Domek jednorodzinny,zamieszkany od roku - wcześniej żadnych kłopotów, natomiast dzisiaj... odpaliłem w kominku(chciałem odrobinę przepalić dla
dzieciaków),wszystko poszło gładko,zrobiło się ciepło,załączyły
się pompy rozprowadzające wodę (mam w kotłowni 3 - podłogówka i grzejniki podłączone pod piec gazowy oraz kominek z płaszczem wodnym)
Po pewnym czasie zaczęło przygasać,ja siedziałem w pokoju przy laptopie i nagle
nastąpiło mignięcie i WYZEROWAŁ SIĘ ZEGAREK W
piekarniku.
Sprawdzałem tę sytuację już dwukrotnie i jestem na 99% pewien,że
dzieje się to dokładnie wtedy,gdy kominek się wygasi i elektrozawór
przełącza się na zamknięty.
nie ma to miejsca gdy rozpalam,gdy się pali,a jedynie gdy przygasa w
kominku.
NIGDY WCZEŚNIEJ TAKA SYTUACJA NIE MIAŁA MIEJSCA.
nie ma w tym czasie podłączonych żadnych sprzętów prądożernych oraz
nie wywala ani korków ani różnicówki.
Przed chwilą sprawdzałem i dzieje się to we wszystkich gniazdkach,drobny skok napięcia po którym załącza się lodówka.
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.
Dziwny problem z instalacją
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
elpapiotr
Re: Dziwny problem z instalacją
Witam.
Jakie rury są wykorzystane do tego ogrzewania ?
Chodzi o materiał.
Jakie rury są wykorzystane do tego ogrzewania ?
Chodzi o materiał.
Rury?
z kotłowni i kominka idzie miedź a podłogówka i dojścia do grzejników są z AluPexu
z kotłowni i kominka idzie miedź a podłogówka i dojścia do grzejników są z AluPexu
-
elpapiotr
Witam.
Pytałem, bo myślę, główkuję, zastanawiam się i ... ciężko coś wydumać.
Moment przełączania to moment chwilowego zaniku napięcia, i tu doszukuję się przyczyny.
Bez mierników się nie obejdzie.
Elektrozawór jest zasilany z jakiegoś gniazda, jak sądzę. Wyłączyć zasilanie kotła i elektrozaworu, sprawdzić inne gniazda, lub ... poszukać w tablicy bezpiecznikowej tego zasilania.
Rozpatrywałem chwilową przerwę w przewodzie N, podawaną przez rury wodne poprzez pompę/zawór lub tym podobne. Tu może tkwić problem i błąd w sztuce instalatorskiej - rury jako fragment instalacji elektrycznej.
Wizja lokalna wiele wyjaśni.
Pytałem, bo myślę, główkuję, zastanawiam się i ... ciężko coś wydumać.
Moment przełączania to moment chwilowego zaniku napięcia, i tu doszukuję się przyczyny.
Bez mierników się nie obejdzie.
Elektrozawór jest zasilany z jakiegoś gniazda, jak sądzę. Wyłączyć zasilanie kotła i elektrozaworu, sprawdzić inne gniazda, lub ... poszukać w tablicy bezpiecznikowej tego zasilania.
Rozpatrywałem chwilową przerwę w przewodzie N, podawaną przez rury wodne poprzez pompę/zawór lub tym podobne. Tu może tkwić problem i błąd w sztuce instalatorskiej - rury jako fragment instalacji elektrycznej.
Wizja lokalna wiele wyjaśni.
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

Elektrozawór może być silnikowy lub elektromagnetyczny. Jeśli jest to elektrozawór elektromagnetyczny to w chwili podania napięcia taki zawór pobiera dość spory prąd, po otwarciu (zamknięciu) prąd ten maleje (wciągnięcie rdzenia do cewki zwiększa jej indukcyjność - zatem prąd maleje).
Ten objaw świadczy o niepełnej przerwie w obwodzie - w chwili załączenia elektrozaworu następuje spadek napięcia i stąd to resetowanie urządzeń. W tym czasie występują przepięcia - ryzyko uszkodzenia sprzętu.
Pilnie wezwij elektryka, wykonać pomiary impedancji pętli zwarcia L-N, po kilka razy dla każdego podejrzanego obwodu.
Na tych obwodach, na których wyniki pomiarów są zawyżone (zbyt duża impedancja) i tych obwodów, dla których rozrzut wartości impedancji dla poszczególnych pomiarów w serii się różnią więcej niż ok. 20% należy sprawdzić stan połączeń - gdyż na którymś połączeniu może być przerwa (np. wypalony zacisk) lub któryś z przewodów instalacji jest przebity gwoździem lub przewiercony i tam przerywa.
Jeśli jest to odczuwalne w całym obwodzie (urządzenia się resetują po podłączeniu do każdego gniazda danego obwodu) - szukanie zacząć od rozdzielnicy. Może to być uszkodzony wyłącznik nadmiarowy lub wyłącznik różnicowy, lub uszkodzone połączenia w rozdzielnicy.
Ten objaw świadczy o niepełnej przerwie w obwodzie - w chwili załączenia elektrozaworu następuje spadek napięcia i stąd to resetowanie urządzeń. W tym czasie występują przepięcia - ryzyko uszkodzenia sprzętu.
Pilnie wezwij elektryka, wykonać pomiary impedancji pętli zwarcia L-N, po kilka razy dla każdego podejrzanego obwodu.
Na tych obwodach, na których wyniki pomiarów są zawyżone (zbyt duża impedancja) i tych obwodów, dla których rozrzut wartości impedancji dla poszczególnych pomiarów w serii się różnią więcej niż ok. 20% należy sprawdzić stan połączeń - gdyż na którymś połączeniu może być przerwa (np. wypalony zacisk) lub któryś z przewodów instalacji jest przebity gwoździem lub przewiercony i tam przerywa.
Jeśli jest to odczuwalne w całym obwodzie (urządzenia się resetują po podłączeniu do każdego gniazda danego obwodu) - szukanie zacząć od rozdzielnicy. Może to być uszkodzony wyłącznik nadmiarowy lub wyłącznik różnicowy, lub uszkodzone połączenia w rozdzielnicy.