Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.
Witam.
Jestem w trakcie planowania instalacji grzewczej. Będzie to kocioł na paliwo stałe 27kw (pow. około 200 m kw.) Dodatkowo w salonie będzie kominek - nie wyobrażamy sobie domu bez kominka:
1. czy jest sens robić kominek alboz dgp albo z płaszczem wodnym? CZy zastosować zwykły do przepalania jak zajdzie potrzeba
Przyznam że kominek to fajna rzecz. Wizja ognia, ciepło, klimat itp. Co do ogrzewania DGP niewiele mogę powiedzieć bo mój kominek ogrzewa salon i pokój za ścianą, więc powietrze rozchodzi się bardziej grawitacyjnie. Ale jak troszke mocniej napale to mam upał i jakbym teraz się decydował na kominek to w 90% bym chciał DGP zawsze większa możliwość wykorzystania potencjału ciepła. A co do doboru wkładu, obudowy to pomogła mi firma która mi budowała kominek. Wszystko poprowadzili od A do Z.
Kominek z płaszczem wodnym to świetny pomysł. Moje doświadczenie z kominkiem jest jak najbardziej pozytywne. Zainstaluj płaszcz wodny, aby ogrzewać pomieszczenia paląc w kominku ? to jest chyba najtańsza forma ogrzewania. Jeżeli idzie o kwestię rozpalania w kominku to nie przesadzałbym ? zajmuje to dosłownie chwilę i ma nawet swój urok. Przeczytaj tutaj o kominkach:
-odnawialnecieplo.pl/aktualnosciiciekawostki/1-blog/86-o-kominkach-sow-kilka
Proszę o radę:) Czy jest sens w remontowanym domu (sutereny-poziom zero, parter i poddasze -sufit podwieszany i ocieplony wełną) ogrzewane 200m2, gdzie ogrzewanie ma zapewnić kocioł miałowy 29kW SAS, montować kominek z płaszczem i do tego solary z glikolem??
W kominku mam zamiar palić okazyjnie, szczególnie wiosną i jesienią, ale chciałbym wykorzystać to ciepło, solary chciałbym żeby nie martwić się o ciepłą wodę po powrocie z pracy...
Czy te trzy źródła da się pogodzić, i zebrać to sensownie w całość, aby nie przesadzić z różnym osprzętem w instalacji i co za tym idzie kosztami nie współmiernymi do efektów??
Z góry dzięki za odp:)
jak masz tanie głowne ogrzewanie (wegle i pochodne) to nie instalauj kominka z plaszczem tymbardziej ze chcesz palic okazjonalnie. kominek z plaszczem to dla tych którzy maja drogie pierwsze źródło albo lubia palic albo jedno i drugie. posiadam kominek z plaszczem - pale w weekendy - jak napale w niedziele to z uwagi na duza akumulacyjnosc podlogi gazowka w poniedzialek wogole sie nie zalacza ile mrozu by nie bylo a to juz realna oszczednosc....dla Ciebie koimnek lokalny ew. kominek z DGP to max
Muszę powiedzieć, że u mnie doskonalne się sprawdza tzw. "ciepła obudowa", co nazywają chyba kominkarze hypokaustą czy jakoś tak. Oczywiście porządny wkład z górnej półki swoją drogą. Obudowa z płyt szamotowo-betonowych, która nagrzewa się około 1-2 h, a później ładnie oddaje ciepło jak piec kaflowy. Używanie okazyjnie wieoczorem. Dość duża kubatura salonu - powierzchnia 60 m2. Podejście powietrza 2x 100 mm do kominka. Żadnych wkładów wodnych i innych wynalazków:-)
cześć ja również jestem w fazie szukania odpowiedniego kominka. Zastanawiam się właśnie nad piecami/kominkami wolnostojącymi. Moja siostra poleciła mi taką stornę: kratki.pl Mówiła, że u nich zamawiała kominki, jak remonotwałą dom i, że bardzo dobrze się sprawdziły. Ja teraz muszę wybrać jakieś rozwiązanie i zastanawiam się zarówno nad rodzajem, jak i rozmaire/wielkością
Chciałabym się was zapytac co o tym sądzicie? O tej stronie, firmie i o ich produktach? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.