Co sądzicie o tego typu solarach

Kolektory słoneczną pochłaniają energię słoneczną i w inteligentny sposób i zamieniają ją na energię cieplną w naszych domach. Dowiedz się o wadach i zaletach kolektorów.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

manix76
Zainteresowany
Zainteresowany

Co sądzicie o tego typu solarach

Post autor: manix76 »

Witam.
Planuje zakup takiego kolektora http://allegro.pl/kolektory-sloneczne-2 ... 77940.html
Wodę ciepłą będę potrzebował tylko latem(zimą mam z co).Będę chciał go podłączyć pod bojler w mieszkaniu.Co o takim systemie sądzicie.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Co sądzicie o tego typu solarach

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

To bezsens! Ile Szanowny manix76 zużywa cwu dziennie na osobę? Od tego trzeba zacząć! Dane z UE ( Niemcy, Francja, Dania - wychodzi średnia 35l/osobę ) -

manix76
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: manix76 »

Myślę że średnio 40l,rodzina 4 osobowa

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Podgrzanie 160 litrów wody do temperatury prysznicowej gazem to mniej jak 1/2 m3 ! jeżeli czyli niecała złotówka. Czyli rocznie zaoszczędzi Pan 100 może 120 zł. I to tylko w teorii... bo tam gdzie są solary podświadomie, przestaje się oszczędzać lub presja na dzieci by oszczedzały spada.
jeżeli Ma Pan luźne 3000 to lepiej wpłacić je na konto - i co roku wybrać 150 zł odsetek. Większy zysk! Brak wątpliwej dekoracji!!!, nie wymagana konserwacja i czyszczenie, znacznie większa trwałość!
Solary są wciskane tym co ulegają bezkrytycznie modzie i reklamie.

Ekoo
Początkujący
Początkujący

Post autor: Ekoo »

Kolektory słoneczne najlepiej współpracują z kotłami kondensacyjnymi lub pompami ciepła - jeżeli nie ma dużo miejsce, to świetne są wiszące kompaktowe kotły kondensacyjne - gazowe rzecz jasna. Zapraszam do poczytania więcej o kolektorach, ich wadach i zaletach i o tym gdzie i jak je montować :) http://viessmann-solar.pl/

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

Witam.
Ekoo napisał:
Kolektory słoneczne najlepiej współpracują z kotłami kondensacyjnymi lub pompami ciepła - jeżeli nie ma dużo miejsce, to świetne są wiszące kompaktowe kotły kondensacyjne - gazowe rzecz jasna. Zapraszam do poczytania więcej o kolektorach, ich wadach i zaletach i o tym gdzie i jak je montować http://viessmann-solar.pl/
A ja śmiem twierdzić, że kolektory najlepiej współpracują ze wszystkimi źródłami ciepła. Chyba szanowny kolega nie widział w jakich konfiguracjach pracują kolektory. Z powyższgo jak się ma kocioł na pellet to należy go wymienić na kondensacyjny (najlepiej na Vie....a) bo to najlepiej.
Co do bloga to mity mitów.
pozdrawiam.
Witold

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Jak mam pompę ciepła to na jakiego diabła mi jeszcze kolektory?? Co zrobić z nadwyżką ciepła którą produkują w sezonie solarnym?? Osobiście wolałbym zainwestować w zbiornik CWU oparty na pompie ciepła powietrze-woda koszt o połowę mniejszy a dofinansowanie też jest. Sprawny instalator zrobi z tego jeszcze klimę na lato :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolektory słoneczne”