Dom piętrowy koperta - problem

Dachówka ceramiczna, dachówka cementowa a może blachodachówka? Jeżeli stoisz obecnie przed takim wyborem to koniecznie musisz poradzić się innych którzy mają już te doświadczenia za sobą. Zapytaj się, które pokrycie dachowe jest najlepsze.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

passatwv
Początkujący
Początkujący

Dom piętrowy koperta - problem

Post autor: passatwv »

Witam, bardzo proszę o pomoc w moim problemie. Mam dom piętrowy 10x11, fundamenty z kamienia, parter z żużla, piętro cegla, dach koperta przykryty małym eternitem. . Aktualnie murłaty leżą na 1m słupkach w narożach oraz posrodku są śrubowane. Nie wiem czy do zbrojenia płyty czy tylko wystająze słupka. Jestem zmuszony dokonać wymiany eternitu i najbardziej odpowiadałaby mi dachówka ceramiczna. Bylo już trzech dekarzy. Dwóch twirdzi, że trzeba ściągnąć eternit, deskowanie całą więźbę i robić wszystko od nowa, łącznie z betonowym wieńcem. Natomiast jeden po oglądnięciu drzewa stwierdzi, że wienieć jest niepotrzebny na dachu kopertowym. Część krokwi on by wymienił na zdrowe i grusze zwłaszcza nad balkonem ktory aktulnie nie posiada zadaszenia a ja chciałbym ażeby byl przykrty porez przedłużenie płaszczyzny dachu. Pozostałe krokwie predłużyć celem zwiększenia obecnego małego okapu. Doradźcie proszę co byście zrobili na moim miejscu.

Texik
Początkujący
Początkujący

Post autor: Texik »

Moim skromnym zdaniem jeżeli wymiana na dachówkę to wieniec obowiązkowo,i wymiana całej więźby na nową .To jest jednak kilkanaście ton na dachu.Sądząc po opisie dom ma już chyba naście albo dzieścia lat,gdyby chodziło o zamianę na blachę to owszem można się zastanowić ale dachówka,odradzam.

amc1
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: amc1 »

Zmiany w konstrukcji i tak wymagają projektu i pozwolenia na budowę. Proszę zaprosić projektanta, on zinwentaryzuje, przeliczy i powie a nawet narysuje, co trzeba zrobić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pokrycia dachowe”