Witam, mam takie pytanie w projekcie są zaprojektowane ścianki fundamentowe z bloczków betonowych lub wylewane z betonu o szerokości 30 cm zewnętrzne i 25 cm wewnętrzne. Jednak budowlańcy zrobili mi wszystkie ścianki jednakowe 25 cm bo taką szerokość mają bloczki, czy może to tak zostać? Wg. mnie nie, ale widzę, że sąsiedzi mają tak samo i nie robią z tego problemu. Proszę o poradę i pozdrawiam.
Zapomniałem dodać, że normalnie to bym kazał to poprawić wg, projektu, ale problem jest w tym, że dopiero wczoraj zauważyłem błąd a ściany już pomalowałem dysterbitem:/
Szerokość scianek fundamentowych
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Szerokość scianek fundamentowych
Inwestor zleca wykonanie roboty i może się na tym nieznać.
Zapewne ktoś będzie musiał Inwestorowi podpisać ośwadczenie, że obiekt został wykonany zgodnie z projektem i to jego zmartwienie oraz odpowiedzialność.
Jeśli już od fundamentów zaczynamy ujmować wymiaru, zmieniać zbrojenie i czynić przeróżne zmiany bez uzgodnienia z kompetentnymi osobami wspomagającymi wydatkownie pieniędzy inwestora będzie być może robota dla mnie w przyszłości.
Często widzę roboty żle wykonane i zrozpaczonych inwestorów jak trzeba poprawiać i ponownie wydawać pieniądze.
Nie chciałbym demonizować tematu ale radzę prześledzić projekt co ta zmiana może spowodować.
Zapewne ktoś będzie musiał Inwestorowi podpisać ośwadczenie, że obiekt został wykonany zgodnie z projektem i to jego zmartwienie oraz odpowiedzialność.
Jeśli już od fundamentów zaczynamy ujmować wymiaru, zmieniać zbrojenie i czynić przeróżne zmiany bez uzgodnienia z kompetentnymi osobami wspomagającymi wydatkownie pieniędzy inwestora będzie być może robota dla mnie w przyszłości.
Często widzę roboty żle wykonane i zrozpaczonych inwestorów jak trzeba poprawiać i ponownie wydawać pieniądze.
Nie chciałbym demonizować tematu ale radzę prześledzić projekt co ta zmiana może spowodować.
To nie tak, nikt nie ujmował zbrojenia wręcz przeciwnie, nie chce na niczym oszczędzać tym bardziej na fundamentach. Przypuszczam, że w projekcie jest dlatego szerokość 30 cm bo są zaprojektowane ścianki nośne z Ytong o szerokości 36,5 cm
Ja z tym zbrojeniem tylko tak przykładowo.
Proszę spokojnie prześledzić projekt od fundamentu po dach.
Jeśli wykonano ścian fundamentowe 25 cm szerokosci to jaką ścianę nośna i z czego postawimy i tak dalej, jak zmienią się wieńce, oparcie belek stropowych, konstrukcja dachu itd.
Jeszcze raz powtarzam ja nie DEMONIZUJĘ tematu zmian ale proszę robić to z głową, logiką i dobrze byłoby uzgodnić to z osobami za to odpowiedzialnymi.
Mogę tylko potwierdzić iż spotykam często się z przypadkami zmian, które finalnie maja prawie katastrofalne skutki dla eksploatacji budowli.
Proszę spokojnie prześledzić projekt od fundamentu po dach.
Jeśli wykonano ścian fundamentowe 25 cm szerokosci to jaką ścianę nośna i z czego postawimy i tak dalej, jak zmienią się wieńce, oparcie belek stropowych, konstrukcja dachu itd.
Jeszcze raz powtarzam ja nie DEMONIZUJĘ tematu zmian ale proszę robić to z głową, logiką i dobrze byłoby uzgodnić to z osobami za to odpowiedzialnymi.
Mogę tylko potwierdzić iż spotykam często się z przypadkami zmian, które finalnie maja prawie katastrofalne skutki dla eksploatacji budowli.
Niestety nie znam się na tym za dobrze więc moje prześledzenie dużo tutaj nie zmieni. W projekcie mam ścianki nośne zew. z Ytong 36,5 cm a nośne wew. z Ytong 24 cm, więc myślę że stąd ta różnica w szerokości ław, a ja będę wszystko robił z Proton szer. 24 cm, projektant powiedział, że nie wymaga to dodatkowych zmian i wystarczy zachować tylko osie, kierownik to potwierdził. Chodzi mi tylko o to czy to, że u mnie ławy są węższe nie osłabi jakoś konstrukcji fundamentów?
Witam
Spokojnie nic się nie stanie. Na fundamencie (domku zapewne) nie masz takich dużych obciążeń, żeby Ci się coś zawaliło. Na ściskanie mur wytrzyma, jedyna różnica będzie widoczna w grubości ścianki fundamentowej po obrysie ale to drobiazg.
Taką zmianę musi zaakceptować kierownik budowy wpisem do dziennika. A jak nie wpisze to i tak się nic z tym nie stanie.
Pozdrawiam
Krzysiek
[url]http://www.mobilarch.pl
Spokojnie nic się nie stanie. Na fundamencie (domku zapewne) nie masz takich dużych obciążeń, żeby Ci się coś zawaliło. Na ściskanie mur wytrzyma, jedyna różnica będzie widoczna w grubości ścianki fundamentowej po obrysie ale to drobiazg.
Taką zmianę musi zaakceptować kierownik budowy wpisem do dziennika. A jak nie wpisze to i tak się nic z tym nie stanie.
Pozdrawiam
Krzysiek
[url]http://www.mobilarch.pl