siła i sublicznik
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
siła i sublicznik
Witam, ekipa remontuje mieszkanie, w którym będę mieszkać. Wymieniają instalację elektryczną i ja chcę się osobno rozliczać za zużycie prądu (dotychczas mieszkańcy"dogadywali się" co do opłat, ale ja chcę płacić za faktyczne zużycie). Chcę przeciągnąć siłę z piwnicy i założyć sublicznik. Budowlańcy twierdzą, że to trzeba zgłosić do elektrowni, pisać wniosek o przydział mocy i cała ta procedura. czy to naprawdę jest konieczne? Nie może jakiś elektryk tego zrobić "po cichu"?
-
elpapiotr
Re: siła i sublicznik
Witam.
Pytań wiele, ale przecież jest ekipa. To ich zmartwienie.
Wszystkie pytania proszę kierować do ... ekipy. Przecież, skoro robią, wymieniają to i znają się na procedurach zgłoszeń do enion o przydział, na odbiorach energetycznych itd. Druga sprawa, że my na forum nie wiemy nic o tej instalacji w piwnicy. Co to za instalacja ? Czy jest opomiarowana ? Jaka sytuacja z pozostałymi odbiorcami energii elektr ?ekipa remontuje mieszkanie, w którym będę mieszkać. Wymieniają instalację elektryczną i ja chcę się osobno rozliczać za zużycie prądu (dotychczas mieszkańcy"dogadywali się" co do opłat, ale ja chcę płacić za faktyczne zużycie).
Pytań wiele, ale przecież jest ekipa. To ich zmartwienie.
Jeżeli chcesz rozliczać się bezpośrednio z Z.E. za zużytą energię elektryczną to musisz wystąpić o warunki zasilania do Z.E. z umową najmu lokalu lub aktem własności.Z.E. wyda warunki zasilania w których będzie jaki przewód zasilający do licznika gdzie umieścić licznik jaka moc jakie zabezpieczenie przed licznikowe.Wiąże to się z opłatami za przydzieloną moc. Lub prościej nadal rozliczaś sie z pozostałymi odbiorcami tylko w/g wskazań twojego licznika zamontowanego w twojej tablicy rozdzielczej .Możesz zamontować licznik modułowy elektroniczny producent F&F z Pabianic najtańsze i się sprawdzają. Koszt licznika 1 fazowego 1 modułowego około 200zł brutto.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dzięki!