektryka, ktory pomierzy mi moja nowiutenka instalacje...
Zdaje sobie sprawe, ze dla fachowca sprawy wygladaja prosto, ale dla laika, takiej osoby ja ja caly proces w rzeczywistosci jest dosc skomlikowany w wykonaniu...
AW
W tym sek, ze musze zalatwic drugiego pana elektryka, ktory pomierzy mi moja nowiutenka instalacje...
Zdaje sobie sprawe, ze dla fachowca sprawy wygladaja prosto, ale dla laika, takiej osoby ja ja caly proces w rzeczywistosci jest dosc skomlikowany w wykonaniu...
AW
AW
-
elpapiotr
Witam.
1. A czyja to wina, że "Twój" elektryk nie może tego zrobić ?
2. A skąd wiadomo, że ta nowiuteńka instalacja jest wykonana zgodnie z prawem budowlanym, rozporządzeniami wykonawczymi do tego prawa oraz zgodnie z aktualnymi Polskimi normami i wiedzą techniczną dnia dzisiejszego ?
To, że świeci i prąd w gniazdkach jest nie znaczy, że instalacja jest m. inn. :
- bezpieczna dla użytkowników pod względem porażeniowym
- bezpieczna dla budynku pod względem pożarowym ?
Jak zrobił dobrze, dlaczego nie ma prawa pomierzyć ?
Jak zrobił dobrze, dlaczego nie ma prawa podpisać ?
Ano dlatego, że wiedza do czegoś zobowiązuje, i nie każdy ma te możliwości.
Dopisuję istotną rzecz :
Jeden elektryk spółdzielczy próbował odbierać podobną robotę ode mnie.
Poszedł jak zmyty po kilku pytaniach technicznych. W administracji nie było problemu z przekazaniem do eksploatacji.
1. A czyja to wina, że "Twój" elektryk nie może tego zrobić ?
2. A skąd wiadomo, że ta nowiuteńka instalacja jest wykonana zgodnie z prawem budowlanym, rozporządzeniami wykonawczymi do tego prawa oraz zgodnie z aktualnymi Polskimi normami i wiedzą techniczną dnia dzisiejszego ?
To, że świeci i prąd w gniazdkach jest nie znaczy, że instalacja jest m. inn. :
- bezpieczna dla użytkowników pod względem porażeniowym
- bezpieczna dla budynku pod względem pożarowym ?
Jak zrobił dobrze, dlaczego nie ma prawa pomierzyć ?
Jak zrobił dobrze, dlaczego nie ma prawa podpisać ?
Ano dlatego, że wiedza do czegoś zobowiązuje, i nie każdy ma te możliwości.
Dopisuję istotną rzecz :
Elektryk "spółdzielczy" nie jest stroną do rozmów. Stroną jest kierownik administracji lub główny energetyk spółdzielni lub inna, kompetentna osoba mogąca spółdzielnię reprezentować.I niestety z rozmow ze spoldzielczym p. elektrykiem wiem, ze jest potrzebny protokol zdawczo-odbiorczy.
Jeden elektryk spółdzielczy próbował odbierać podobną robotę ode mnie.
Poszedł jak zmyty po kilku pytaniach technicznych. W administracji nie było problemu z przekazaniem do eksploatacji.
Bardzo dziekuje za te wszystkie wyjasnienia!
1) "Moj" elektryk, z tego co zrozumialam nie chce podpisywac - sprawdzac sam po sobie.
2) Nie mam baldego poejecia czy ta nowiutenka instalcja jest zrobiona z wszystkimi prawidlowosciami...
...ja tylko chcialma wymienic stara instalcje, ktora ledwo zipala, nie mam, ani ambicji, ani wiedzy by podejmowac dyskusji ze "specjalistami" ze spoldzielni... jednak naiwnie sadzilam, ze skoro oni tam sa to moga pomoc, skoro stawiaja takie wymagania.
Jeszcze raz dziekuje.
AW
1) "Moj" elektryk, z tego co zrozumialam nie chce podpisywac - sprawdzac sam po sobie.
2) Nie mam baldego poejecia czy ta nowiutenka instalcja jest zrobiona z wszystkimi prawidlowosciami...
...ja tylko chcialma wymienic stara instalcje, ktora ledwo zipala, nie mam, ani ambicji, ani wiedzy by podejmowac dyskusji ze "specjalistami" ze spoldzielni... jednak naiwnie sadzilam, ze skoro oni tam sa to moga pomoc, skoro stawiaja takie wymagania.
Jeszcze raz dziekuje.
AW
AW
Panowie Instalację po remoncie w imieniu odbiera inspektor do spraw technicznych branży elektrycznej.Do odbioru potrzebne są : schemat jednokreskowy instalacji, pomiary rezystancji izolacji,SWW ,RCD. Spółdzielnia bierze odpowiedzialność za prawidłowość wykonania instalacji.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
elpapiotr
Witam.
A jak takiego nie ma ?Instalację po remoncie w imieniu odbiera inspektor do spraw technicznych branży elektrycznej
Co to jest SWW ?Do odbioru potrzebne są : schemat jednokreskowy instalacji, pomiary rezystancji izolacji,SWW ,RCD
W jaki sposób ?Spółdzielnia bierze odpowiedzialność za prawidłowość wykonania instalacji.
Kolego'
Ad.1 jak go niema to się zatrudnij na to stanowisko.
Jezeli masz uprawnienia budowlane i przynależność do Izby to sobie odpowiedz na to pytania.
Ad3. Zwykła literówka SSW -chyba wiesz co oznacza ten skrót?
pozdrawiam
Ad.1 jak go niema to się zatrudnij na to stanowisko.
Jezeli masz uprawnienia budowlane i przynależność do Izby to sobie odpowiedz na to pytania.
Ad3. Zwykła literówka SSW -chyba wiesz co oznacza ten skrót?
pozdrawiam
-
elpapiotr
Witam.
Samoczynne szybkie wyłączenie - coś słyszałem o tym.
Tylko że jest tu problem - jak szybkie ?
Samoczynne szybkie wyłączenie - coś słyszałem o tym.
Tylko że jest tu problem - jak szybkie ?