Jak przekonać rolnika do zdjęcia azbestu?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Jak przekonać rolnika do zdjęcia azbestu?
Jak przekonać polskiego rolnika do zdjęcia z dachu azbestu? Zazwyczaj są to chłopi z krwi i kości, dla których argumenty typu: "Azbest jest bardzo szkodliwy" to jak uderzanie kijem w wodę. Jak już jednak pojawi się sytuacja, że trzeba go zdjąć to taki rolnik nie chce słyszeć od wynajmowaniu firmy i płacenia za to. No bo po skoro sam może go zdjąć, a jego pozostałości wyrzucić gdzieś na smietnik to po co płacić.
Re: Jak przekonać rolnika do zdjęcia azbestu?
Witam
Azbest jest takim ciekawym materiałem, że nieruszany nie pyli. Zobacz ile wsi i miast jest "pod azbestem". Brakuje świadomości. Nie jest aż tak groźne samo zdjęcie go z budynku. Problemem jest to, że taki chłop zakopie go w lesie jak resztę śmieci i to już jest zaśmiecanie. Poza tym aby przekonać ludzi do czegoś trzeba im wskazać wymierne korzyści. Co chłopu po usunięciu azbestu z dachu jeśli nie ma pieniędzy lib dofinansowania na nowy.
Pozdro
Azbest jest takim ciekawym materiałem, że nieruszany nie pyli. Zobacz ile wsi i miast jest "pod azbestem". Brakuje świadomości. Nie jest aż tak groźne samo zdjęcie go z budynku. Problemem jest to, że taki chłop zakopie go w lesie jak resztę śmieci i to już jest zaśmiecanie. Poza tym aby przekonać ludzi do czegoś trzeba im wskazać wymierne korzyści. Co chłopu po usunięciu azbestu z dachu jeśli nie ma pieniędzy lib dofinansowania na nowy.
Pozdro
Krzysiek
Słyszałam, że istnieje przepis pozwalajacy osobie będącej rolnikiem na zdjęcie we własnym zakresie eternitu. Ktoś może wie gdzie tego przepisu szukać?
Cześć. Jestem rolnikiem i troche poruszyła mnie wasza krytyka wzgledem naszej grupy. Ale po części to prawda. Ja np mam bardzo duży obszar pokryty azbestem. Orientowałem się jak to zdjąć i trzeba mieć zezwolenie. W naszej wsi każdy ma policzone ile [m] leży tego na dachu. -Samemu z tego co wiem już nie można ściągać. -Wyrzucić to jeszcze nie jest tak źle.... Widziałem ludzi którym na myśl przyszło to palić... Chyba do dzisiaj spłacają karę 
Kiedyś były wielkie plany utylizacji eternitowych dachów i dofinansowań na ten cel. Teraz nikt o tym nie słyszy. Niestety choć eternit jest niebezpieczny, nie ma nawet pomysłu jak go unieszkodliwiać. Niby nie pyli jak jest nienaruszony, ale czy faktycznie podczas porwistych wiatrów jet nienaruszony?